Tujina

FOTO in VIDEO: 'Gre za brutalno agresijo'

Gaza, 04. 01. 2009 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
616

Izraelske enote naj bi že prevzele nadzor nad glavnimi cestami, ki vodijo v osrčje Gaze. Izraelski premier Olmert je poudaril, da je bila kopenska ofenziva neizogibna, palestinski predsednik Abas pa medtem Hamasu ponuja delitev oblasti.

Olmert: Razmere se ne bodo sprevrgle v humanitarno krizo.
Olmert: Razmere se ne bodo sprevrgle v humanitarno krizo. FOTO: Reuters

Izraelski premier Ehud Olmert je danes poudaril, da je bila kopenska ofenziva izraelske vojske na območje Gaze neizogibna.

Olmert je v današnjem prvem odzivu po začetku kopenske ofenzive poudaril, da izraelska stran ne more dovoliti, da bi bili prebivalci na jugu države še naprej tarče Hamasovih raketnih napadov. Dodal je, da je njegova vlada pred odločitvijo za vojaško operacijo storila vse, kar je bilo v njeni moči, vendar na koncu ni imela več izbire.

Olmert je poudaril, da si Izrael poleg operacije na jugu države, na katero je trenutno osredotočen, ne želi odprtja nove bojne fronte. Kljub temu je poudaril, da je treba veliko pozornosti nameniti morebitnemu razvoju dogodkov na vzhodu ali severu države.

Olmert je medtem že zatrdil, da Izrael ne bo dovolil, da bi se razmere na palestinskem ozemlju sprevrgle v humanitarno krizo. Znova je poudaril, da se izraelska vojska ne bojuje proti palestinskemu ljudstvu. "Oni niso naši sovražniki, pač pa so žrtve krvavega nasilja in zatiranja s strani teroristične organizacije Hamas," je dejal Olmert.

Generalni sekretar izraelske vlade Ovid Jehezkel je poudaril, da Izrael nima namena okupirati območja Gaze. Dodal je, da si vlada želi doseči zastavljene cilje in da utegne vojaško posredovanje trajati še kar nekaj časa.

Abas: Gre za brutalno agresijo

Na kopensko ofenzivo se je odzval tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, ki jo je označil kot "brutalno agresijo". Ob tem je poudaril, da njegova ponudba za začetek pogovorov o delitvi oblasti z gibanjem Hamas še zmeraj velja, potem ko je Hamas ponudbo pretekli teden ignoriral. Agresija Izraela je po njegovih besedah postala neznosna, zaradi česar je narodna enotnost med Palestinci po njegovem mnenju trenutno najbolj pomembna.

Gibanje Hamas je že izrazilo pripravljenost na brezpogojne pogovore o delitvi oblasti z Abasom. Kot je za arabsko televizijo Al Arabija povedal visoki predstavnik Hamasa Mohamed Nazal: "Hamas poziva k medpalestinskemu srečanju, na katerem bi razpravljali o boju proti izraelski agresiji."

Operacija ne bo preprosta. Kljub temu jo bomo razširili in še okrepili, če bo to potrebno. Ehud Barak, izraelski obrambni minister

Humanitarna pomoč na poti

Na zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu so se danes odzvali tudi v Bruslju. Evropska komisija je izraelsko stran tako pozvala, naj spoštuje mednarodno pravo in omogoči dostavo humanitarne pomoči na območja, ki so jih zadnji napadi najbolj prizadeli. Komisija je ob tem napovedala dodatne tri milijone evrov pomoči, namenjene območju Gaze.

Češko predsedstvo EU je že v soboto poudarilo, da Izrael nima pravice izvajati vojaških operacij, ki prizadenejo večinoma civilno prebivalstvo. Češki zunanji minister Karel Schwarzenberg je ob tem dodal, da začetek kopenske ofenzive izraelske vojske ni nikakršno presenečenje.

Češka je sporočila, da je bila njihova oznaka kopenske operacije Izraela na območju Gaze kot “obrambne” resna napaka, ki jo je zagrešil tiskovni predstavnik češkega predsedstva EU.

Zunanji ministri trojke EU pa so že odpotovali na tridnevni obisk na Bližnji vzhod, kjer se bodo zavzemali za končanje nasilja v Gazi. Obiskali naj bi Egipt, Izrael, palestinska ozemlja in Jordanijo. V delegaciji EU sta ob zunanjih ministrih trojke predsedujočih držav EU – Francije, Češke in Švedske – Bernardu Kouchnerju, Karlu Schwarzenbergu in Carlu Bildtu tudi visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner.

Slednja je poudarila, da si bo delegacija prizadevala doseči največ, kar je mogoče. "Moramo se boriti in doseči maksimum. Nujno potrebno je ustaviti nasilje na obeh straneh," je dodala.

