Tujina

Hrvaški cariniki ohromili promet

Zagreb, 20. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Opozorilna stavka hrvaških carinikov je upočasnila promet na mejnih prehodih, saj cariniki podrobneje pregledujejo vozila, potnike, tovor ter dokumentacijo. Stavka, ki bo trajala do petka zvečer, povzroča največ težav v tovornemu prometu. O zastojih na meji s Hrvaško vas obveščamo v rubriki <a href=" http://24ur.com/naslovnica/ceste/index.php ">Ceste</a>.

Kolona tovornjakov
Kolona tovornjakov FOTO: Reuters

Zaradi stavke cariniki na vseh mejnih prehodih in blagovnih izpostavah, z izjemo v Međimurju, kjer večina carinikov ni sindikalno organizirana, natančno upoštevajo predpise, kar pomeni, da podrobno pregledujejo vsako vozilo, potnike, blago in dokumentacijo. V stavki naj bi sodelovalo 80 odstotkov hrvaških carinikov. Stavki se niso pridružili cariniki na mejnih prehodih Goričan, Mursko Središče in Trnovec, kjer je promet potekal tekoče.

Stavka povzroča še večjo gnečo na meji, saj si bo veliko Slovencev zaradi državnega praznika 25. junija podaljšalo konec tedna in se v petek odpravilo na morje.

Zastoji na slovensko-hrvaški meji
Zastoji na slovensko-hrvaški meji FOTO: POP TV

Na mejnem prehodu Gruškovje je bila na izstopu iz države največja gneča okoli poldneva. Da so nekoliko skrajšali kolono, so policisti tovornjake izločali že v Podlehniku in jih nato postopno spuščali proti meji. Pred mejnim prehodom Gruškovje se je nabrala precej dolga kolona tovornjakov, največ je bilo bosanskih in hrvaških tovornjakov. Na mejnem prehodu so cariniki sicer prednostno obravnavali tovornjake, ki prevažajo živino.

Hrvaški cariniki bi si težko izbrali primernejši dan za podkrepitev svojih zahtev po višjih plačah. Stavka povzroča težave, ker cariniki porabijo za en avtomobil od 3 do 5 minut. Zato se je že do poldneva tako pri Sečovljah kot na Dragonji nabrala petkilometrska kolona z obeh strani meje. V grozni vročini, ki jo komaj blažijo z raznašalci vode, so že omedleli starejši in otroci, mnogi pa so se enostavno obrnili in poiskali pot do najbližje plaže.

Na mejnem prehodu Obrežje so tovornjaki že včeraj ob normalnem delovanju obeh carinskih služb čakali na prečkanje meje uro in pol. Danes so morali za prehod meje nekateri čakati tudi osem ur in več. Predstavniki Turističnega društva Buje so priskrebli vodo, na prehodu pa je čakalo tudi intervencijsko vozilo.

Mejnemu prehodu Obrežje se lahko vozniki osebnih vozil izognejo, saj na bližnjem meddržavnem prehodu Slovenska vas ni dovoljen promet za tovorna vozila.

Po podatkih hrvaškega notranjega ministrstva je stavka sindikata carinikov povzročila večje zastoje na mejnem prehodu Macelj, kjer je bila kolona za vstop na Hrvaško dolga dva in pol kilometra. Na istrskem mejnem prehodu Kaštel je bila kolona dolga tri kilometre, na prestop meje pa se je čakalo eno uro. Zato so popoldne vozila s tega mejnega prehoda začeli preusmerjati na prehod Plovanja. Na mejnem prehodu Požane je bila kolona vozil dolga 1 kilometer, na mejnem prehodu Rupa pa se je na prestop meje čakalo 20 minut. Na mejnem prehodu Bregana za izstop iz Hrvaške ni bilo večje gneče, zato pa je bila dolga kolona tovornih vozil.

Kakšne so zahteve carinikov?

Cariniki bodo kljub temu do konca nadaljevali s stavko, saj od vlade zahtevajo pisno zagotovilo o povišanju plač, vztrajajo pa tudi pri izpolnitvi drugih zahtev.

Hrvaški cariniki zahtevajo novo kolektivno pogodbo, dodatek k plači zaradi posebnih delovnih razmer, beneficirano delovno dobo ter večje plače. Povprečna plača hrvaških carinikov je okrog 90 tisoč tolarjev, medtem ko imajo ostali državni uslužbenci za kar 40 odstotkov večje prihodke.