Tujina

Hrvaška bo obveščala partnerje

Bruselj, 13. 12. 2007 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hrvaški premier je poudaril, da bo Hrvaška o vsem v zvezi z ekološko-ribolovno cono obveščala partnerje.

Hrvaški premier Ivo Sanader poudarja, da bo Hrvaška razglasila ERC.
Hrvaški premier Ivo Sanader poudarja, da bo Hrvaška razglasila ERC. FOTO: Reuters

Hrvaški premier Ivo Sanader je ob prihodu v Bruselj, kjer se bo udeležil vrha Evropske ljudske stranke (EPP) poudaril, da bo Hrvaška sledila načelom svojega "suverenega nacionalnega prava", da razglasi zaščitno ekološko-ribolovno cono v Jadranu (ERC), po drugi strani pa "želi svoje partnerje" informirati o vsem, kar namerava storiti. Sanader pričakuje, da bo na vrhu EPP priložnost za pogovor s premierjem Janezom Janšo, ki se bo vrha tudi udeležil, hkrati pa je zanikal, da bi se oba sešla še z italijanskim premierjem Romanom Prodijem.

Podpredsednik Istrskega demokratskega zbora (IDS) Damir Kajin je podprl stališče hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, da se mora Hrvaška s svojimi sosedami iz EU dogovoriti o odnosih glede varovanja Jadrana, ne pa vztrajati pri uveljavitvi hrvaške zaščitne ERC v Jadranu. Kajin je še dejal, da ima Mesić popolnoma prav, ko gre za razprave o uveljavitvi ERC tudi za članice EU s 1. januarjem 2008. Kajin je izjavil, da je treba doseči dogovor, da vsaka država s svojo policijo ali sorodnimi službami nadzira ribolov in ekološko varovanje morja v svojem prostoru.

"Nikakršen tristranski sestanek ni predviden. To so špekulacije. To ni razlog mojega obiska v Bruslju," se je na pisanje nekaterih hrvaških medijev odzval Sanader. Tudi italijanski diplomatski viri morebitnega srečanja Prodija z Janšo in Sanaderjem niso potrdili.

Kot je izpostavil Sanader, je njegov glavni razlog obiska v Bruslju udeležba na vrhu EPP, kamor ga je povabil predsednik EPP Wilfried Martens. Dejal je, da je imel z Martensom delovno kosilo, kjer ga je informiral o poteku pogajanj Hrvaške z EU, o pogajanjih Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ), katere predsednik je, s koalicijo Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS), pa tudi o Kosovu in o ERC.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

denis0209@mail386.com
14. 12. 2007 13.03
poglejte, ne da bi se komu hotel zavleči pod kožo, vendar ne morem si zamislit od kod vsa ta tako velika mržnja med slovenci in hrvati. vsega imam osebno že več kot dovolj. berem komentarje na tem portalu in še kašnem vašem, ter tudi na naših portalih. vsi bi samo preganjali, naganjali, nabija, prebijali, eni bi celo rogljali z orožjem, ni živali v živalskem kraljestvu katere že nismo bili eni ali drugi..., a meni se zdi da smo vsi izmanipulirani od strani medijev. naj oblasti obeh držav spustita žogo na tla in umirita strasti in se že enkrat dogovorita. nas navadne smrtnike, ki vse to sprenevedanje tudi plačujemo, naj pa iz tega izpusta.
Uporabnik113189
14. 12. 2007 11.18
denis0209, govoril sem o vladi in predsedniku, upam da bo večina prebivalcev hrvaške to kar trdiš znala povedati tudi na volitvah ali javnih mnenjih. Sliši se zelo spodbudno.
denis0209@mail386.com
14. 12. 2007 10.41
Klasik, ampak potem bi posredno povzročil škodo tudi veliki večini prebivalcev hrvaške, ki so, verjemi, za normalne odnose z tvojo državo. saj ne razmišljamo vsi v vaši južni sosedi tako kot to bereš iz medijev. veliko nas je, ki si želimo biti prijatelji z vami in globoko upamo da to tudi bomo. kakor lahko razbereš iz medijev, je vse manj ali več ena sama principijelnost brez želje in volje po kakršnim koli kompromisom, na škodo vseh nas. jaz osebno imam rad slovenijo in na to deželo imam samo lepe spomine, želel bi da tako tudi ostane.
Uporabnik113189
14. 12. 2007 09.51
Se mi je kar zdelo. Sanader nas bo tekoče obveščal o njegovih enostranskih ukrepih, ki tečejo avtomatsko in so pač naravna nesreča na katero on nima nobenega vpliva. Posebej ker so nekam založili novo vlado, koalicije še nimajo, vreme je slabo, jugo piha, ribe se nekje skrivajo.. Kakšno nakladanje in podlost. Tej državi je potrebno pripraviti sranje da si ga bodo zapomnili. Drugega tako ne razumejo.
esfflight
14. 12. 2007 09.19
Oba govorita eno, delata pa drugo. Videti je, da se je eden ucil od drugega. Janez, Ivo, ista figa le v drugem jeziku. Le kako ju ni sram. Lahko bi se pogovarjala tukaj - doma o teh problemih in jih resila, ne da je toliko publicitete ljudje pa bodo na koncu videli da sta tepcka.
bezo31@gmail.com
14. 12. 2007 00.36
svaka vam čast sosedi, mate jajce, razglasite jo, brez popuščanja...mi Slovenci bomo vedno le služabniki drugim...in to mi je zelo težko...:(;(