K prekinitvi ognja sicer pozivajo tudi Velika Britanija, Nemčija in ostale evropske države.

Po besedah izraelskih vojaških virov je bilo za prehod meje pripravljenih 10.000 vojakov.
Po besedah izraelskih vojaških virov je bilo za prehod meje pripravljenih 10.000 vojakov. FOTO: Reuters

Začetek kopenske ofenzive

Izraelska vojska je v soboto zvečer ob podpori helikopterjev s tanki, vozili in pehoto prestopila mejo območja Gaze in začela kopensko ofenzivo proti palestinskemu gibanju Hamas. Kmalu so se med izraelsko vojsko in pripadniki Hamasa začeli spopadi, ki so doslej zahtevali več žrtev. Po besedah izraelskih vojaških virov je bilo za prehod meje pripravljenih 10.000 vojakov.

Hudi spopadi terjali številne žrtve

Takoj ko je izraelska vojska prestopila meje z območjem Gaze, so se med pripadniki Hamasa in izraelskimi vojaki vneli hudi spopadi, ki so doslej že terjali več smrtnih žrtev, vendar so si informacije o mrtvih nasprotujoče. Ranjenih naj bi bilo 30 izraelskih vojakov.

V kopenski ofenzivi je po navedbah palestinskih zdravnikov doslej umrlo 24 ljudi, od tega 20 civilistov. Izraelske enote naj bi sicer že prevzele nadzor nad glavnimi cestami, ki vodijo v osrčje območja Gaze in se ob podpori tankov že pomaknile globlje na palestinsko ozemlje.

Obalno območje naj bi izraelske sile razdelile na dva dela in obkolile mesto Gaza, kjer živi približno pol milijona Palestincev. Očividci ob tem navajajo, da so izraelske sile na palestinskem ozemlju tudi zajele in pridržale več ljudi.

Spopadi so tako zaenkrat terjali skupaj več kot petsto smrtnih žrtev na palestinski strani, okrog 2600 pa je ranjenih.

Diplomatska prizadevanja neuspešna

Medtem so diplomatska prizadevanja Združenih narodov za ustavitev spopadov propadla že v soboto, saj so ZDA blokirale sprejetje izjave na pobudo Libije, v kateri je Varnostni svet ZN obe strani pozval k takojšnji prekinitvi ognja in izrazil resno zaskrbljenost nad stopnjevanjem nasilja na Bližnjem vzhodu.

Že pred glasovanjem o izjavi je k takojšnji prekinitvi ofenzive pozval tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun. Pozivom k prenehanju nasilja na Bližnjem vzhodu so se pridružile tudi arabske države, ZDA, Japonska, Jordanija, Španija, Francija in Pakistan. Francija je posebej poudarila, da bi lahko v soboto začeta ofenziva za Izrael "imela zelo resne posledice". Medtem je predsednik iranskega parlamenta Ali Laridžani napovedal, da bo palestinsko ozemlje postalo "pokopališče za izraelsko vojsko", ter pozval Hamas k nadaljevanju upora.

Protesti nasprotnikov izraelske ofenzive.
Protesti nasprotnikov izraelske ofenzive. FOTO: Reuters

Protesti po svetu

Nestrinjanje z izraelsko ofenzivo je danes izrazilo tudi več tisoč indonezijskih muslimanov, ki so se zbrali v indonezijski prestolnici Džakarta. Med protestnim pohodom skozi mesto so ostro obsodili ravnanje Izraela, vodja protestov pa naj bi tamkajšnjo vlado celo pozval, naj v Gazo pošlje svojo vojsko, ki bi Palestincem pomagala pri uporu proti napadom Izraela. Na protestnih shodih so se zbrali tudi številni Evropejci, največ v Parizu in Londonu. O protestih poročajo tudi iz Avstralije.

