Tujina

'Borili se bomo za Evropo in za evro!'

Cannes, 04. 11. 2011 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Skupina najpomembnejših gospodarstev na svetu G20 se strinja, da je treba povečati sredstva Mednarodnega denarnega sklada. Odločitev, kako bodo to storili, pa še ni sprejeta, prav tako ni znana vsota, s katero bi okrepili IMF.

Kot je danes v Cannesu povedal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, se skupina najpomembnejših gospodarstev na svetu G20 strinja, da je treba povečati sredstva Mednarodnega denarnega sklada (IMF), s čimer naj bi mednarodna skupnost prispevala k reševanju krize v območju evra.

Odločitev, kako bodo to storili, pa še ni sprejeta, je po koncu vrha G20 povedal Van Rompuy. Evropske in neevropske države namreč očitno še niso našle načina za krepitev mednarodnega sklada, ki bi bil sprejemljiv za vse. Prav tako niso razkrili, kakšna naj bi bila vsota, s katero bi okrepili IMF, čeprav so o konkretnih vsotah po besedah nekaterih delegatov na srečanju govorili.

Voditelji držav G20
Voditelji držav G20 FOTO: Reuters

Rusija, Kitajska in Velika Britanija bodo pravočasno zagotovile sredstva

ZDA so bile sicer sprva povečevanju sredstev IMF nenaklonjene, medtem ko se britanski premier David Cameron izrecno izrekel za. Prav tako naj bi bila za tudi Kitajska, strinjanje s takim načrtom pa je izrazil tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Ameriški predsednik Barack Obama je po zaključku vrha G20 poudaril, da ameriško gospodarstvo okreva veliko prepočasi. A voditelji 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev so dosegli napredek pri postavljanju gospodarstev na bolj stabilne temelje, je ocenil.

V uradni izjavi po zaključku srečanja so države zapisale, da bodo pravočasno zagotovile sredstva, ki jih IMF potrebuje za izpolnjevanje svoje sistemske vloge. O možnostih izvedbe povečanja bodo na naslednjem srečanju razpravljali finančni ministri držav G20, med možnostmi pa izjava omenja bilateralne prispevke ter prostovoljno sodelovanje pri oblikovanju posebnih struktur.

Prav tako so se voditelji uspeli dogovoriti o krepitvi globalne finančne varnostne mreže. Tako so IMF podprli pri oblikovanju nove previdnostne in likvidnostne linije, s katero bi lahko pomagali državam pri zagotavljanju kratkoročne likvidnosti. Gre za države "z močnimi politikami in temelji, ki se srečujejo z zunanjimi šoki". Sicer pa bo IMF delal tudi na vzpostavitvi enotnega finančnega mehanizma, prek katerega bi lahko pomagal članicam v težavah.

Zaključna izjava pa se dotika tudi vprašanja posebnih pravic črpanja (SDR) oz. košarice valut, ki določajo vrednost te knjižne valute IMF. SDR je sedaj košarica štirih valut – evra, jena, britanskega funta in ameriškega dolarja, a hitro rastoča gospodarstva že več let izvajajo pritisk na njeno reformo, da bi ta bolj odražala realnost. Predvsem naj bi v košarico vključili kitajski juan. Sestava košarice SDR bo pregledana "leta 2015 ali prej, če bodo valute izpolnjevale obstoječe kriterije za vključitev", v zaključni izjavi pišejo gospodarstva G20.

Brez podpore davku na finančne transakcije

Šef Evropske komisije Jose Manuel Barroso je izpostavil premik v G20 glede kontroverznega globalnega davka na finančne transakcije. Soglasja še ni, a obstaja vsaj priznanje prizadevanjem tistih, ki ga želijo uvesti, je dejal.

"Borili se bomo za Evropo in evro!" je po srečanju dejal Sarkozy.
"Borili se bomo za Evropo in evro!" je po srečanju dejal Sarkozy. FOTO: Reuters

Voditelji so v sklepni izjavi zapisali, da so zgolj "prepoznali pobude v nekaterih državah za obdavčitev finančnega sektorja, vključno z davkom na finančne transakcije". Kot menijo, bi razvite države morale izpolniti svoje cilje na tem področju. Gre za to, da bi vrednost uradne razvojne pomoči dosegla 0,7 odstotka bruto nacionalnega proizvoda. Poleg tega pa so se strinjali, da je treba sčasoma najti nove finančne vire za financiranje razvojnih potreb in za pomoč pri soočanju s posledicami podnebnih sprememb.

