Tujina

EU: Hrvaška mora razveljaviti ERC

Zagreb, 11. 01. 2008 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob konstituiranju sabora je Ivo Sanader poudaril, da ekološko-ribolovne cone ni mogoče izpodbijati.

EU pričakuje, da bo Hrvaška razveljavila odločitev o uveljavitvi ekološko-ribolovne cone za članice EU.
EU pričakuje, da bo Hrvaška razveljavila odločitev o uveljavitvi ekološko-ribolovne cone za članice EU. FOTO: Dare Čekeliš

Hrvaški sabor je danes ob 10. uri začel ustanovno sejo v šesti sestavi poslancev. V saboru bo 153 poslank in poslancev, parlamentarno večino pa si je v večtedenskih pogajanjih zagotovila zmagovalka volitev - Hrvaška demokratska skupnost (HDZ). Za predsednika sabora so izvolili hrvaškega politika iz vrst HDZ, Luka Bebića.

Bruselj: Hrvaška mora razveljaviti uveljavitev ERC

Viri blizu Evropski komisiji so povedali, da mora Hrvaška kmalu po oblikovanju nove vlade sprejeti odločitev o razveljavitvi uveljavitve ERC za države članice EU, sicer ji grozi zamrznitev petih ali šestih poglavij po vzoru primera s Turčijo. Hrvaška ima "jasne legalne obveznosti", obstaja politični dogovor iz leta 2004 med Slovenijo, Italijo in Hrvaško, da slednja ne bo enostransko uveljavila cone, temveč bo problem rešila v dobrososedskem duhu, so razložili.

"Pričakujemo, da bo Hrvaška v kratkem - ne nujno na isti ali naslednji dan, ampak kmalu po oblikovanju nove vlade - sprejela odločitev o razveljavitvi odločitve o uveljavitvi ERC," so povedali viri blizu Evropski komisiji. "Ni dovolj, da odločitve v praksi ne izvajajo, saj je legalno uveljavljena," so dodali.

"Če se to ne bo zgodilo, bo treba premisliti o zamrznitvi nekaterih poglavij. Obstaja pet ali šest ustreznih kandidatov za določitev posebnih dodatnih meril," so opozorili viri. Kot je znano, je EU konec leta 2006 zaradi nepripravljenosti Ankare na razširitev carinske unije z EU na Ciper zamrznila pristopna pogajanja s Turčijo za osem od 35 pogajalskih poglavij.

Sanader je ponovil, da Hrvaška izvaja režim, ki ga je sabor sprejel za ribolov in varstvo morja v ERC od 1. januarja letos. Obenem je dodal, da je potrebno nadaljevati posvete s predstavniki Evropske komisije, Slovenije in Italije, da bi našli rešitev, ki bi ustrezala vsem stranem.

Sanader pričakuje dogovor o ERC

Ivo Sanader je izjavil, da po oblikovanju vlade pričakuje nadaljevanje pogovorov z Evropsko komisijo, Slovenijo in Italijo glede uveljavitve zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu tudi za članice EU.

Verjetni vnovični hrvaški premier je še poudaril, da pričakuje dogovor glede ERC, ter da po njegovem mnenju uveljavitev ERC tudi za članice unije ne bo ovirala hrvaških pristopnih pogajanj z Brusljem.

Slovenska vlada je že napovedala, da bo glede hrvaške uveljavitve ekološko-ribolovne cone (ERC) najprej počakala na konstituiranje sabora in oblikovanje hrvaške vlade. Pogovore s Slovenijo, Italijo in EU je napovedal tudi mandatar Ivo Sanader, ki pa je poudaril, da hrvaške uveljavitve ERC ni mogoče izpodbijati.

Ivo Sanader je prepričan, da ERC ne bo vplival na hrvaška pristopna pogajanja z EU
Ivo Sanader je prepričan, da ERC ne bo vplival na hrvaška pristopna pogajanja z EU FOTO: Reuters

