Tujina

FOTO: Po tragediji množičen pogreb

Bukavu, 04. 07. 2010 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V množične grobove so že pokopali del žrtev eksplozije cisterne in požara v vasi v DR Kongo. Po zadnjih podatkih se je število žrtev trenutno ustavilo pri približno 230, a je še vedno veliko hudo ranjenih.

V petek je vas Sange v Demokratični republiki Kongo pretresla huda tragedija. Najmanj 230 ljudi je življenje izgubilo na grozovit način, potem ko se je v vasi prevrnila cisterna z nafto in je zgorela skoraj cela vas. Ljudje, ki so v domovih večinoma gledali nogometno tekmo med Gano in Urugvajem, so postali ujetniki ognjenih zubljev.

Zaradi odročnosti, slabe infrastrukture in hude nerazvitosti območja je pomoč težje zagotoviti, reševanje pa je oteženo. Kljub temu so na pomoč takoj priskočili pripadniki misije Združenih narodov, Rdečega križa in drugih organizacij ter vojska. Še vedno pomagajo preživelim, mrtve pa pokopavajo. Ljudje, ki so priskočili na pomoč, tako zdaj trupla v vrečah nosijo v dve množični grobišči zunaj vasi.

Žrtve pokopavajo v dve množični grobišči.
Žrtve pokopavajo v dve množični grobišči. FOTO: Reuters

Prizor po nesreči je po navedbah prič grozljiv, trupla še vedno ležijo po ulicah, ljudje pa so v tako globokem šoku, da sploh ne govorijo in niti ne jočejo. Med mrtvimi je po zadnji podatkih Rdečega križa najmanj 61 otrok in 36 žensk.

Po pričevanjih preživelih se je cisterna sredi vasi prevrnila, iz nje pa je začela iztekati nafta. Ljudje, ki živijo v izjemnem pomanjkanju, pa so prihiteli, da bi je ujeli vsaj nekaj kapelj, namesto da bi poskušali zbežati. Kmalu nato se je zaslišala eksplozija, ogenj pa se je nemudoma po razliti nafti razširil po vsej vasi. Zagorel je tudi kinematograf, kjer so predvsem otroci gledali svetovno prvenstvo v nogometu.
 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veselo-na-delo
04. 07. 2010 11.58
Nevem kako lahko nafta explodira sem že kuru nafto in ni takoj vžgala mogel je že biti malo večji plamen da jo je vžgal, kar se pa tiče tega je pa moglo do vnetja priti že na sami cisterni naprimer kratki stik na elektriki (instalaciji) tam se sprošča zelo dost toplote ko se zaiskri in nakoncu pregretje el.vodnikov do te temperature da se izolacija vžge.
Vesna Žnidar 1
04. 07. 2010 11.55
Ohjoj...Bog pomagaj
grdavs
04. 07. 2010 11.38
Tragedija z bizarnim vzrokom. Morda bi se le kdo rešil, če ne bi gledali TV?