Tujina

Ciper končno združen?

New York/Atene/Bruselj, 13. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Predstavniki ciprskih Turkov in Grkov so sprejeli predlog Kofija Annana, da prihodnji teden nadaljujejo pogajanja o združitvi otoka.

Predstavniki ciprskih Turkov in Grkov so sprejeli predlog generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Annana, da v Nikoziji prihodnji teden nadaljujejo pogajanja o združitvi otoka.

Trije zadovoljni obrazi. Bodo zadovoljni tudi po koncu pogajanj? (Foto: POPTV)
Trije zadovoljni obrazi. Bodo zadovoljni tudi po koncu pogajanj? (Foto: POPTV) FOTO: Reuters

"Vpletene strani so dosegle sporazum v okviru načrta, ki ga je podal Annan," je povedal turški zunanji minister Ugur Ziyal, novi grški zunanji minister Tasos Janicis pa je izjavil, da bosta strani obnovili pogajanja pod Annanovim pokroviteljstvom ob prisotnosti Annanovega posebnega odposlanca za Ciper Alvara de Sota, in sicer 19. februarja na Cipru. "Danes smo pred zgodovinsko priložnostjo, da rešimo ciprski vozel. Nakazuje se združitev, ki ji je Kofi Annan s svojim trudom napisal piko na i," je povedal Janicis.

Premier ciprskih Turkov Mehmet Ali Talat je že pred tem napovedal, da bodo ciprski Turki sprejeli pogajanja o Annanovem načrtu.

Cilj pogajanj je izvedba dveh referendumov na obeh straneh otoka pred 1. majem. Pogajanja bodo potekala na osnovi Annanovega načrta, če pa bo o določenih točkah še obstajalo nesoglasje med stranema, bo o tem razsojal Annan, je še pojasnil Janicis. Še pred tem so za premostitev morebitnih nesoglasij za 22. in 29. marec predvideni tudi srečanji, na katerih bosta poleg sprtih strani sodelovali tudi Turčija in Grčija.

EU se samovoljno ne bo vmešavala v pogajanja o Cipru

Evropska komisija se ne bo vmešavala v proces pogajanj za ponovno združitev Cipra, razen če je za to ne bodo zaprosile vse vpletene strani, povedal tiskovni predstavnik komisije Jean-Christophe Filori. "Komisija ni nikoli zahtevala formalnega sodelovanja v teh pogajanjih. Če jo bodo k temu povabili, se morajo z njenim sodelovanjem strinjati vse strani," je dejal Filori.

"Naš dogovor ostaja nespremenjen," je Filori odgovoril na vprašanje, kaj meni o stališču voditelja turških Ciprčanov Rufa Denktaša, ki je kategorično zavrnil predlog turškega dela Cipra, naj EU posreduje v procesu pogajanj. "Na območje bomo poslali ekipo strokovnjakov, ki bo generalnemu sekretarju Združenih narodov Kofiju Annanu pomagala, mu pomagala razjasniti položaj in bo prispevala k hitri rešitvi, kar so zahtevale države članice EU," je nadaljeval Filori.