KOMENTARJI (616)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infidel
05. 01. 2009 21.34
ZDA so kot Nemčija pred 2.SV, ko so ves kapital držali Židje... mislite, da se bo zgodovina ponovila ...
Nepristeven
05. 01. 2009 18.59
V videu je zaslediti samo helikopterje, verjetno gre za obrambno orožje pravičnih borcev za demokracijo na Bližnjem vzhodu, ki odmetavajo nekaj podobnega zažigalnim bombam na utrjene položaje nevidnega nasprotnika sredi mesta, ki verjetno v celoti predstavlja vojaško bazo.
Nepristeven
05. 01. 2009 18.43
V videu je zaslediti samo helikopterje, verjetno gre za obrambno orožje pravičnih borcev za demokracijo na Bližnjem vzhodu, ki odmetavajo nekaj podobnega zažigalnim bombam, na utrjene položaje nevidnega nasprotnika sredi mesta, ki verjetno v celoti predstavlja vojaško bazo.
Leon Levstik
05. 01. 2009 14.54
Brojjedan se strinjam da je bilo tako. Ampak še izrajelci (tajne službe) so vedele, da se je Arafat začel vest \"mirno\" oz je bil za mir. Del PLO-ja, in sicer Arafatov svetovalec pa ni bil za mir ampak za maščevanje, vojno, ... in se je odcepil. Če se ne motim je iz tega odcepljenjega krila PLO-ja nastal hamas. ki pa nikakor ni naravnan proti miru kot vidimio iz priloženega.
Leon Levstik
05. 01. 2009 14.50
porkamalorka a tukaj kaj manjka???
M-teorija
05. 01. 2009 14.48
Arafat je mel že upeljan sistem. Delat pizdarije proti Izraelu in posledično so bili revčki, katerim je cel arabski svet pošiljal denar in orožje kot pomoč. Seveda je večina denarnih nakazil končala v švicarskih bankah. Arafat pa je postal eden bogatejših zemljanov. Zgleda da Hamas nadaljuje njegovo tradicijo. Škoda da palestinsko ljudstvo tega ne vidi.
porka.malorka
05. 01. 2009 14.41
hakihak Danes popoldne ti bom odvezel stanovanje tebe bom pa vrgel na cesto. Po tvoji logiki boš zato.
Leon Levstik
05. 01. 2009 13.35
Kdo pa se ne bi uprl ko pa si živel v miru nekaj stoletij potem pa pride druga SV in hopsa je rojena nova država Izrajel in opsa, mal smo prestavli mejo za par kolometrov postavli kibutck tu pa enga tam na palestinski zemlji, .... kdo pa se ne bi bunil???? BTW zakaj se velesile ne bunijo in ustavijo nasilje? Nimajo interesa k je židovska skupnost zelo zelo močna v vseh velesilah in ima ogromen vpliv. P.S. Zakaj pa so žide preganjali stoletja in tisočletja pred vzpostavitvijo Izrajela?? Se je kdo to vprašal? Nasilje ni rešitev za nasilje!!!! Prav tako ne ekstemizem ki se ga gre hapas. PLO ga je opustil!
hakihak
05. 01. 2009 12.35
kar se spomnim, palestinčki ne delajo druga kot pizdarije. enkrat jih je treba ustavit!!!
hakihak
05. 01. 2009 12.32
kar so prosili so dobili!!! ko je pa hamas raketiral izrael je blo pa vse ok!!?? še premalo jih tolčejo!!
drzavljan35
05. 01. 2009 11.01
!!@propatria Zato, ko sm zadrogiran :) zato so pa zbrisali moj post 15 minut za tem ko sm napisal :))) p.s.: to je vse priprava za svetovno vojno 2012 !!!
unikat.33
05. 01. 2009 07.36
Pristransko poročanje. Vedno kažejo, kako so Izraelci ubili koga od Palestincev, kako tulijo in ga nosijo po ulicah, ko pa se Palestinka raztreli in ubije 30 civilistov hkrati, pa nič ...
Nelonen
05. 01. 2009 07.32
navijam za palestince sto na uro
TFerarri
05. 01. 2009 04.37
Eskalacija napadov je iz dneva v dan vse hujša. Kako je možno, da se velesile ne vmešajo in ustavijo nadaljnje pokole in rušenja mest? Tako kot v večini vseh vojn, najbolj trpi in strada civilno prebivalstvo.
erikon
05. 01. 2009 03.24
To sem pa nipisal sam iz enega razloga,ker to kaj počenjajo židi je šlo že čez vsako mero.Palestinci so zaprti v begunskem taborišču,več kot 1,5 miliona jih je stisnjenih v kot,zraven tega so jim zapirali vodo ,preprečevali dostop hrane jih skozi maltretirali in vsake toliko časa bombardirali.Kaj pa naj naredijo??? Umirali so na obroke vseskozi,če pa so kako raketo poslali v odgovor na izraelsko bombardiranje so pa teroristi!!!! ALO!!! Da ne pozabimo da so jih izgnali iz lastnih domov!! Kdo je tu terorist-oni palestinci ali pa židi z pomočjo amerike
Zlobni
05. 01. 2009 03.18
99 little jews on the wall, 99 little jews, if Hamas shoots one off the wall, there\'s still 98 little jews on the wall... 300 little arabs blown up over that wall, may be a 100 more, nobody really knows, we\'re worried about those 2 poor little jews at the wall.
erikon
05. 01. 2009 02.51
propatria zadrogiran je bil tisti ka te naredu-
alfa1584
05. 01. 2009 02.07
alahu akbar!!!!
alfa1584
05. 01. 2009 02.06
ajde izrael, pocisti s temi islamskimi teroristi: ONCE AND FOR ALL!
propatria
05. 01. 2009 01.48
@ erikon 05.01.2009, 00:53 Ajde palestinci ajde Hamas,dvignite jim nuklearko v zrak ti pa tud