Tujina

Erdogan ne bo kandidat

Ankara, 24. 04. 2007 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
18

Turški premier Erdogan ne bo kandidiral za mesto predsednika. Kandidat Erdoganove stranke bo sedanji zunanji minister Guel.

Premier Turčije Recep Tayyip Erdogan
Premier Turčije Recep Tayyip Erdogan FOTO: Reuters

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je danes napovedal, da bo kandidat vladajoče konservativne Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) za predsednika države sedanji zunanji minister Abdullah Guel.

Protestniki so sredi meseca preplavili Ankaro
Protestniki so sredi meseca preplavili Ankaro FOTO: Reuters

Sredi aprila je v Ankari proti Erdoganovi kandidaturi protestiralo več kot 300.000 ljudi. Konservativni turški premier, ki je v politiko vstopil kot islamist, a se danes opredeljuje kot "konservativni demokrat", sicer ni uradno razglasil, da bo kandidiral za predsednika, kljub temu pa so Turki jasno pokazali, da tej ideji odločno nasprotujejo.

Guel velja za zmagovalca

Guel, ki velja za najverjetnejšega zmagovalca na prihajajočih volitvah, je že poudaril, da bo v primeru izvolitve spoštoval načela sekularne ureditve države. "Turčija je demokratična, sekularna in socialna država, ki temelji na vladavini prava. Če bom izvoljen, ne sme nihče dvomiti, da bom spoštoval ta načela," je poudaril Guel.

Predsedniški kandidat premierjeve stranke AKP bo Abdullah Guel
Predsedniški kandidat premierjeve stranke AKP bo Abdullah Guel FOTO: Reuters

Vendar pa je sedanji zunanji minister hkrati sodržavljane pozval, naj spoštujejo nošnjo muslimanskih naglavnih rut. "Naglavna ruta je osebna odločitev, ki bi jo moral vsak spoštovati," je menil Guel, čigar soproga Haryuenissa Guel bi v primeru njegove izvolitve za predsednika postala prva dama Turčije, ki nosi naglavno ruto.

Guel je nekdanji akademik in bankir, ki je postal član turškega parlamenta leta 1991. Skupaj z Erdoganom je pomagal ustanoviti zmerno islamistično AKP, ki sta jo odcepila od skupine bolj skrajnih predstavnikov. Ko je AKP leta 2002 prišla na oblast, je Guel za štiri mesece postal premier, dokler si Erdogan ni zagotovil sedeža v parlamentu. Od marca 2003 Guel služi kot zunanji minister.

Največja turška opozicijska stranka je sporočila, da ne bo sodelovala na parlamentarnih volitvah za novega predsednika. S tem bodo izrazili protest ob sporu glede vprašanja sekularizacije države, kateri nasprotuje vladajoča stranka.


AKP ima s 353 predstavniki v 550-članskem parlamentu, ki voli predsednika države, udobno večino, zato bo Guel tudi najverjetneje izbran za bodočega predsednika. Vendar Guel najverjetneje ne bo izvoljen v prvih dveh krogih, v katerih je zahtevana dvotretjinska večina, temveč v tretjem ali četrtem krogu, ko zadostuje navadna večina 276 glasov.

Pristojen odbor turškega parlamenta je pred tem danes določil, da bo prvi krog volitev turškega predsednika v parlamentu v petek, drugi krog 2. maja, tretji 9. maja, četrti pa 15. maja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

