Tujina

Film, ki buri duhove: Fojbe po italijansko

Podgorica, 12. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Roš
Komentarji
0

Italijanske manipulacije z žrtvami povojnega nasilja na Tržaškem in v Istri, ki so končale v fojbah, so z novim filmom dosegle višek.

Italijanski filmarji so si privoščili kruto manipulacijo s partizani
Italijanski filmarji so si privoščili kruto manipulacijo s partizani FOTO: POP TV

Italijanska državna televizija RAI v Črni gori snema zgodovinski spektakel z naslovom Srce v breznu, ki bo na sporedu 10. februarja 2005, na dan, ki ga je italijanski parlament razglasil za dan spomina na optante in žrtve fojb. Film govori o partizanskih zločinih nad Italijani. A kot pravijo poznavalci, Slovenci še nikoli v zgodovini niso bili prikazani tako krvoločno, saj jih film prikazuje kot sistematične morilce nedolžnih italijanskih civilistov.

Dragan Bjelogrlić kot partizan Novak
Dragan Bjelogrlić kot partizan Novak FOTO: POP TV

Italijani so v filmu prikazani kot žrtve podivjanih partizanov, imenovanih tittini. Preganjajo nedolžno italijansko ljudstvo, družine tlačijo v tovornjake in vse, ki nasprotujejo slavizaciji Istre mečejo v brezna. Film, ki je zagotovo po godu italijanskih desničarjev, nastaja v sodelovanju z beograjsko produkcijsko hišo. Ironično, da okrutne Slovence igrajo Srbi. Največjega negativca pa igra Dragan Bjelogrlić, v filmu partizan Novak, ki komentira: "Zelo je krvoločen proti italijanskim civilistom pa bogami, takšnih negativcev je v fimih malo."

Celo v vsem dobro znanih Bulajičevih partizanskih filmih je vsaj en Nemec dober, tu so vsi partizani zli. Bjelogrlić dodaja: "Scenarij sam je socrealističen, narejen po starem črno-belem principu."

Italijanski režiser Alberto Negrin mit o genocidu sicer osredotoči na ljubezensko zgodbo. A o ideološki spornosti filma govori podatek, da je nekaj igralcev vlogo zavrnilo. Bjelogrlić pa nas tolaži, da je lik spremenil, da je Novak bolj človeški: "Zelo sem ga branil, v šali sem celo rekel, da niti Janša ne brani Slovencev tako, kot jih jaz v filmu."

Režiser spornega filma Alberto Negrin
Režiser spornega filma Alberto Negrin FOTO: POP TV

Igralec, ki je v zadnjem času najbolj znan po vlogah v filmih Lepe vasi lepo gorijo in Rane, je v šali še dejal, da ne razume, zakaj so se v scenariju spravili le na Slovence s petimi odstotki Istre, na Hrvate pa ne.

Na RAI-u trdijo, da je zgodovinska plat zgodbe nastala v sodelovanju z Giovannijem Sabatucijem, profesorjem zgodovine na rimski univerzi, kljub temu pa lahko, predvsem v Sloveniji, kmalu pričakujemo reakcije, tudi politične.