Tujina

Danci v nemilosti

Teheran/Damask/Bejrut, 05. 02. 2006 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Sovraštvo do Danske se v muslimanskih državah stopnjuje. Libanonski protestniki so zažgali dansko veleposlaništvo.

Karikatura, na kateri drugi bogovi mirijo Mohameda, češ, da so bili tudi sami predmet posmeha in karikatur. Pomiritev jeze med muslimani pa jim le ni uspela
Karikatura, na kateri drugi bogovi mirijo Mohameda, češ, da so bili tudi sami predmet posmeha in karikatur. Pomiritev jeze med muslimani pa jim le ni uspela FOTO: Reuters
Ker se dansko diplomatsko predstavništvo v Damasku nahaja v istih prostorih kot švedsko in čilsko, so bili razdejani tudi njihovi prostori. Protestniki so nato podtaknili ogenj še na norveškem veleposlaništvu, policija pa jih je uspela zadržati šele pred francoskim.

Karikature islamskega preroka Mohameda še naprej burijo duhove med muslimani po svetu. Iran je z Danske odpoklical svojega veleposlanika, danskim novinarjem pa celo prepovedal vstop na iransko ozemlje, so sporočili z zunanjega ministrstva v Teheranu.

Protestirajo tudi Libanonci

Na protestih v Bajrutu se je zbralo okoli deset tisoč protestnikov, ki obsojajo objavo karikatur, ki niso sporne le zaradi upodobitve Mohameda, kar islamska vera prepoveduje, temveč tudi zaradi tega, ker je prerok upodobljen kot terorist.

Danska ambasada v Siriji v plamenih
Danska ambasada v Siriji v plamenih FOTO: Reuters
Iraški minister za promet Salam al Malaki je sporočil, da Irak zaradi karikatur preroka Mohameda do nadaljnjega prekinja vse stike z Dansko in Norveško. Bagdad tako zavrača denar za obnovo iz teh dveh držav. Iraški uporniki pa so pozvali k napadom na danske vojake.

Policija je proti protestnikom upoarbila solzivec in vodne topove, prav tako pa so streljali v zrak. Po navedbah očividcev je bilo v gneči ranjenih najmanj sedem ljudi.

Libanonski notranji minister Hasan Al Saba bo zaradi nemirov in izgredov zaradi objave karikatur podal svoj odstop. Vlada bo odločitev o odstopu sporočila po izrednem sestanku vladnega kabineta.

Napadi na veleposlaništva se vrstijo

Karikature Mohameda, ki jih je prejšnji teden prvi objavil danski časnik Jyllands Posten, ta teden pa še vrsta drugih evropskih časnikov, so sprožile veliko razburjenja tudi v Siriji. Več sto protestnikov se je v soboto zbralo v Damasku pred danskim veleposlaništvom in ga popolnoma razdejalo in zažgalo. Enaka usoda pa je danes doletela danski konzulat v Bejrutu.

Demonstracije v Teheranu
Demonstracije v Teheranu FOTO: Reuters
Evropski politiki poskušajo razburjene muslimane pomiriti. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier opozoril pred zaostritvijo spora, ki bi se lahko končal s "spopadom kultur". Napade na veleposlaništva skandinavskih držav sta obsodili tudi Evropska unija in zveza NATO.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je že v soboto napovedal, da bodo preučili gospodarske odnose z državami, kjer so objavili karikature.

Pozivi k napadom

Neka skupina iraških upornikov iz mesta Ramadi je pozvala Iračane k napadom na danske pa tudi druge nemuslimanske tarče v Iraku. V Afganistanu pa je okoli tisoč ljudi mirno proestiralo in zahtevalo sodni pregon vseh, ki so odgovorni za objavi spornik karikatur.

Goreča danska zastava
Goreča danska zastava FOTO: Reuters

Na Nizozemskem objavili protijudovske karikature

Neznanec je v mestu Trabzon na severu Turčije ubil rimskokatoliškega duhovnika Andreo Santaro, po rodu Italijana. Po navedbah očividcev je na 60-letnega duhovnika na dvorišču njegove cerkve streljal mladoletni deček, ki ga policija še išče. Zaenkrat še ni znano, ali je napad povezan z afero objave spornih karikatur.

Belgijsko-nizozemsko združenje muslimanov je v odgovor na objavo karikatur islamskega preroka Mohameda v danskem časniku v soboto objavilo karikature na račun judovske vere. Ena od podob prikazuje nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja v postelji z nizozemsko žrtev holokavsta Anno Frank. Spletna stran Arabske evropske lige, na kateri so karikature objavili, danes zaradi preobremenjenosti ni dosegljiva.

Na spletni strani so avtorji zapisali, da so karikature objavili zato, da bi preizkusili svobodo govora, in ne zaradi njihove vsebine. Podobno pojasnilo so objavili tudi evropski časniki, ki so te dni objavili karikature Mohameda, ki jih je kot prvi objavil danski časnik Jyllands Posten.

SORODNI ČLANKI