Tujina

Da za slovensko priznanje Kosova

Beograd/Kosovska Mitrovica/Ljubljana, 04. 03. 2008 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.H./STA/D.L./D.Š.
Komentarji
0

Odbor za zunanjo politiko je dal zeleno luč priznanju Kosova. Domnevnemu požigalcu ambasade ZDA grozi zapor.

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko je z veliko večino potrdil odločitev vlade o priznanju Kosova. Za je bilo 13 članov, eden je bil proti, eden pa se je vzdržal. Državni zbor naj bi odločitev o priznanju Kosova potrdil jutri na izredni seji, ki se začne ob 9. uri.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev pa je na predsednika državnega zbora Franceta Cukjati naslovila zahtevo, naj z dnevnega reda sredine izredne seje umakne točko o priznanju Kosova. V poslanski skupini namreč ocenjujejo, da je hitenje s priznanjem Kosova napačna poteza.

Tožilstvo v Beogradu je začelo preiskavo proti osumljencu, ki naj bi med protesti na veleposlaništvu ZDA podtaknil požar.Osumljenec je med protesti proti neodvisnosti Kosova 21. februarja izzval splošno nevarnost za življenje ljudi in premoženje večjega obsega. Med požarom, ki je izbruhnil na ameriškem veleposlaništvu, je življenje izgubil eden od izgrednikov Zoran Vujović, protestniki pa so, medtem ko so se znesli nad veleposlaništvom, povzročili veliko materialno škodo.

Kot so še sporočili s tožilstva, za osumljenca zahtevajo pripor. V zahtevi za preiskavo pa mu očitajo kaznivo dejanje proti splošni varnosti in krajo, zaradi česar mu grozi zaporna kazen od dveh do dvanajstih let.

Identiteta osumljenca zaenkrat ni znana. Policija je že vložila več obtožnic proti osumljenim, ki naj bi sodelovali v napadih na ameriško in druga zahodna veleposlaništva, vendar pa ne zaradi požara.

Protestniki so napadli tudi nekatera veleposlaništva.
Protestniki so napadli tudi nekatera veleposlaništva. FOTO: Reuters

Med izgredi 21. februarja, ki so po razglasitvi neodvisnosti Kosova 17. februarja izbruhnili po množičnem protestnem zborovanju v Beogradu, se je del protestnikov znesel nad več veleposlaništvi, predvsem ZDA, pa tudi Hrvaške, Turčije in Velike Britanije. Uničevali so trgovine in druge objekte v središču srbske prestolnice. Srbska policija je pri tem prijela skoraj 200 ljudi.

Koštunica pozval stranke k enotnosti

Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica FOTO: Reuters

Neodvisnost Kosova je seveda še naprej tudi prva politična tema v Srbiji. Premier Vojislav Koštunica je pozval tamkajšnje parlamentarne stranke, da potrdijo enotnost v stališču, da je Kosovo del Srbije.

“Če vsi resnično stojimo za državnim in nacionalnim principom "Kosovo je Srbija", potem moramo podpreti stališče, da Srbija vključno s Kosovim in Metohijo lahko postane članica Evropske unije. S takšno enotno politiko morajo biti zadovoljne vse srbske politične stranke,“ meni Koštunica.

Vlak na severu Kosova ni peljal

Vlak, ki vozi s Kosovega Polja pri Prištini na sever Kosova, do krajev Zvečane in Lešak, danes zjutraj ni peljal. Razloga niso navedli. Gre za edino zanesljivo železniško povezavo, ki vodi iz srednjega do severnega dela Kosova in nato v osrednjo Srbijo.


V upravi kosovskih železnic niso hoteli potrditi, da so to redno linijo ustavili v skladu s ponedeljkovo odločitvijo srbskih železnic, da bodo od misije ZN na Kosovu (Unmik) prevzele upravljanje te železniške proge na severu Kosova.

Prometne povezave na Kosovu so marsikje ohromljene.
Prometne povezave na Kosovu so marsikje ohromljene. FOTO: Reuters
Kosovo je priznalo že več kot 20 držav. Danes sta to storili še Švedska in Nizozemska.

Železnice Srbije so v ponedeljek sporočile, da po devetih letih prevzemajo upravljanje nad svojo infrastrukturo na severu Kosova. Kot je povedal predsednik upravnega odbora srbskih železnic Branislav Ristivojević, bodo s tem, ko so prevzeli pristojnost nad približno 50 kilometri proge na severu Kosova med krajema Lešak in Zvečan, zagotovili boljši in kvalitetnejši promet, saj naj bi železnica pod nadzorom Unmika ne delovala po standardih Železnic Srbije.

"Ko bomo ugotovili, da je proga varna po tistih standardih, ki jih spoštujejo Železnice Srbije, bo vzpostavljen promet tudi na tem delu Kosova," je še zatrdil. Obenem je dejal, da promet med južnim, albanskim delom Kosovske Mitrovice in Kosovim Poljem normalno poteka in da bo tako tudi v prihodnje.

Pred tem so Srbi, zaposleni na kosovskih železnicah, v ponedeljek zjutraj v kraju Zvečane iz protesta zaradi razglasitve neodvisnosti Kosova ustavili vlak na relaciji Kosovo Polje–Lešak. Obenem so sporočili, da ne želijo delati za družbo Kosovske železnice, saj "ne priznavajo samooklicane države Kosovo", in zahtevali premestitev k Železnicam Srbije.

Unmik prevzel nadzor

Misija Združenih narodov na Kosovu (Unmik) je danes ponovno prevzela nadzor nad delom železniške proge na severu Kosova. "Unmik je danes ponovno vzpostavil nadzor nad železniško progo med Zvečani in Lešakom na severu Kosova," je v izjavi sporočil urad ZN v Prištini."Približno ob 9.35 je obmejna policija na železniški postaji v Lešaku predstavnikom Železnic Srbije pojasnila, da vlak ne bo smel potovati na jug. Železnice Srbije so popustile," še piše v izjavi.

Vodja Unmika Joachim Rücker je ob tem še posvaril, da "kakršnakoli vožnja vlakov južno od Lešaka s strani Železnic Srbije predstavlja jasno izpodbijanje avtoritete Unmika". To "ne bo tolerirano", je dodal Rücker.