Tujina

ERC tudi za članice EU

Zagreb/Ljubljana, 01. 01. 2008 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška z današnjim dnem uveljavlja zaščitno ekološko-ribolovno cono tudi za članice EU in to kljub dogovoru iz leta 2004.

Hrvaška je ERC razglasila 3. oktobra 2003 kljub nasprotovanju Slovenije zaradi možnosti prejudiciranja meje na morju, nasprotovala pa ji je tudi Italija. Sabor je nato decembra lani kljub drugačni zavezi odločil, da bo ERC tudi za članice EU začela veljati najpozneje s 1. januarjem 2008.

Hrvaška z današnjim dnem zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC) uveljavlja tudi za članice EU in to kljub dogovoru iz leta 2004, v katerem se je Zagreb zavezal, da cone za članice Unije ne bo uveljavil brez soglasja z njimi. Bruselj je Hrvaško v zadnjih mesecih, nazadnje še v nedeljo, sicer opozarjal, na možne negativne posledice takšnega koraka za njeno nadaljnje približevanje Uniji.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je Hrvaško opozoril, naj ne pozabi na dogovor, da s 1. januarjem 2008 za članice EU ne bo uveljavila nobenega vidika ERC
Evropski komisar za širitev Olli Rehn je Hrvaško opozoril, naj ne pozabi na dogovor, da s 1. januarjem 2008 za članice EU ne bo uveljavila nobenega vidika ERC FOTO: Reuters

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je še v nedeljo izrazil upanje, da bo Hrvaška ravnala v skladu z dogovorom, ki ga je leta 2004 ob navzočnosti Evropske komisije sklenila s Slovenijo in Italijo, in s 1. januarjem 2008 za članice EU ne bo uveljavila nobenega vidika ERC.

Slovenska vlada pa je v nedeljo v sporočilu za javnost zapisala, da bi enostranska razglasitev ERC s strani Hrvaške, predvsem pa njena uveljavitev v praksi, temeljito posegla v suverenost Slovenije, zato bi bilo takšno ravnanje za Slovenijo popolnoma nesprejemljivo.

Rupel: Hrvaški še eno možnost glede ERC

Zunanji minister Dimitrij Rupel je v pogovoru za TV Slovenija spričo uveljavitve hrvaške ekološko-ribolovne cone (ERC) tudi za članice Evropske unije dejal, "da smo pripravljeni ali celo dolžni počakati, da se (hrvaški) parlament konstituira in da damo Hrvaški še eno možnost, da nekaj ukrene". Obenem pa je poudaril, da ne moremo mimo tega, da je Hrvaška s Slovenijo in Italijo ob navzočnosti Evropske komisije leta 2004 sklenila dogovor, da s 1. januarjem 2008 za članice EU ne bo uveljavila nobenega vidika ERC.

Rupel je v zvezi z uveljavitvijo ERC še menil, da je potrebno počakati, "da začnejo delovati mehanizmi EU". Kot je dejal, "so ti morda na prvi pogled nekoliko počasni, vendarle vplivajo in imajo pomemben učinek". Za Hrvaško bi lahko imeli po mnenju Rupla tudi "zelo negativen učinek".

Hrvaška je po novembrskih parlamentarnih volitvah sicer še vedno brez nove vlade, sabor pa se še ni sestal na ustanovni seji. Hrvaški parlament bo po napovedih sestavljen 11. januarja, medtem ko ima mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Ivo Sanader rok za potrditev vlade do 15. januarja.

Podpredsednica aktualne hrvaške vlade Jadranka Kosor meni, da je za odgovore o ERC potrebno počakati na novo vlado
Podpredsednica aktualne hrvaške vlade Jadranka Kosor meni, da je za odgovore o ERC potrebno počakati na novo vlado FOTO: Reuters

Kosor: Potrebno je počakati na novo vlado

Podpredsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor je danes v Zagrebu dejala, da bo na odgovore na vprašanja o zaščitni ekološko-ribolovni coni (ERC), ki je danes stopila v veljavo tudi za članice EU, potrebno počakati do konstituiranja novega hrvaškega sabora in oblikovanja nove hrvaške vlade.

