Tujina

Delna uprava Iraka naslednji teden

Washington/Mons/Bagdad, 24. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Začasni civilni upravitelj v Iraku, upokojeni ameriški general Jay Garner, je napovedal, da bi nekatera iraška ministrstva lahko začela delovati do konca prihodnjega tedna. Generalni sekretar Kofi Annan pa je zavezniške sile pozval k spoštovanju Ženevskih konvencij o ravnanju z vojnimi ujetniki.

"Misija ni končana, naše sile se še vedno soočajo z nevarnostmi," je o vojni v Iraku dejal ameriški predsednik George Bush. V govoru delavcem tovarne v kraju Lima v ameriški zvezni državi Ohio, kjer izdelujejo tanke, ki so sodelovali v vojni proti Iraku, je Bush poudaril, da ameriške in britanske sile trenutno iščejo orožje za množično uničevanje.

Garner je tudi sporočil, da so koalicijske sile delno vzpostavile proizvodnjo nafte v državi za potrebe prebivalcev. Kot je dejal, "nafta teče na jugu države", kjer naj bi po pričakovanjih načrpali 175.000 sodčkov nafte na dan, nafto pa bodo dostavili rafineriji v Basri in elektrarnam na območju. Čez dan ali dva pa naj bi 60.000 sodčkov nafte na dan načrpali tudi na severu Iraka, je dejal ameriški general, ki je ob tem napovedal tudi skorajšnjo dobavo zemeljskega plina.

Annan opozarja na spoštovanje konvencij

Kofi Annan
Kofi Annan FOTO: Reuters

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je ameriške in britanske sile v Iraku pozval k spoštovanju Ženevskih konvencij o ravnanju z vojnimi ujetniki. "Upam, da bodo sile koalicije pokazale, da resno jemljejo odgovornost okupacijske sile, kar se tiče reda, varnosti in blaginje civilnega prebivalstva," je na zasedanju Komisije ZN za človekove pravice v Ženevi dejal Annan. "Kriza glede človekovih pravic v Iraku se ni pojavila šele ob začetku vojne v državi," je menil generalni sekretar ZN, ki je še izrazil upanje, da se bo na področju človekovih pravic v Iraku zdaj začelo novo obdobje.

Povojni Irak urejeval Nato?

Kakšna naj bi bila vloga Nato vojakov v povojnem urejanju Iraka še ni povsem jasno
Kakšna naj bi bila vloga Nato vojakov v povojnem urejanju Iraka še ni povsem jasno FOTO: Reuters

Vrhovni poveljnik sil zveze Nato v Evropi, ameriški general James Jones je ocenil, da bi Nato lahko posredoval tudi v povojnem Iraku. Kot je napovedal, bi lani ustanovljena enota za hitro posredovanje, ki šteje 2000 pripadnikov kopenskih, zračnih in pomorskih sil, lahko začela delovati že oktobra.Čeprav bo omenjena enota majhna, bo zadosti velika, da bo državam pokazala prednosti tovrstnih enot, je pojasnil Jones. Omenjena enota bi se lahko v nekaj dneh pripravila na posredovanje kjerkoli po svetu.

Francija pripravljena preučiti vlogo Nata v Iraku

Pariz je izrazil pripravljenost s svojimi zaveznicami preučiti vprašanje morebitne vloge Nata v Iraku, je sporočila tiskovna predstavnica francoskega zunanjega ministrstva. Po njenih besedah je to vprašanje potrebno preučiti v okviru zveze, predvsem pa želi Pariz razjasniti vsebino misije, vprašanje poveljstva in pravno podlago za operacijo.

Francija in Rusija za umik sankcij

Potem ko je Francija v torek izrazila pripravljenost na kompromis glede spora o umiku sankcij proti Iraku, je to danes nakazala tudi Rusija. Večina držav se zavzema za delen in časovno omejen umik sankcij ZN, je dejal ruski zunanji minister Igor Ivanov. Dejal je še, da francoski predlog zajema "delno začasno suspendiranje" sankcij, o popolnem umiku sankcij pa bi se bilo treba odločiti posebej.

Rusija je kot pogoj za umik sankcij ZN proti Iraku doslej postavljala dokončanje dela inšpektorjev ZN v državi. Po mnenju Moskve bi bilo treba najprej dokazati, da Irak nima orožja za množično uničenje.

VS ZN podaljšal program Nafta za hrano

VS je podaljšal program Nafta za hrano, ki naj bi pomagal Iračanom
VS je podaljšal program Nafta za hrano, ki naj bi pomagal Iračanom FOTO: Reuters

Varnostni svet ZN je danes soglasno sprejel resolucijo, ki podaljšuje program Nafta za hrano v Iraku. Resolucija 1476 je do 3. junija podaljšala posebna pooblastila generalnemu sekretarju ZN Kofiju Annanu za delovanje programa, ki zagotavlja hrano za 60 odstotkov iraškega prebivalstva. Varnostni svet ZN je 28. marca potrdil začasno nadaljevanje program Nafta za hrano, ki se izteče 12. maja, takrat pa stopi v veljavo danes sprejeta resolucija.

Muzahim Saib Hasan al Tikriti
Muzahim Saib Hasan al Tikriti FOTO: Reuters

Ujeli štiri visoke "ribe"

Ameriške sile so v sredo v Iraku ujele štiri nekdanje visoke uradnike režima Sadama Huseina. Ujeli so nekdanjega poveljnika iraške protizračne obrambe Muzahima Saiba Hasana al Tikritija, ki je na lestvici najbolj iskanih zasedal 10. mesto. Hasan al Tikriti naj bi med drugim pomagal uriti zloglasne fedajine, ki jih Američani obtožujejo vojnih zločinov. Poleg njega se je ameriškim silam predal vodja vojaške obveščevalne službe, general Zuhair Talib Abd al Satar al Nakib, ki je na seznamu zasedal 21. mesto. Ujeli so tudi nekdanjega ministra za trgovino Mohameda Mahdija al Saliha, ki je zasedal 48. mesto, in visokega uradnika iraške obveščevalne agencije Muhabarat Kalafa al Džumailija, ki je bil pristojen za ZDA, vendar ni bil uvrščen na omenjeni seznam. Američani imajo sedaj v rokah skupaj enajst ljudi s seznama 55 najbolj iskanih, trije pa naj bi bili mrtvi.

Ameriška vojska naj bi visoke pripadnike režima strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina, ki so se doslej znašli v rokah sil koalicije, umaknila iz Iraka. Manj pomembne vojne ujetnike pa naj bi imeli še naprej zaprte v okolici mednarodnega letališča v Bagdadu, je danes v Bagdadu povedal ameriški poveljnik Jared Robbins.