Tujina

Del Pontejeva nezadovoljna

Banjaluka/Beograd, 29. 03. 2006 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Carla Del Ponte je nezadovoljna s 'stalnimi obljubami' srbskih oblasti, ki se 'nikoli ne izpolnijo'.

Carla Del Ponte in Boris Tadić
Carla Del Ponte in Boris Tadić FOTO: Reuters

Glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je obiskala Republiko srbsko, kjer se je v oporišču mirovnih sil Evropske unije v BiH (EUFOR) nedaleč od Banjaluke pogovarjala s premierom Republike srbske Miloradom Dodikom in notranjim ministrom Stanislavom Čadžo o sodelovanju s haaškim sodiščem. Po srečanju niso dajali izjav.

Med obiskom v Banjaluki naj bi se Del Pontejeva zavzela predvsem za aretacijo nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića, ki naj bi se skrival na različnih krajih od Republike srbske do Srbije in Črne gore. Sicer pa Del Pontejeva banjaluškim oblastem ni določila nikakršnega roka za izpolnitev obveznosti, zahtevala je le intenziviranje sodelovanja.

'Mladić je v Srbiji'

Iz Banjaluke je glavna haaška tožilka odpotovala še v Beograd, kjer je oblasti še enkrat, in tokrat zadnjič, opozorila na aretacijo nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića.

Edino vprašanje, ki naj bi ga Del Pontejeva zastavila gostiteljem v Beogradu, naj bi bilo po poročanju B-92, katere ukrepe je Srbija sprejela za aretacijo Mladića.

Del Ponetejeva je prepričana, da se Mladić skriva nekje v Srbiji in da bi ga oblasti lahko že zdavnaj prijele in izročile Haagu. Del Ponetejeva je od uradnega Beograda zahtevala odgovor na vprašanje, ali bodo do 5. aprila, ko se izteče rok, izročile Mladića. Kaj si ji odgovorili, za zdaj še ni znano, saj niti tožilka niti njeni sogovorniki, med njimi srbski premier Vojislav Koštunica, predsednik Boris Tadić in vodja nacionalnega sveta za sodelovanje SČG s Haagom Rasim Ljajić, po sestanku niso bili zgovorni. Zato pa je poudarila, da je nezadovoljna s stalnimi obljubami srbskih oblasti, ki se nikoli ne uresničijo.

O obisku bo v petek poročala predstavnikom Evropske unije, ki so Beogradu zagrozili s prekinitvijo približevanja povezavi, če Mladić ne bo do konca marca v Haagu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vladimir_gajsek@yahoo.com
29. 03. 2006 18.18
- Seveda je sopet samo nekaj povedal ravnatelj poklicnega programa na domžalski srednji šoli Marko Mlakar, češ da nekako nasilje zblaznelega mladinskega delikventnega nasilja samo nekako menda celo poskušajo