Tujina

Grčija blokira širitev EU

Bruselj, 13. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Grčija bo blokirala širitev Evropske unije, če bo katera izmed članic na decembrskem vrhu v Köbenhavnu s seznama kandidatk za vstop skušala izbrisati Ciper. Komisija želi v EU sprejeti združeni Ciper, vendar pogajanja med grško in turško skupnostjo ne napredujejo.

Vodji razdeljenega Cipra Turek Rauf Denktaš in Grk Glafkos Klerides v družbi Kofija Annana
Vodji razdeljenega Cipra Turek Rauf Denktaš in Grk Glafkos Klerides v družbi Kofija Annana FOTO: Reuters

V Uniji se bojijo, da bi v primeru priključitve samo grškega dela otoka prišlo do novih sporov med Atenami in Ankaro, Ciper pa bi za vedno ostal razdeljen, komentira Financial Times.

Grški veleposlanik pri EU Aristid Agatokles je izjavil, da "bi bilo za katerokoli grško politično stranko nepredstavljivo glasovanje za širitev, v katero ne bi bil vključen tudi Ciper". "Širitve ne bo, če Cipra ne bo v prvi skupini" novink, je dodal.

Kot je znano, ima možnosti za vstop v EU v naslednjem valu širitve deset kandidatk; osem vzhodno- in srednjeevropskih držav ter Ciper in Malta. EU je sicer pripravljena sprejeti tudi samo grški del otoka, vendar pa bi precej raje videla, če bi v unijo vstopil združeni Ciper, toda pogajanja med grško in turško skupnostjo na otoku, ki so pod okriljem Združenih narodov vnovič zaživela januarja letos, doslej še niso prinesla otipljivih uspehov.

Turški premier Bulent Ecevit je namreč že lani zagrozil, da si bo Turčija severni del otoka, ki ga zaseda turška vojska, v primeru da do dogovora o združitvi Cipra ne bo prišlo in bo v unijo sprejet samo grški del otoka, preprosto priključila.