Tujina

Đinđić: naj dokažejo, da niso krivi

Beograd, 14. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Proces proti Miloševiću spremljajo tudi srbski mediji, politiki in prebivalci ZRJ in se ob tem sprašujejo, kdaj bo Milošević v Haagu dobil "družbo". Pri tem imajo v mislih vojne zločince, ki se še niso znašli pred sodiščem v Haagu.

Vse srbske televizije so neposredno prenašale dogajanje v sodni dvorani haaškega sodišča, v premorih med sojenjem pa so nastopali odvetniki in novinarji, ki so komentirali dogajanje na sodišču in analizirali dogodke preteklih desetih let v Srbiji in na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

Socialistična stranka Srbije (SPS) je po besedah njenega tiskovnega predstavnika Branka Ružića prepričana, da bo Milošević s pomočjo številnih podatkov in dejstev ubranil dostojanstvo Srbije in ZRJ in dokazal, da obstoj haaškega sodišča ni smiseln. Ružič je na novinarski konferenci ocenil, da je cilj haaškega sodišča postaviti na laž legitimni boj za ohranitev ozemeljske celovitosti Srbije in upravičiti napada zveze NATO na ZRJ leta 1999.

Srbska vlada bo sprejela ukrepe za sodelovanje s sodiščem

Djindjić (v ozadju) v družbi s haaško tožilko
Djindjić (v ozadju) v družbi s haaško tožilko FOTO:

Srbski premier Zoran Đinđić pa je menil, da bo haaško sodišče upravičilo svoj obstoj, če bo zaključilo dva ali tri glavne primere, med katerimi so Srebrenica, Vukovar in Kosovo. V pogovoru za beograjsko tiskovno agencijo Fonet je Djindjić znova napovedal, da bo srbska vlada v kratkem sprejela določene ukrepe glede sodelovanja s sodiščem. Dodal je, da haaško sodišče išče omejeno število ljudi, ki bi jih lahko "prešteli na prste ene roke", med njimi pa so tudi nekdanji politični voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić in nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić ter obtoženi iz "Miloševićevega kroga". Kot je poudaril, bi se morali ljudje, ki jih išče sodišče, slednjemu sami predati in dokazati, da niso krivi. "Naj dokažejo, da niso krivi, če pa so, se pa najverjetneje ne bi skrivali. Če ne bodo izbrali te možnosti, ne zaslužijo milosti in zaščite," je še dejal srbski premier.

Šešelj bi z veseljem zagovarjal Miloševića

Predsednik Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj je sporočil, da je pripravljen nastopiti pred haaškim sodiščem, ali kot obtoženec ali kot priča obrambe nekdanjega jugoslovanskega predsednika. Šešelj je na novinarski konferenci v Beogradu še pojasnil, da je v obtožnici proti Miloševiću sicer večkrat omenjeno njegovo ime, vendar pa ne more dobiti vizuma za potovanje v Haag.

Vodja srbskih radikalcev je ob tem še dodal, da ima veliko za povedati "proti zločincem iz zveze Nato", zato bo šel v Haag takoj, ko ga bo Milošević poklical kot svojo pričo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3