Tujina

Clintonova manj kot Obama?

New York, 29. 02. 2008 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Clintonova je za kampanjo v zadnjem mesecu zbrala 35 milijonov, njen tekmec Obama naj bi bil še uspešnejši.

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v februarju za svojo kampanjo zbrala zanjo rekordnih 35 milijonov dolarjev. Njen nasprotnik Barack Obama še ni objavil številk za februar, vendar so iz njegovega volilnega štaba sporočili, da bo številka precej višja.

Dvoboj med Hillary Clinton in Barackom Obamo poteka tudi pri zbiranju denarja za kampanjo.
Dvoboj med Hillary Clinton in Barackom Obamo poteka tudi pri zbiranju denarja za kampanjo. FOTO: Reuters

Hillary Clinton je izgubila zadnjih 11 zaporednih strankarskih volitev in zborovanj proti Obami, zato se je novice o rekordni vsoti razveselila. V Ohiu je dejala, da je zelo hvaležna za podporo tolikšnega števila ljudi. Eden njenih glavnih zbirateljev denarja Terry McAuliffe je sporočil, da je denar prispevalo 300.000 ljudi, od tega je 200.000 novih in večina je majhnih donatorjev, ki so denar nakazali preko svetovnega spleta.

Iz volilnega štaba senatorja iz Illinoisa Obame so sporočili, da bodo to vsoto presegli. Obama je januarja zbral rekordnih 36 milijonov dolarjev, Clintonova pa 14 milijonov. Poleg tega si je iz lastnega žepa za kampanjo sposodila pet milijonov dolarjev. Obama je do četrtka v Ohiu in Teksasu, kjer bodo volitve 4. marca, porabil 7,5 milijona dolarjev, Clintonova pa le 4,6 milijona.

McCaina ne skrbi vprašanje državljanstva

John McCain je bil rojen na ozemlju današnje države Panama.
John McCain je bil rojen na ozemlju današnje države Panama. FOTO: Reuters

Republikanski senator John McCain je v četrtek novinarjem pojasnil, da ga ne skrbi vprašanje kraja rojstva v zvezi s predsedniško kandidaturo, čeprav je njegovo osebje zaprosilo za pravno mnenje nekdanjega glavnega državnega odvetnika Teda Olsona. McCain je bil namreč rojen na ozemlju, ki je danes država Panama.

Po pojasnilih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost je do ameriškega državljanstva upravičen vsak otrok, ki je rojen ameriškemu državljanu. Ameriška ustava pa pravi, da lahko za predsednika ZDA kandidira le "naravno rojeni državljan" (natural born citizen), kar se razlaga kot vsakdo, ki je bil rojen na ozemlju ZDA.

Olson zadevi še ni prišel do dna, čeprav je zatrdil, da ne bo težav, ker "naravno rojeni državljan" zagotovo pomeni tudi tistega, ki se je rodil obema ameriškima staršema, še posebej nekje v ameriški vojaški bazi.

McCain se je rodil 29. avgusta 1936 na območju panamskega kanala, ki je takrat spadalo pod ZDA, kot poseben teritorij ali ozemlje.

McCain je novinarjem razložil, da je bilo to vprašanje urejeno že leta 1946, ko se je za predsednika potegoval Barry Goldwater, ki se je rodil v Arizoni, ko ta še ni bila zvezna država, ampak prav tako le "teritorij". McCain je dejal, da sam ni zaprosil za pravno mnenje, sicer pa o tem nihče ni zastavljal vprašanj niti leta 2000, ko se je prav tako potegoval za predsednika ZDA.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
02. 03. 2008 02.37
jaz bi pa tako rada da zmaga clintonova,,,končno ženskav A M E R R I I I K K K K I I I I I...............mogoče
izbruh@gmail.com
29. 02. 2008 09.51
Bruce Springsteen: Born in the U.S.A