"To so vprašanja predvsem za sabor, ki je sprejel takšno odločitev, in za hrvaško vlado. Ker pa v tem trenutku sabor še ni konstituiran in še ni sestavljena oziroma izglasovana nova vlada, so to vprašanja, s katerimi bo treba počakati," je Kosorjeva odgovorila na novinarsko vprašanje, kako komentira začetek uveljavljanja ERC tudi za članice EU glede na negativne odzive iz Unije.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xzamiel@hotmail.com
02. 01. 2008 18.02
Nutecase, DarhRevan... mislim, da podcenjujeta ljudi, pa ok. ERC je povezan z morskim ozemljem posameznih vpletenih držav, omejevanjem ribičev posamezne države in kvote le teh. Posledično s sabo povleče še cel kup stvari. Tu je še zgodovinska pravica. Večji vpliv na ekosistem jadrana, itd itd itd. Se mi zdi hecno, da nekdo reče, da :"Verjetno pa drugi ne vejo točno o čem se gre." in to je to. Bi te prosil, če je moja posplošena razlaga napačna, da jo popraviš. Ti bom zelo hvaležen. Ravno zaradi zgoraj omenjene razlage je to, kar hrvati počnejo, napačno , ker posegajo v morje, ki pripada italijanom in v morje, ki pripada slovencem zaradi različnih "točk". Sam imam kar nekaj prijateljev na hrvaškem (in ne, nisem hrvat).. čeprav imamo kar nekaj debat o t.i. hrvaški nadutosti ali hrvaškem ponosu in o kritičnosti slovencev do drugih, bolj slabo pa do sebe. Pač mi ni všeč delovanje trenutne (prejšne) vlade, that's all. ERC, Snežnik, itd. Upam samo, da se ne bo Slovenija popolnoma obrnila k diplomaciji, ki bo v končni fazi prineslo ravno to, kar bi hrvati želeli že na začetku, saj glede Slovenije.
mittel.european
02. 01. 2008 17.44
khm ja.......
kriss714@amis.net
02. 01. 2008 17.09
Whahahaha, Neti, dobra, dobra..... Kljukec z velikim K. Važno za notranjo politiko. ha ha ha
neti
02. 01. 2008 16.33
Off topic discussion .. Kris majčkeno vprašanje si klukec ali Kljukec, zelo važno za strategijo .. notranje politike .. LPP neti
kriss714@amis.net
02. 01. 2008 16.21
Ojla, Neti. Soli pa manjka, soli. Predvsem je imajo nekateri klukci premalo v glavi. Po cestah pa nikarte ne posipat, je škoda, pa tako bo vsaj kakšnemu klukcu kakšna bejba padla.
Goky
02. 01. 2008 16.20
Srečno in zdravo 2008 vsem. V vednost nekaterim na primorskem je zelo zelo malo tujih priimkov. Razen tistih tukaj živečih It. Drugače pa so njveč stari slovanski priimki. vse sorte živali itd. lp.
neti
02. 01. 2008 16.08
Kris, pozdravček, da ne napišem kaj drugega .. Martin Krpan pa je lepo po cestici tja do Dunaja s svojo Kobilico sol švercal. Dobro bi bilo, če bi jo za bodoče rodove še malo po Ljubljani z okolico raztrosil, še sedaj so posledice pomanjkanja soli. LPP neti
kriss714@amis.net
02. 01. 2008 15.50
Mittel-european, odločilna je bila proga Dunaj-Trst, jasno, kaj pa drugega. Samo, moni iz primorskih ricmajnov je nono-balila pač razložil partijsko verzijo zgodovine, ki ne seže dosti naprej od Martina Krpana in kurirčkov. Bog pomagaj, tudi taki morajo živet.
mittel.european
02. 01. 2008 15.33
berem tu da nekateri tujci v slovenski deželi ne poznate niti naše zgodovine. malce varhive pa vam do jasno od kdaj je število otrok z italijanskimi in ostalimi tujimi priimki v ljubljanski pokrajini začelo naraščati
kriss714@amis.net
02. 01. 2008 15.23
Ha ha ha, tistikinevekajbibil, vaši fašisti so v ljubljano prišli leta41, za dve leti. Prej ste jim pa dvajset let dol riti nastavljali, pa še z ricinusom so vas podmazovali. ha ha ha No, saj v rit lezete makaronarjem še dandanes. Ni čudno, da ste taki degeni. Potem pa mečeš ven bedarije o kmetih na dvoru, da se ti pol slovenije reži.