Podpore uvedbi davka na finančne transakcije pričakovano ni bilo. Medtem ko ga glasno podpirajo Francija, Nemčija in Evropska komisija, pa so mu očitno nenaklonjene ZDA, Kitajska, Rusija in Kanada.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, eden glavnih zagovornikov uvedbe tega davka, je po koncu vrha povedal, da je bil glede tega vprašanja dosežen napredek, pa čeprav mu G20 ni izrekel podpore. Priznal je, da gre za zelo težavno vprašanje, veseli pa ga, da se je predsednik ZDA vsaj strinjal s tem, da bi moral finančni sektor nekaj prispevati za financiranje razvoja. Sarkozy upa na uvedbo davka v EU na finančne transakcije že prihodnje leto, čeprav se zdi to v luči nasprotovanja Velike Britanije zelo ambiciozen cilj.

Sarkozy je danes napovedal, da se bo Francija še naprej borila za uvedbo davka, ki je bil eden glavnih ciljev francoskega predsedovanja G20. Prihodnje leto bo žezlo skupine, ki vse bolj postaja glavni forum za globalno gospodarsko in finančno upravljanje, prevzela Mehika.

Poziv k nacionalnemu konsenzu

Poleg tega sta Van Rompuy in Barroso danes ponovno odločno pozvala k "nacionalnemu konsenzu" vseh političnih sil v Grčiji glede celovitega dogovora za rešitev krize v območju evra, doseženega v noči s 26. na 27. oktober.

Barroso je še dejal, da je bilo na vrhu G20 veliko pozornosti namenjene območju evra, pri čemer so svetovne partnerice EU posredovale "jasno sporočilo podpore", nekatere pa tudi "občudovanja" zaradi ukrepanja pri spopadanju s krizo brez primere.

A na vrhu G20 je šlo po Barrosovih besedah "za veliko več kot le zadeve območja evra". Izpostavil je, da so podprli načrt za rast in delovna mesta, ter izrazil upanje, da bo dosežen dokončen dogovor glede povečanja sredstev IMF, kar je pomembno ne samo zaradi EU, ampak zaradi nestabilnosti na globalnih trgih.

Van Rompuy pa je zatrdil, da je EU še vedno pomemben igralec na globalnem odru, pa čeprav imamo včasih občutek, da igra v defenzivi.

Italija pristala na nadzor IMF, a zavrnila finančno pomoč

Medtem je Italija IMF pozvala, naj spremlja izvajanje njenih ukrepov za ureditev javnih financ in uresničevanje reform. Kako bo Rim napravil domačo nalogo, bo spremljala tudi EU. Barroso je ob tem povedal, da bodo strokovnjaki komisije v Italijo odpotovali prihodnji teden, da začnejo ocenjevati izvajanje obljubljenih ukrepov in reform v okviru nadzornega mehanizma, ki ga bo EU vzpostavila v partnerstvu z IMF.

Vrh G20 v Cannesu
Vrh G20 v Cannesu FOTO: Reuters

EU in IMF bosta Italijo ocenila trikrat na leto, enkrat v vsakem četrtletju, pa je pojasnil Van Rompuy. To je po njegovih besedah izjemno pomembno za okrepitev verodostojnosti obljubljenih ukrepov in reform.

Po mnenju nekaterih analitikov je sicer to nenavadno, saj IMF skupaj z EU nadzoruje izvajanje ukrepov in reform v državah, ki so dobile mednarodno finančno pomoč. To so doslej Grčija, Irska in Portugalska.

Berlusconi je poudaril, da je Italija pozvala IMF, naj spremlja njene ukrepe. Nikakor pa to ne omejuje njene suverenosti. "IMF ne bo izrekal nikakršnih sodb o reformah, ampak bo le potrdil, da bodo te uresničene," je poudaril. Gre torej za preventiven nadzor.

Povedal je še, da je Italija na mizo dobila ponudbo o črpanju 44 milijard evrov posojil IMF in v letu dni še dvakrat toliko, kar pa je država zavrnila, saj je ne potrebuje. "Italija je premožna država. Potrošnja se ni zmanjšala. Restavracije so polne in na letališčih komaj dobite prostor," je pojasnil.

