Tujina

G-8: Uspešen udarec uboštvu?

Edinburgh/New York, 09. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni sekretar ZN je vrh G-8 označil za uspešen začetek boja proti revščini po svetu. Afričani bi se želeli odpravo kmetijskih subvencij.

Vrh G-8 pomeni novo upanje za milijone Afričanov (Foto: Reuters)
Vrh G-8 pomeni novo upanje za milijone Afričanov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Organizator koncerta za pomoč Afriki Live 8 Bob Geldof je pohvalil zaveze, ki so jih sprejeli voditelji najbogatejših držav. Podobno meni pevec skupine U2 Bono, ki se je dolga leta zavzemal za odpis dolga afriškim državam. Prepričan je, da so s tem rešili življenja milijonom Afričanov. »600 tisoč Afričanov, večinoma otrok, se bo spominjalo vrha G-8 v Gleneaglesu, saj bodo zaradi njega živi in se ga bodo lahko spominjali, « meni pevec.

Generalnega sekretarja Združenih narodov Kofi Anan je zadovoljen s sklepi vrhunskega srečanja skupine sedmih industrijsko najrazvitejših držav in Rusije (G-8). Po njegovem mnenju gre za uspešen začetek boja proti revščini po vsem svetu. "Upam, da se bomo Gleneaglesa spominjali kot začetka velikega projekta, morda celo kot začetka konca revščine" za milijone ljudi, meni Anan.

Odločitev o povečanju razvojne pomoči Afriki in zagotovitvi boljšega dostopa do zdravil za aids je pozdravil tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Lee Jong-Wook. "Cilj doseganja skorajda univerzalnega dostopa do zdravil za obolele za aidsom do leta 2010, povezan s preventivo in nego, bi lahko preobrnil trend napredovanja te epidemije. Vemo, da lahko ustrezno zdravljenje to sicer usodno bolezen spremeni v kronično stanje, in smo že pokazali, da to deluje v revnih državah," je v svoji izjavi še poudaril Lee. Pohvalil je tudi cilje skupine G-8 glede boja proti malariji in otroški paralizi.

Odzivi iz Afrike

Afričani so upali, da bodo voditelji bogatih držav ukinili kmetijske subvencije (Foto: Reuters)
Afričani so upali, da bodo voditelji bogatih držav ukinili kmetijske subvencije (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo, ki je trenutno na čelu Afriške unije ocenjuje da so se na vrhu afriških težav lotili realistično. Po njegovem mnenju pomeni srečanje v Gleneaglesu pravi preboj v preprečevanju revščine.

Nasprotno pa so mnogi Afričani prepričani, da najpomembnejšega koraka, odprave kmetijskih subvencij, na Škotskem zbrani voditelji niso naredili. »Najbolj potrebujemo pravično trgovino, saj ne moremo tekmovati s kmetovalci na zahodu,« je dejal namestnik zambijskega finančnega ministra Felix Mutati.

Afričani so prav tako upali, da bodo odpisali dolg vsem državam podsaharske Afrike in ne le osemnajstim najrevnejšim. Poleg tega menijo, da so v Gleneaglesu sprejeti sklepi preveč nedoločeni.

SORODNI ČLANKI