mac4_m
02. 01. 2008 14.44
toro Denar hrvaškim varčevalcem nlb je dolžna vrniti hrvaška vlada. To je zdaj menda že vsem jasno...
pravicen
02. 01. 2008 12.51
HE HE sem Rupla poslušal Je rekel no moramo hrvatom dati še eno možnost ?? pa počakat ?? da sestavijo vlado ?? He He kakšno presenečenje spet je ritko nastavil he he SAMO MORAJO IMET HRVATI NEKE HUDE PAPIRJE KER DA SO NAŠI KAR TAK P** SKOR NE VRJAMEM
mittel.european
02. 01. 2008 09.14
saj tu je pa kar polno asocialnih tipov in potomcev zavojevalcev.
KLIPAN71
02. 01. 2008 08.33
Vsaka čast Hrvatom, imajo jajca kar našim že dolgo manjka. Če pa bo ta cona še pripomogla k manjšemu ropanju rib iz Jadrana (predvsem s strani Italijanov) in večji ekološki zaščiti le-tega, pa jim lahko samo čestitam. Dokler pa jim mi ne vrnemo ukradenega denarja (NLB) pa itak nimamo pravice pljuvat po njih.
kriss714@amis.net
02. 01. 2008 00.52
Primorc zarukan, slovenski kmetje so bili karakter, ne tako, kot tisti, ki ste se pustili jebat od črnosrajčnikov, potem ste vsi ratali komunisti, pa še danes makaronarjem v rit lezete. In kaj imaš ti s slovenstvom?
Uporabnik113189
02. 01. 2008 00.08
Jasno da države EU niso nobena nebesa. Presneto bo potrebno paziti, da Slovenijo ne bodo izkoristili za toaletni papir. Zagotovo bodo razne natege kot so bile v času Franca Jožefa. Potrebno bo imeti nekaj bodic in hrbtenice pa oči na hrbtu. Sedimo pa za bogato obloženo mizo, kar je bolje kot pri prazni. Mislim da je SLO politika do hrvatov napačna. Niso samo oni, ki želijo v EU. Izza njih je Bosna, Črna Gora, Makedonija, Srbija, vsi imajo velik interes na njihovi poti do EU pa stoji pogoltna šahovnica, preko katere bi se najraje vsi vozili v oklepnikih in jih ovira. To so močni interesi in jih je mogoče uporabiti.. Potem je še Grčija in ne nazadnje Turčija. Vrh vsega so se zamerili še Italiji. Torej zamašek pri čiščenju Avgijevega hleva je Hrvaška in ni nujno da se s tem zamaškom ukvarjamo. Naj se tisti, ki imajo problem. Mogoče bi res bilo pametno dati prednost Srbiji, pa naj soseda plačuje carine še naslednjih 20 let in naj gre šengen samo po njihovi meji..
Meki
02. 01. 2008 00.06
alc111: jaz sem gledal dokumentarec The real face of the europe. Lepa evropska anti-propaganda, ni kej, samo na srečo je notri vsaj 50% bedarij in neresnic. Pa treba je še vedeti, da je dokumentarec angleški proizvod. Pa to kar praviš, da so določeni ljudje neizvoljeni. A pri nas mogoče volimo vsakega ministra posebej, a kako?
alc111@email.si
01. 01. 2008 23.50
Ma če pogledamo zadevo nepristransko so se hrvaški politiki zelo dobro zorganizirali glede tega ker vsaj še 10dni ne rabijo dajat nobenih izjav v zvezi s tem potem bo pa itak že druga kost za glodat za rajo. Naši to definitivno niso sposobni narediti ali vsaj kaj približno takega. sicer sej hrvati nerabijo EU imajo morje pa slavonijo zakaj bi rit lizali evropi kot mi in se vsi drugi. a veste da je konstitucija EU cisto nedemokratična in da so svet za finance ali sodnijo ipd neizvoljeni in da nad njimi ni nobenega telesa kateremu bi odgovarjali??? hudo a ne sam smo pa že not padli...pa se še itak ne zavedamo (hvala Bogu) sej če nam bi bilo vse jasno in bi imeli vse informacije bi bil splošni kaos
zasfican_ful
01. 01. 2008 23.33
In ženska reče...da je to odločitev srejela hrvaška vlada ter sabor, ki pa sploh še nista sestavljena?!
zasfican_ful
01. 01. 2008 23.24
Mi ne bomo jedli rib, oni pa ne bodo v evropski uniji. Simpl kot pasulj!