Tujina

Dobre in slabe novice iz Sirije

Banija/Damask, 20. 04. 2011 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V nemirnem sirskem mestu Banija so oblasti odstavile načelnika varnostne policije. Po ukinitvi izrednega stanja so sirske oblasti aretirale člana leve politične opozicije Mahmuda Iso. Pred polnočjo so ga na domu prijele varnostne sile.

''Ne salafisti, ne Muslimanska bratovščina. Ljudje smo, ki iščejo svobodo,'' so včeraj vzklikali protestniki v Baniji.
''Ne salafisti, ne Muslimanska bratovščina. Ljudje smo, ki iščejo svobodo,'' so včeraj vzklikali protestniki v Baniji. FOTO: Reuters

Sirska organizacija, ki spremlja človekove pravice, je v sredo sporočila novico o odstavitvi načelnika varnostne policije v nemirnem sredozemskem mestu Baniji. Organizacija upa, da bodo ''tem pozitivnim korakom'' – odstavitev načelnika Amjada Abasa – ''sledili ukrepi, ki bodo od tistih članov varnostnega aparata, ki so se pregrešili v službi varnosti države in državljanov, zahtevali odgovornost''.

V Baniji so po podatkih prebivalcev in aktivistov za človekove pravice oboroženi podporniki predsednika Bašarja al-Asada od začetka protestov ustrelili in ubili najmanj pet ljudi, odkar so pred mesecem dni izbruhnili množični prodemokratični protesti v Siriji.

Včeraj aretirani Mahmud Isa je po besedah sirskega borca za človekove pravice Ramija Abdelrahmana ''dober znanec političnih zapornikov, zaprtih v preteklosti''. Zaradi prijetja Ise se poraja upravičen dvom, ali bo po odpravi izrednega stanja zatiranje sirske opozicije kaj manjše, kot je bilo v preteklosti, poroča avstrijski ORF.

Tudi pričakovanja uradnega govorca ameriškega zunanjega ministrstva Združenih držav Marka Tonerja niso posebej visoka: ''Nova zakonodaja se utegne izkazati za prav tako restriktivno, kot je bil zakon o izrednem stanju, ki ga je nadomestila.''

Protesti v več sirskih mestih so se v preteklih dneh še zaostrili. Po podatkih nevladnih organizacij je v nemirih in demonstracijah doslej umrlo več kot 200 ljudi.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
22. 04. 2011 08.01
To je pa to ko se shia Iran poskuša povečati vpliv sosednjih in pa tudi pretežno šitskih muslimanskih dežel! To se dogaja že zadnjih 50 let, od bahraina pa vse do Iraqa! Muslimani se še med sabo ne znajo zment! Vpršanje je kakšen odnos ima še do ostalih ver! Po moje zlagan in prijeten za ušesa, ki pa je daleč stran od resnice!
bigich
21. 04. 2011 21.17
Poglejte si malo okoli in najdite posnetke kaj pocnejo krivoverne šije nad protestniki ... mene je pretreslo do konca.
CKKPJ_Milko
20. 04. 2011 14.25
Čisto v skladu z mišljenjem oblasti v Sloveniji: če je človek član leve politične smeri pa že ne more biti kriv........