Tujina

Delni umik vojske iz Hebrona

Jeruzalem, 20. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelski premier Ariel Šaron je odobril delni umik vojske s palestinskih območij v Hebronu na Zahodnem bregu. Šaron je to odločitev sprejel med vladnimi posveti o varnosti in pri tem odredil, naj izraelske enote ostanejo na dveh gričih nad judovskimi četrtmi v Hebronu.

Izraelski premier Ariel Šaron
Izraelski premier Ariel Šaron FOTO: Reuters

Prav s teh gričev so namreč palestinski napadalci pogosto napadali judovske četrti. Šaronovo odločitev mora še potrditi njegov varnostni kabinet, v katerem je trinajst ministrov.

Večji del Hebrona leži na avtonomnem palestinskem ozemlju, v samem središču mesta pa živi kakih 600 judovskih naseljencev, ki jih varuje izraelska vojska, obkroža pa jih kakih 120.000 Palestincev. Odbor judovskih naseljencev v Hebronu je danes že obsodil Šaronov odločitev o delnem umiku izraelske vojske z območja. Izraelska vojska je sicer junija, po vrsti palestinskih samomorilskih napadov, ponovno zasedla večino avtonomnih palestinskih mest na Zahodnem bregu.

Sinoči pa se je izraelska vojska po dveh dneh znova vrnila v Dženin, kjer naj bi iskala skrajneže.

Izraelske desničarske in verske stranke, članice vladajoče koalicije izraelskega premiera Ariela Šarona, so medtem danes zahtevale odstop obrambnega ministra Eliezerja, ker naj bi izraelske varnostne sile v soboto zaradi poskusa izpraznitve judovskega naselja Havad Gilad pri Nablusu na Zahodnem bregu kršile judovski sveti dan sabat. Narodna verska stranka, ki s petimi poslanci v parlamentu zastopa interese kakih 220.000 judovskih naseljencev na Zahodnem bregu in v Gazi, pa tudi druge verske stranke, bodo v ponedeljek odločale o morebitnem odhodu iz Šaronove vlade. Pri poskusu evakuacije omenjene judovske naselbine je prišlo do spopadov med vojsko in naseljenci, v katerih je bilo kakih 40 ljudi ranjenih. Ben Eliezer je medtem napovedal, da bo ostro nastopil proti več sto naseljencem, ki danes še vedno niso zapustili Havat Gilada.