Paket protikriznih ukrepov, ki ga je vlada oblikovala kot dopolnilo k javnofinančnim dokumentom, bo senat začel obravnavati prihodnji ponedeljek, poslanci pa bodo o njem predvidoma odločali v 14 dneh. Berlusconi, ki bo na potrditev dopolnila vezal tudi zaupnico, je danes dejal, da ne verjame, da se je njegov čas na čelu vlade iztekel. Načrtuje, da bo zaupnico dobil in nadaljeval svojo funkcijo. Kot pravi, ne vidi nikogar, ki bi lahko namesto njega predstavljal Italijo. Vse poslance, ki so mu obrnili hrbet, je označil za ljudi, ki so izdali domovino.

Izid glasovanja o zaupnici bo najverjetneje znova izjemno tesen, saj je vladna večina vse manjša. Poslanci namreč znova zapuščajo Berlusconijevo stranko Ljudstvo svobode. Po večjem osipu ob razkolu s pristaši Gianfranca Finija pred dobrim letom, sta tokrat izstop formalno napovedala dva poslanca.

Če zaupnica ne bo izglasovana, bodo najverjetneje potekale predčasne volitve. Koalicijski stranki sta namreč zavrnili možnost oblikovanja vlade narodne enotnosti, o čemer se je v minulih dveh dneh s strankami posvetoval predsednik republike Giorgio Napolitano.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kmardra
05. 11. 2011 08.04
"Borili smo se za Evropo,Iraq,Libijo..." Hitler=Sarkozy=Merkel=...
Tomaž Škof
05. 11. 2011 05.09
Tomaž Škof
05. 11. 2011 05.08
prepozno EU da premalo evrotov,DA bi ljude normalno delali in živeli!
pupa_od_anbot
04. 11. 2011 23.16
he, he se je začela piramida rušit? (se opravičujem toda nisem si zapomnila kdo je to izjavil...)
Nimivseeno
04. 11. 2011 22.15
Zahod aroganten in neveden bo napadel suverene države, ki še vsebujejo nafto, da si zagotovi monopol. Kitajska na dano situacijo ne bo gledala mirno, ker želi naprej 8% gospodarsko rast, ki jo žene vedno večje potrebe po nafti. To leto se je na Kitajskem prodalo več avtomobilov kot v ZDA. Izbruhnila bo vojna. Elita pa misli, da bo varna, ker si je na norveškem zgradila Svalbard Global Seed Vault. Fema ima že pol miljarde krst (FEMA caskets) za ta primer.
Nimivseeno
04. 11. 2011 22.06
Cena hrane in nafte sta si pa zelo povezani, ker v razvitem svetu porabimo približno 10 enot nafte za eno enoto hrane. Brez hrane se število prebivalcev na zemlji zmanjša, vojne za nafto so več kot očitne, čeprav so zavite v celofan pravičnosti in nujnosti.
Nimivseeno
04. 11. 2011 22.03
Elita tiska denar, ki sloni na ničemur. Skozi stoletja je sistem lepo rastel, ker je poceni energija to omogočala. Sedaj je ta energija težje dostopna, manj jo lahko načrpamo vsako leto. Presegli smo peak oil, to pa je seveda povezano z gospodarsko rastjo. Konec je z gospodarsko rastjo, če ne najdemo še kakšnega polja, kot ga poznamo na bližnjem vzhodu. Brez nafte fiat currency propade.
Jimi1
04. 11. 2011 21.02
Besednjak politikov je takšen, kot da se vojna iz Libije ravnokar seli v EU....
deadea
04. 11. 2011 18.53
sarkozi in merklova se borita za monopol v evropi, kateri jim zadnjih par let polzi iz rok. francoski-nemski vlak NE HVALA.
upornik_007
04. 11. 2011 18.06
in rusija in kitajska ne bi kar mirno gledala ocitno se bodo med sabo udaril da premesajo karte itd
upornik_007
04. 11. 2011 18.03
na RT je lepo objavljeno video ki pravi ce zahodne sile napadejo iran je to lahko zacetek 3 svetovne vojne kajti iran ni irak, afganistan in libija iran ni sam in ima vojaske gospodarske in diplomatske sporazume z rusi in kitajci...
yarrick
04. 11. 2011 17.58
