Tujina

Dogovor med Španijo in Marokom

Pariz/Rabat/Madrid, 20. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Španija je po intenzivnih pogajanjih med obema stranema dosegla dogovor z Marokom glede spornega severnoafriškega otočka Perejil. Državi sta se zavezali, da bosta vzpostavili razmere pred maroško zasedbo otoka 11. julija.

Helikopter nad spornim otočkom Perejil
Helikopter nad spornim otočkom Perejil FOTO: Reuters

V kratkem uradnem sporočilu je španska vlada uradno potrdila, da je z Marokom dosegla dogovor, njegovo sprejetje pa so potrdili tudi uradni viri v Rabatu, ki so obenem pojasnili, da maroška vlada ne bo objavila uradnega sporočila, dokler Španija z otoka Perejil ne bo umaknila vseh vojakov. Medtem so se že začele priprave španske vojske na umik z otoka.

Sklenjen dogovor je pozdravila tudi Evropska komisija. "Pozdravljamo dogovor, ki je dobra novica za državi in za Evropo. Pričakujemo pa tudi nadaljevanje dobrih odnosov z Marokom, ki je pomembna sosednja država in prijatelj," je v kratki izjavi dejal tiskovni predstavnik predsednika Evropske komisije Romana Prodija.

Do dogovora pa je prišlo po intenzivnih pogovorih, v katerih je sodeloval tudi Colin Powell. Powell se je tako večkrat po telefonu pogovarjal z maroškim kraljem Mohamedom VI. in špansko zunanjo ministrico Ano Palacio. V State Departmentu so sicer poudarili, da ZDA niso prevzele vloge posrednika, pač pa so v sporu le nudili nasvete.

SORODNI ČLANKI