Tujina

Huda ura v Britaniji

London, 23. 07. 2007 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.L./N.K.
Komentarji
4

V Angliji se močno deževje še ne bo umirilo. Naslednji v vrsti naj bi bil London. Dviguje se tudi nivo Temze.

Poplavljena pokrajina
Poplavljena pokrajina FOTO: Reuters

Medtem ko se je velik del Evrope potil pod celo za poletje nenavadno visokimi temperaturami, je v Angliji neusmiljeno padal dež. Številni kraji so tako pod vodo, ki je narasla bolj kot kadarkoli v zadnjih 60 letih. Kljub temu pa Angleže najhujše šele čaka, vrhunec poplav namreč napovedujejo šele za torek popoldne.

Najdaljši britanski reki Severn in Temza sta narasli do kritične višine in grozita, da bosta prestopili bregove. Gladina prve je kar pet metrov višja, kot je značilno za julij. Razmere so kritične tudi ob reki Avon.

Poplave v Angliji
Poplave v Angliji FOTO: Reuters

Zaradi poplav je že motena oskrba s pitno vodo in elektriko. Samo v okraju Gloucestershire je brez vode ostalo 150 tisoč gospodinjstev, poroča BBC. Oblasti ljudi pozivajo, naj se izognejo paničnemu kupovanju zalog in naj raje varčujejo z vodo. V mestu Tewkesbury je ujetih 70 tisoč ljudi, saj so vse ceste poplavljene. Dele Worchestershira prekriva skoraj dva metra visoka voda. Tam so na pomoč priskočili tudi vojaki, ki ljudem v poplavljenih hišah raznašajo zaloge hrane in ustekleničene vode.

Poplavlejn Tewkesbury
Poplavlejn Tewkesbury FOTO: Reuters
Prebivalcem delov univerzitetnega mesta Oxford, ki jih voda najbolj ogroža, so svetovali selitev na varno. Zasilno zatočišče so jim pripravili kar na nogometnem stadionu, pričakujejo okoli 1500 ljudi. V Gloucestershiru jih okoli tisoč že več dni preživlja v začasnih domovih. Regijo, ki so jo poplave najbolj prizadele, je obiskal novi britanski premier Gordon Brown. "Tukaj smo videli mesečno količino dežja, ki je padla v samo eni uri. Kaj takega se še ni zgodilo,“ je poudaril.

London naslednji?

Glavnemu mestu Velike Britanije se nezadržno približuje močno deževje, zato vremenoslovci napovedujejo, da bi London lahko bil naslednje prizadeto območje.
Velika Britanija se utapla v močnem deževju
Velika Britanija se utapla v močnem deževju FOTO: Reuters

Na mesto naj bi padlo približno 2.5 centimetra dežja, kar bi skupaj z že naraslo Temzo lahko povzročilo poplave predvsem na jugozahodu Londona. Na zahodu, v okrožjih Staines in Shepperton, so že razglasili nevarnost poplav, saj bi v naslednjih 24 urah lahko poplavile na stotine hiš. Še hujše pa bi lahko bilo naslednji teden, ko bi že tako narasla Temza v času plime prestopila bregove. Vremenoslovci se bojijo, da bi nenehno deževje lahko povzročilo najhujše poplave odkar pomnijo.

''Temza bo dosegla vrh naslednji teden in nadaljnji dež bi lahko povzročil velike težave,'' je povedal vremenoslovec.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mentalist
24. 07. 2007 08.42
Kaj čmo...narava je zakon:) Nej pokaže še američanom in kitajcem kdo je šef!
minnaema@yahoo.com
24. 07. 2007 08.27
Ej vsi osvesceni, zanimivo bi bilo brati kolumne iz let 1980 ali 1990, ko naravovarstveniki so opozarjali na podnebne KATASTROFE in so se vsa njihova opozorila spreminjala v AKSIOME ne samo pri nas povsod po svetu je bilo tako, zdaj pa imamo tisto, kar smo zanemarjali........ in l.p.
maja_d@email.si
24. 07. 2007 01.03
pa ja mate prov...najhuj d si eni mende še skos zakrivajo oči... zadnč sm slišala eno govort po radiu kk bi naredl slovenijo bl toplo( blo je par dni dežja) ...a zej je srečna? sploh pa kdo se zej sprašuje kk nardit bl toplo vreme k se ozračje že tk segreva??
zajcek21@email.si
23. 07. 2007 19.38
prihaja huda ura za cel set!!! to je šele začetek!!!