Klampfman 04.11.2011, 16:53 a potem takem trdiš da je za MIR vrednos STORITI VSE? se pravi da je z mir vredno prodati sebe, svojo državo, pa verjetno še vse potomce vnaprej...tako butaste logike pa ne razumem.seveda je MIR taka stvar za katero se je treba prizadevati, AMPAK DO NEKE MEJE.Če si pripravljen za mir prodati lastno svobodo....ne vem no, sam cenim osebno svobodo dosti bolj, in zaradi MIRU tega ne prodam.mogoče sem čuden zate in za večino folka ampak če nimaš osebne svobode NIMAŠ MIRU.Kaj ti pomaga nek "MIR", ko pa si skoz na trnih kdo spremlja tvoja dejanja in komu si se zameril da te bo čez kak teden prijavil tej in tej ali tej organizaciji in si ga naj...Pravtako ne vem če je vredno izgubljati fizično in duševno zdravje za nek "navidezni mir", ki ga ponujajo ti politiki.veš, ko se boš pri nekih 70ih letih starosti ozrl nazaj in videl koliko časa si BREZ VEZE pustil v službi samo zato da si imel nek "MIR", ti bo postalo tesno pri srcu, verjemi. @upornik_007 04.11.2011, 17:17 mislim da folk sploh NE VERJAME da smo tik pred tem da se udarijo med sabo janvečje velesile na svetu.ravno tako še vedno verjame obljubam, ki so jih sejali naši PRO EU funkcionarji, in verjamejo da se bo tale kriza razrešila po MIRNI POTI, ter da bodo v prihodnosti živeli BOLJE kot so do sedaj.Res škoda, da še vedno živijo za plankami.Iskreno upam, da bodo nekega dne(dokler še ni prepozno!) pogledali preko plank in potem primerjali dejstva.Če bo prepozno...recimo da nas čaka znova fevdalna oblika življenja, le da bo tokrat vsaj nekajkrat hujša kot v srednjem in poznem veku.
upornik_007
04. 11. 2011 17.17
pa se to da drzave ki so v eu izgubljajo suverenost pri odlocanju o nacionalnih zadevah primer je bla grcija ki je hotela ispeljat referendum ki je demokraticen da odloci ljudstvo kako hocejo pa jih je nemcija in francija zaustavila to je cisto fasisticno od kdaj je eu sam francija in nemcija kdo jim da pravico da odlocajo kako bomo ziveli DOL S TO FASISTICNO EVROPSKO UNIJO in upam da cim prej razpada pa ce treba tud z vojno!! no 3 del vojne itak prihaja...
janez6b
04. 11. 2011 17.09
DOKUMENTAREC: NEVIDNI IMPERIJ vam bo pokazal namene o katerih je govora v prejšnjem komentarju. Samo smetana iz tega dokumentarca, izjava G. BUSHA starejšega: ˝It is idea, a new world order.˝
janez6b
04. 11. 2011 17.05
hmmm a ne počnejo tega že od začetka recesije:)situacija pa vsak dan slabša. se začne človek spraševati ali so njihovi nameni res takšni kot govorijo ali lažejo in zavajajo javnost, cilji so pa popolnoma drugačni kot se zdi.
upornik_007
04. 11. 2011 17.03
Klampfman kaksne neumnosti ti pises kaksna garancija za mir hahahaha dej ne nabiji ta umetna tvorba razpada!! v zgodovini evrope ni nobena skupnost prezivela dolga na koncu je zmeri prislo do razpada in vojne eni pac se vedno ne dojamejo da skupna evropa ne more biti ker je prevec razlik med narodi in seveda nacionalni interese so tudi tukaj! najbolj mi gre to na zivce k kr neki silijo s to skupno zdruzeno evropa pa se vidi ze danes da pac ne gre problemi so hudi. vsaka drzava bi more biti zase in med sabo imeti prijateljske odnose in gospodarske ne pa se silit v neko skupnost!
upornik_007
04. 11. 2011 16.56
'Borili se bomo za Evropo in za evro!' ja sli bodo v vojno to bo to!
Klampfman
04. 11. 2011 16.53
vanillia_sky 04.11.2011, 16:32 1 'Borili se bomo za Evropo in za evro!' ---> PLS NE SE! * EU je garancija za mir na evropski celini. Tisti, ki ste vojno "doživeli" med igranjem igric na računalniškem ekranu se ne zavedate kako dragocena stvar je to...
vanillia_sky
04. 11. 2011 16.32
'Borili se bomo za Evropo in za evro!' ---> PLS NE SE!
ibra177
04. 11. 2011 16.16
Ma vi se borite zase, kaj mislite da smo ljudje tako neumni?!