limonca4
24. 04. 2007 20.02
Ali bolje rečeno, evro je vladar Evrope, dolar pa vladar ZDA. ;-)
limonca4
24. 04. 2007 20.01
He he he he he he he he ... ;-), se popolnoma strinjam, Vegos. Denar je vladar Evrope in ZDA, he he he he ...
Vegos
24. 04. 2007 19.58
"v imenu USD (hotel sem dati znak za dolar, pa se ni objavil) in €"
limonca4
24. 04. 2007 19.57
Ups, sem se zmotila, pravilno je džilbab (jilbab) in ne džalabi. No, v Kuvajtu pa pravijo moškemu dolgemu belemu oblačilu dishdash. Jah, tako sem razumela.
Vegos
24. 04. 2007 19.51
Tako je to, pri njih je vse dovoljeno v imenu Boga, pri nas je pa vse dovoljeno v imenu in €.
limonca4
24. 04. 2007 19.48
Rada potujem po svetu. Nič čudnega, da sem dostikrat brez denarja, ha ha ha ha ... =)))) Hm, v islamskem svetu sem videla, da so muslimani zelo vdani svoji veri. No, veliko večina, hvala bogu, ni fanatičnih, ampak le zelo spoštujejo ... Samo ti nekateri "strici" v džalabijih in islamski duhovniki (govorim samo o tistih, ki ne marajo Zahoda, ki je za njih brezveren, gnil in pokvarjen) gredo s sovražnim govorjenjem tako daleč, da ne vem, kaj naj rečem ... Nič čudnega, da tako slepo sledijo ... Mah, sem brez besed!!!
Vegos
24. 04. 2007 18.57
Limonca, če potuješ, OK, pa se ti ne zdi da ima to razpoloženje z vero bolj malo skupnega? Religija je s strani določenih entitet le uporabljena kot sredstvo, s katerim ljudi pripravijo do tega, da slepo sledijo. Islam recimo tudi v Koranu ne navaja, da je treba islamizirati ves svet - torej je to stvar, ki je natala kasneje, in s samo vero nima nič skupnega, razen tega, da igra na to karto.
limonca4
24. 04. 2007 18.54
Vegos, he he he he he he ... če potuješ po arabskem svetu, marsikaj izveš ... Ti priporočam za taka potovanja (od Turčije, Sirije, Irana pa do Malezije, Indonezije), je zelo zanimivo (muslimani so zelo gostoljubni in prijazni, niso vsi "grdi" bradati fanatiki - teh se jaz izogibam kot hudič križa, saj jih prepoznaš, žensk sploh ne gledajo oz. jih grdo, pa tudi obnašajo se tako, kot da so prozorne). ;-D
nintendo64@email.si
24. 04. 2007 18.53
da se le ne bi vse pri muslimanih sukalo okoli naglavnih rut...kot da nimajo drugih problemov.
Vegos
24. 04. 2007 18.40
Limonca, ti že veš, očitno si bila nekje v samem vrhu Islama, da se na to tako dobro spoznaš.
limonca4
24. 04. 2007 18.38
Vegos, jaz že kar nekaj časa vem, da večina muslimanov podpira cilje - islamizirati svet, zavprača pa njeno delovanje - terorizirati. Zavračajo pa zato, ker hočejo, da ostali drugoverniki vemo, da je islam NEnasilna vera. To je to. To je njihova taktika za islamizacijo sveta. Taktika Niccola Machiavellija pa je že zastarela ... No, to je moje mišljenje o Machiavelliju.
Vegos
24. 04. 2007 18.23
Limonca, ravno danes sem nekje zasledil, da večina muslimanov podpira CILJE Al Kaide, zavrača pa njeno DELOVANJE. Zanimivo, ni kaj...izgleda da tudi v islamu Machiavelli ne deluje več tako kot je nekoč.
limonca4
24. 04. 2007 18.22
Imam rada muslimane, ne pa privržence Al Kaide in terorizma. Prijatelji predobro vedo, da ne maram fanatikov. Jim tudi povem.
limonca4
24. 04. 2007 18.20
Mwahahahahaha ..., da je bil kdo našeškan, ker ni hotel nositi križa, pa to je res tudi bolano ...Le kam gre ta svet ...
Rijad Proši?
24. 04. 2007 18.16
limonca4- zanimivo,zanimivo, po vseh tvojih komentarjih, ki sem jih prebral in se tičejo Muslimanov, se zares čudim , da imašt i prijatelja med Muslimani.Verjetno te ne pozna pod imenom limonca4.
Vegos
24. 04. 2007 18.08
Jah, sej tud nikjer v svetem pismu ne piše da je treba nosit križ okrog vratu pa tud poznam štorije ko ke bil kdo našeškan, ker ga ni hotel nosti...
rok.gros@gmail.com
24. 04. 2007 18.03
www.grstudio-k.si
limonca4
24. 04. 2007 18.01
Naglavna ruta, mah, očitno ima njegova žena grde in mastne lase ... Nošnja naglavnih rut je tudi znak fanatizma. V koranu, ki sem si ga sposodila od prijatelja, ki je musliman, nikjer ne piše (le to, da je priporočljivo). Sicer je koran zelo zanimiva knjiga. Prijatelj je tudi poročen in njegova žena sploh ne nosi rute, razen takrat ko moli. Škoda, da niso vsi muslimani taki.