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vborut@siol.net
16. 01. 2008 16.00
v kanadi je ena najvecjih zaljivk ce komu reces "lazes kot hrvat " mimgrede jih lahko dobis na gobec . sam toliko o hrvatih po svetu hehe
luzarf@arcor.de
12. 01. 2008 11.28
Halo. Jaz mislim da Hrvaska se nikoli nebo, drzala, kaksnega, dogovora ce ni samo nje v prid, saj to potrjuje ze, dolgoletna tradicija! ali pa mogoce ima kdo, drug kaj, drugega ki bi lahko rekel ne tukaj so se Hrvatje drzali besede verjetno ne poglejmo 16letno Zgodivino z Drzavno Mejo pa Atomsko zentralo Krsko (Elektriko so jemali placali niso Atomskih Odpadkov pa tudi nocejo ce prav je tak dogovor) pa Ljubljansko Banko ki je bila za casa bivse Juge v rokah Beograda ampak, koristi so v Zagrebu, imeli le Hrvatje sedaj pa hocejo, denar od Slovenije,nevem zakaj jim Slovenska politika vse popusca in ,dovoli mar smo res take Copate da lahko z nami ,delajo kar hocejo,mislim da bi bil zadnji cas da pri nas zamenjamo Zunanjega Ministra in postavimo Cloveka ki ima svoj Jaz in se tudi ,drzi tega kar rece ne pa kot sedanji G,Rupelj. Sedanji problem ribolova je Hrvatom toliko mar kot pa lanski sneg njim se gre zato da Slovenija nebi ,imela prostega, izhoda na odprto Morje - LUKA KOPER - saj jih to najbol boli ampak nasi Politiki se vbadajo rajsi z ribami .
doki007@email.si
12. 01. 2008 11.17
ha ha ha ,....če hočjo hrvaška goveda v eu .,,,,bodo morla razveljavit to svojo ribolovno cono ,....če pa nočejo naj jo pa imajo ,....!!! -----ko jebe take ki jih je sama fovšija ,...ha ha ha
muvimen
12. 01. 2008 11.11
Itak da bo Rupa ta prvu letu čez Kolpo, da ga bo "mal" p... kroatarjem.
xzamiel@hotmail.com
12. 01. 2008 10.43
Astartetoxai: Oops, imaš prav, sem malce pozno pisal:D. Mislil sem Sanaderja in v končni fazi celoten sabor kot skupino ljudi :D. Hvala za opozorilo!
hecate
12. 01. 2008 03.15
lol xamiel...sabor ne more bit bedak ker to ni oseba...tko k nš parlament tut nemore bit bedak...so sam bedaki v njem
xzamiel@hotmail.com
12. 01. 2008 02.29
A je Sabor bedak ali ima "asa v rokavu"? Če nima asa, je bedak, ker misli, da se bo ERC pustlo v trenutni obliki. Naj bo ERC za celoten Jadran za vse izven EU in naj tri države, ki si delijo Jadran skupaj delujejo v tem. ERC sam po sebi pa se razdeli glede na morje. Če bi hrvaško res zanimala sama ERC osnova, bi bili za spremembo. Očitno pa imajo še kaj v planu.
bnam 2707
12. 01. 2008 01.17
Stvar je enostavna:hrvaška nikoli nebo spoštovala nobenega dogovora z nikomur,če bo imela še kar naprej neke "možnosti". EU mora takoj prekiniti pogajanja za vstop HR v EU,prav tako pa naš predsednik nima kaj iskati na hrvaškem dokler bo ta samovoljno postavljala druge pred izvršena dejstva.To pač ne more biti politika EU.Še večji nesmisel pa je,da je hrvaški vodja dejal,da se bo pogovarjal z članicami EU......itd.,kot,da je ta glavni šef nad šefi in iznad EU. Naj se jim pusti neskončni čas,da dozorijo.......vsaj do leta....?Vse skupaj pa jih ne odrešuje,da so dolžni upoštevati razmejitev iz leta 1991.Slovenija v bodoče ne sme popustiti niti za malenkost,kajti vrli južni sosedje so to vedno izkoriščali in to bodo počeli tudi v bodoče.Če bo EU popuščala njm bo morala tudi drgje npr.Turčija ,Srbija in še kje..To pa bi pomenilo slabljenje take EU,je bila začrtana! Izsiljevanje je dovolj!i
kriss714@amis.net
11. 01. 2008 18.49
Hrvaška naj se umakne na zgodovinske meje. Brezkompromisno.
kosir_maks
11. 01. 2008 17.41
Jest menim, da dol maha Hrvatom za EU !! Itak bodo pa prišli v EU skupaj s Srbijo, če ne prej pa čez 10 let !!
purinoli
11. 01. 2008 16.49
1. Hrvat je tat 2. Hrvat je tat 3. Hrvat je tat 4. Če imate probleme s tč.1, glejte tč.2 in 3 Neuporabljene in zavržrne dele berlinskega zidu poceni kupimo, dodelamo, dogradimo in inštaliramo na jugu. Za vsak prestop meje proti jugu pa poberemo depozit 5,000 EUR za primer reševanja SLO državljanov iz balkanskega močvirja. Za vstop kravatarjev v EU poberemo enako vsoto za vsak prestopljeni rep. Obmejni problemi bi v 30 dneh sublimirali
bojckojc
11. 01. 2008 16.35
Hrvati ne pridejo Turkom do gležnjev!! Tako bo kot je napisal nvivod.
fmunih@email.si
11. 01. 2008 15.41
Hrvatje so Balkanci in enaki Turkom. Ni za pričakovati uklonitve EU zahtevam.
nvivod@gmail.com
11. 01. 2008 15.20
Naredli bojo tk ko zmerej do zdej...neki cajta trmulili, pol jo pa ukinali za clanice in bruselj bo ves vesel, češ, kako hrvati dobro sodelujejo...blah...kick 'em all in the nutz i say...
generalpostmail@hotmail.com
11. 01. 2008 13.43
Tole bo še zanimivo, he he he. Hrvat tat je dal obljubo bruslju in sedaj jo je pozabil... me zanima če bodo rupsiju zrasla jajca in ali bo bruselj vse to mirno požrl :)