Tujina

Del Pontejeva dvomi v Srbe

New York, 08. 06. 2006 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Haaška tožilka Carla Del Ponte dvomi o tem, da je Srbija res pripravljena aretirati Ratka Mladića.

Haaška tožilka Carla Del Ponte
Haaška tožilka Carla Del Ponte FOTO: Reuters

Glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu Carla Del Ponte je v Varnostnemu svetu Združenih narodov (VS ZN) v New Yorku poročala, da sodelovanje sodišča s Srbijo ostaja še naprej zelo težavno in polno razočaranj. Del Pontejeva je v sredo poročala VS skupaj z drugimi visokimi predstavniki haaškega sodišča ter Mednarodnega sodišča za zločine v Ruandi.

Predstavniki obeh sodišč so poudarili, da je sodelovanje držav članic ZN pri iskanju in aretacijah oseb, obtoženih zločinov, ključnega pomena. Del Pontejeva je rekla, da ni prepričana, da je Srbija res pripravljena aretirati Ratka Mladića, ki je skupaj z Radovanom Karadžićem najbolj iskani zločinec iz časa vojn na območju nekdanje Jugoslavije.

"Naj še enkrat poudarim, da bo nekaznovanje teh dveh najhujših arhitektov zločinov v Bosni in Hercegovini udarec, ne le za uspeh ali poraz sodišča, ampak tudi za prihodnost mednarodne pravice kot take," je dejala Del Pontejeva, ki je Republiko srbsko pozvala, naj bistveno poveča prizadevanja za Karadžićevo aretacijo.

Ali Srbija sploh želi aretirati Ratka Mladića?
Ali Srbija sploh želi aretirati Ratka Mladića? FOTO: Reuters

Predsednik haaškega sodišča Fausto Pocar je med drugim dejal, da je ena od prioritet sodišča pospešiti postopke. Sodni procesi proti zločincem naj bi zanesljivo trajali do leta 2009, če pa bodo v tem letu tudi končani, pa bo odvisno od različnih dejavnikov, vključno z aretacijo preostalih šestih najhujših obtoženih zločincev.

Kenija ščiti Kabuga

S podobnimi težavami se ukvarja tudi sodišče za Ruando, pri čemer je tožilec Hasan Jallow dejal, da iščejo še 18 ljudi, na čelu s Felicienom Kabugo, ki je v času pokola Tutsijev leta 1994 financiral sovražno radijsko postajo in zločinske hutujske milice. Kabuga je trenutno na varnem v Keniji, ki ga noče izročiti sodišču.

Predsednik sodišča za Ruando Erik Moese je omenil, da morajo dokončati procese še proti približno 70 osebam, vendar pa naj bi se postopki končali do leta 2008.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
10. 06. 2006 10.37
Pontejeva koka stara poplajhana pejd u penzion pa vnuke merkat. Bo več učinka.
anzi_mahackala
08. 06. 2006 22.44
itak da so ljudje ki so lepo placani da ga skrivajo..
avava
08. 06. 2006 21.50
POMOJ DA SE SAMO IZMIKAJO SAJ SO VPLETENE ŠE NEKE DRUGE DRŽAVE PA SE POGAJAJO DA BI MLADIČA RAJŠI UBILI KOT PA DA GA PREDAJO SAJ BI LAHKO POVEDOM MARSIKAJ KAJ SE4 JE V RESNICI DOGAJALO V BIH KDO JE VSE BIV VPLETEN PREBERITE KNJIGO" ZLOČIN NAD ŽENOM BIH" PA POSEBEJ( OFICIR Z ROŽO) KAR SE PA TIČE SRBIJE PA TAKOJ EMBARGO NA VSE!!!!!DOKLER JIH NE PREDAJO VSE ZLOČINCE!!!!!!!!!!!!!!!