Tujina

'Guantanamo' na Kosovu

Priština/Pariz, 25. 11. 2005 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška vojska naj bi imela na Kosovu zapor po zgledu Guantanama. Ujetniki naj bi bili islamski skrajneži.

Albanski deček se rokuje z ameriškim vojakom na Kosovu
Albanski deček se rokuje z ameriškim vojakom na Kosovu FOTO: Reuters
Gil-Robles je v enem od svojih poročil zahteval zaprtje taborišča. Leto dni kasneje so mu zagotovili, da se je to tudi v resnici zgodilo.

Komisar za človekove pravice Sveta Evrope Alvaro Gil-Robles je povedal, da je septembra 2002 na Kosovu videl neke vrste inačico zapora v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi, le da je bilo manjše, je zapisal francoski časnik Le Monde. Ta zapor naj bi bil v ameriškem oporišču Bondsteel južno od Prištine.

"Kraj je videti kot rekonstrukcija Guantanama v malem," je po navedbah časnika dejal Gil-Robles. V oporišču Bondstell, ki deluje pod okriljem zveze NATO, naj bi videl "majhne lesene barake, obkrožene v visoko bodečo žico". V vsaki od teh barak naj bi bilo zaprtih "od petnajst do dvajset ujetnikov, oblečenih v oranžne kombinezone". Nekateri zaporniki naj bi imeli dolge brade in brali Koran.

Omenjeni zapor naj bi imel celo isto osebje kot Guantanamo. "Ameriška vojakinja, ki je delala v zaporu, mi je povedala, da je prišla tja potem, ko je delala v oporišču v Guantanamu," je za časnik povedal Gil-Robles. Kot je dodal, je bil nad obiskom v Bondsteelu "šokiran". Tam se je mudil v spremstvu tedanjega poveljnika mednarodnih sil na Kosovu (KFOR) Marcela Valentina.

Objava po napovedani preiskavi o zaporih CIA

Do objave izjav Gil-Roblesa prihaja potem, ko je Svet Evrope napovedal prvo uradno preiskavo navedb o domnevnih skrivnih zaporih ameriške obveščevalne agencije CIA v Evropi. Zapori, v katerih naj bi CIA zasliševala domnevne islamske skrajneže, naj bi obstajali od leta 2002 v skupaj osmih državah, šestih poimensko nenavedenih vzhodnoevropskih ter na Tajskem in v Afganistanu. Od evropskih držav je sum padel na Poljsko in Romunijo.

Letala CIA pristajala tudi na Portugalskem?

Portugalski časnik Diario de Noticias pa piše, da je na portugalskih letališčih med junijem 2002 in julijem 2004 pristalo 34 sumljivih letal, ki naj bi jih najela ameriška obveščevalna agencija CIA za prevoz terorističnih osumljencev. Po objavi teh poročil se Portugalska glede sumljivih postankov že posvetuje z ameriškimi oblastmi, je povedal portugalski zunanji minister Diogo Freitas do Amaral.

Kje vse so pristajala letala CIA?
Kje vse so pristajala letala CIA? FOTO: Reuters

Eno od letal, ki so imela postanke na Portugalskem, je novembra 2003 pristalo na azorskem otoku Santa Maria, letelo pa je v ameriško vojaško oporišče Guantanamo na Kubi. Ostala letala naj bi med drugim pristala na letališčih v mestih Porto, Lizbona, Tires in Faro, od koder so letela v Maroko, Afganistan, Alžirijo, Azerbajdžan in BiH.

Po pisanju časnika je 15 letal upravljalo podjetje Richmor Aviation, ki je povezano s CIA. Uradno naj bi bila letala na komercialnih poletih, med postanki na Portugalskem pa niso bila podvržena nadzoru. Portugalska politična opozicija je od vlade že zahtevala, da pojasni poročila o teh postankih, vlada pa pravi, da ne ve za te polete.

Nizozemska vlada je danes potrdila, da je prejšnji teden na amsterdamskem letališču pristalo letalo podjetja Path Corp., ki so ga pred tem povezovali s CIA. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Herman van Gelderen je povedal, da ne vedo podrobnosti, kaj je bilo na krovu letala.

"Smo v stikih z ZDA," je povedal zunanji minister in dodal, da je Portugalska vključena v preiskave o poletih tudi po drugih kanalih, vključno z EU in Svetom Evrope. "Ta trenutek delujemo na dvostranski ravni in na ravni EU," je povedal Freitas do Amaral, ki o podrobnostih ni želel govoriti.