Tujina

'Hrvaška lahko živi tudi brez Sanaderja'

Zagreb, 02. 07. 2009 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški sabor je s samo enim glasom proti sprejel odstop premierja Sanaderja. Medtem ko so njegovi kolegi prepričani, da se je utrudil, je iz opozicije slišati očitke o strahopetnem pobegu.

Sanader tudi uradno ni več premier.
Sanader tudi uradno ni več premier. FOTO: Reuters

Hrvaški sabor je s 118 glasovi za in enim proti sprejel odstop premierja Iva Sanaderja, potem ko je ta v sredo šokiral domačo javnost z novico, da se poslavlja od politike. Do imenovanja nove hrvaške vlade bo sedanja opravljala tehnično delo, medtem pa še vedno potekajo ugibanja o razlogih za Sanaderjev odstop.

'Utrudil se je'

Sanaderjev odstop je "upor" proti dejstvu, da nekatere članice EU ne podpirajo vstopa Hrvaške v unijo, ker to ni v njihovem interesu, je ocenil predsednik poslanske skupine vladajoče Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) Andrija Hebrang. Kot je dejal, je Sanader kot premier usmeril vse svoje moči k doseganju enega samega cilja – vstopa v EU – in se je na tej poti utrudil.

Obenem se je Hebrang vprašal, kakšen primer bo Hrvaška nudila ostalim državam v regiji, potem ko je "izpolnila vse, dobila pa ni ničesar". Dodal je, da bo Sanaderjev odstop v tem smislu koristen, saj bo "nekatere vzpodbudil k razmisleku".

Opozicija: Strahopetno!

Predsednik vladne Hrvaške kmečke stranke (HSS) Josip Friščić je posebej pohvalil Sanaderjevo nepopustljivost v odnosih s Slovenijo: "Če je to razlog, da je začutil, da njegova peta hitrost ni dovolj hitra, potem ga je treba podpreti, saj gre za dosledno obrambo nacionalnih interesov."

Predstavniki opozicijskih strank so medtem zahtevali razpis predčasnih parlamentarnih volitev, Sanaderjev odstop pa so ocenili kot strahopeten in kot beg pred težavami, v katere je s slabo gospodarsko politiko pripeljal državo.

"Oseba, ki jo nameravajo predlagati za predsednico vlade (Jadranka Kosor), nima politične avtoritete. Odločitev je tehnično brezhibna, sicer pa politično povsem zgrešena," je ocenil predsednik Socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović.

Sanaderja ni bilo

Opozicija je protestirala tudi zato, ker Sanader na današnji saborski seji ni bil navzoč. "Če je sem prišel po mandat, bi ga moral tukaj tudi vrniti," je menila poslanka Hrvaške narodne stranke (HNS) Vesna Pusić. Poslanec Istrske demokratskega sabora (IDS) Damir Kajin pa je državljanom med drugim sporočil, naj se ne bojijo, saj Hrvaška lahko živi tudi brez Sanaderja.

Predsednik države Stipe Mesić mora zdaj Kosorjevo potrditi kot mandatarko za sestavo nove vlade, o kateri bodo nato razpravljali in glasovali v saboru. Podpredsednik sabora Vladimir Šeks danes ni izključil možnost, da bo Mesić Kosorjevo potrdil že danes in da bi lahko sabor že v petek potrdil novo vlado, saj jo podpira 83 poslancev sedanje vladajoče koalicije.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
03. 07. 2009 17.24
Seveda da lahko, v Sloveniji je pa več kot očitno, da nas bo brez Janše vzel hudič, vse propada in drvimo v propad, najbolj s epa pozna izginotje gospoda bajuka, celo Vizjak je obupal in ne tala "rešitev" ter " vizioj" ter "programov" za izhod iz krize. Blagor njim, ki lahko živijo brez svojega poštenega Hrvata, sobrata Janeza Janše in predsednika stranke, ki spada v isto evropsko ligo kot SDS! Mi pač ne moremo!
mjolnir
03. 07. 2009 16.54
Ne vprašaj kaj bo Hrvaška brez Sanaderja, ampak kaj bo Sanader brez Hrvaške! JFK.... 48 let poznej
zahod.west
03. 07. 2009 16.16
Zoran Milanović je pravi čudak.
alojzrijavec@gmail.com
03. 07. 2009 13.19
HVALA BOGU DA JE ODŠEL.LAHKO BI PREJ ODŠEL. ZNAL JE LEPO LAGATI,IN GLEDAL ČLOVEKA V OČI. SAME LAŽI SO GA BILE.
delavec99
03. 07. 2009 01.16
zadnja novica....ob 22.23 PM se je pojavil BMW tujih registrskih oznak (blindiran) pred vilo na Bledu.Identiteto osebe še ugotavljajo.........gre pa za nekega IVEKA ....več novic sledi kasneje ,če bo oseba zaprosila za politični azil ..javmo lp
Buena Vita
02. 07. 2009 21.08
TEŽŽŽŽKO KER BO PO NOVO HRVAŠKA DOBILA NOVO SODOBNO IME; JUŽNA SLOVENSKA REPUBLIKA;;;;;;; MANJŠINE DOBR, A NE
A.L.O.
02. 07. 2009 20.10
ko je videl da ne mora diktirat evropi,da bo hrvaška morala vrniti del zaliva,je odstopil, naslov bi lahko bil hrvaška lahko životari še naprej brez sanaderja,kar on ziher nebo