Tujina

Felix dosegel peto stopnjo

Washington, 03. 09. 2007 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Orkan Felix je dosegel najnevarnejšo peto stopnjo. V nedeljo je prešel karibski otok Aruba.

Satelistki posnetek orkana Felix
Satelistki posnetek orkana Felix FOTO: Reuters

Orkan Felix, ki se je v noči na nedeljo razvil iz tropske nevihte in prešel karibski otok Aruba, se je v nedeljo še okrepil in dosegel najnevarnejšo peto stopnjo. Orkan z vetrovi hitrosti prek 270 kilometrov na uro se je usmeril proti Belizeju in mehiškemu polotoku Jukatan, ki naj bi ga dosegel v sredo, so sporočili iz centra za nadzor orkanov v Miamiju.

Peta stopnja orkana je najvišja stopnja na Saffir-Simpsonovi lestvici, ki lahko povzroči katastrofalne posledice.

Davi okoli 5. ure po srednjeevropskem času je bilo oko orkana kakih 550 kilometrov jugovzhodno od Kingstona na Jamajki, ki ga spremljajo vetrovi hitrosti do 270 kilometrov na uro. Felix se premika zahodno in naj bi v torek prešel severno obalo Hondurasa, nato pa naj bi krenil proti Belizeju in Jukatanu, kjer ga pričakujejo v sredo.

Felix je drugi silovit orkan letošnje sezone nad Atlantskim oceanom, ki pa doslej še ni zahteval žrtev. Poročali so le o eni pogrešani osebi na severu Venezuele. Pred Felixom je po Karibih in na polotoku Jukatan konec avgusta pustošil orkan Dean, ki je zahteval 30 življenj.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
04. 09. 2007 09.27
hot-shot69 zakaj pa ne bi bilo zanimivo poslušati ljudi iz Slovenije in njihove tegobe. Aja, preveč bi jih bilo.
grizzly
04. 09. 2007 09.10
Tako nas hočejo obveščati o posledicah globalnega segrevanja. Ampak meni je čisto vseeno za američane, ker ravno oni najbolj onesnažujejo ozračje s CO2. Kaj hočemo, tako pač je. Spremeniti se več ne da. Lahko še samo popravljamo škodo in štejemo žrtve.
hot-shot69
03. 09. 2007 12.30
Bol to, kot da pišejo kako je nekdo iz kmetije v Prlekiji ukradel 5 kur, 2 lonca in 3 kubike gnoja.
Tonček Balonček
03. 09. 2007 09.22
Zakaj POP TV tako pozorno spremlja vsak orkan v Karibih, kot da bi imel gedalce na Floridi in ne v Sloveniji!