Tujina

Evropski tisk o iraškem poročilu

Moskva/Ženeva/London/Rim, 09. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski časniki v današnjih izdajah komentirajo predvsem skoraj 12.000 strani dolgo iraško poročilo o programih oborožitve, ki so ga oblasti v Bagdadu v soboto predale inšpektorjem Združenih narodov za nadzor iraškega orožja.

Nezavisimaja Gazeta:

Iračani so po besedah ameriških strokovnjakov tokrat žogo uspešno podali Američanom, CIA in druge ameriške agencije pa morajo sedaj, če želijo Irak prepričljivo postaviti na laž, predložiti konkretne dokaze. Izvidniki in strokovnjaki za orožje za množično uničenje stojijo pred velikim problemom - že samo prevod poročila bo trajal najmanj dva meseca, in šele nato se lahko začne dejansko preučevanje dokumenta. Američani si bodo iz poročila verjetno izbrali tisto, kar jih dejansko zanima, nato pa preverili, če se ujema s tem, kar že vedo; osredotočili se bodo torej na tiste dele, s katerimi bodo Huseina najlažje "ujeli".

The Times:

Kratkoročno gledano bi se lahko nekatere protiameriško usmerjene države pustile prepričati inšpekcijam v Iraku in predloženim dokumentom, plahi Evropejci pa bi jih lahko uporabili kot dokaz, da Bagdad resnično spoštuje resolucijo ZN. Toda celo Arabci ostajajo skeptični. Kuvajt je iraško opravičilo zavrnil in nanj odgovoril z vprašanji: zakaj se ni Irak opravičil že pred leti, zakaj je opravičilo tako očitno povezano s poskusom preprečiti vojaško akcijo in zakaj Irak še vedno ni predložil informacij o pogrešanih vojnih ujetnikih, ki jih Kuvajt zahteva. Na dolgi rok pa bo iraška politika odlašanja in sprenevedanja gotovo spodletela. Da Irak ne namerava izpolniti zahtev ZN postaja vse bolj očitno in Varnostnega sveta ZN ne bo težko prepričati, da Bagdad še vedno noče sodelovati pri tem, kar želijo vse članice: pri hitri odpravi vsega orožja za množično uničenje. ZDA pa ne bo težko prepričati, da se da to doseči le še na en način - z vojaškim posredovanjem.

La Repubblica:

Predstavljajmo si iraško poročilo kot vrv za obešance, kot 12.000 strani dolgo in 58 kilogramov težko vrv, ki ima na koncu že narejeno zanka, s katero bodo Sadama Huseina obesili na vojno z Georgeom Bushem. In ta vrv se je začela pred 48 urami raztezati, najprej od Bagdada do baze ZN v Larnaki, nato od Larnake do Dunaja, kjer jo bodo mednarodni organi za jedrsko energijo tehnično preverili, nato pa še od Dunaja do New Yorka, kajti ZN so uradni naslovnik in imajo pravico prvi prebrati poročilo. In končno od ZN do Washingtona, natančneje na mizo sodnika, ki je sodbo že izrekel in celo namestil čete, s katerimi jo bo izvršil: Georgea Busha. Za to, da je iraški poglavar predstavil poročilo na papirju in zgoščenkah, ki jih je potrebno še prevesti, obstaja le en razlog: ker želi z usmrtitvijo čimbolj zavlačevati.

Tages-Anzeiger:

Karkoli se že nahaja na 12.000 straneh iraškega poročila o programih oborožitve, je vsebino zasenčil lakonski spremni komentar Sadama Huseina: "Nič, kar bi bilo potrebno objaviti." Nič biološkega orožja, nič kemičnega orožja, nič atomskega orožja. To "priznanje" pomeni neposredno konfrontacijo diktatorja z ameriško vlado, ki lahko v kratkem pripelje do vojne. Vodstvo skupine inšpektorjev v Iraku je doslej naredilo slab vtis. Iračane je zasulo z nepotrebnimi pohvalami za njihovo "brezhibno sodelovanje", kot da bi bila njihova edina naloga izogibati se kakršnemukoli povodu za vojno. In medtem ko Sadam Husein v arabskem svetu uživa status mučenika, se Evropejci vse bolj posmihajo "vojne željnim" Američanom. Zdi se, da so mnogi pripravljeni kar preveč zlahka pozabiti na Huseinovo agresivno slo po oblasti, zaradi katere je do inšpekcij v osnovi sploh prišlo. V sicer zavoženi situaciji je od vseh slabih možnosti vojna samo druga najslabša možnost, najslabše bi namreč bilo, če bi vodstvo inšpektorjev ZN, ki ni pripravljeno dosledno "obrniti vsakega kamna" v Iraku, diktatorja opralo vsake krivde.