Tujina

Castro prevzema oblast

Caracas, 14. 04. 2007 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Venezuelski predsednik je namignil, da bi se lahko kubanski voditelj kmalu vrnil na oblast.

Kubanski voditelj Fidel Castro je že od operacije julija lani v bolnišnici
Kubanski voditelj Fidel Castro je že od operacije julija lani v bolnišnici FOTO: Reuters

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je namignil, da bi se lahko kubanski voditelj Fidel Castro kmalu vrnil na oblast in dodal, da si je Castro že skoraj popolnoma opomogel. "Prevzel je že mnogo dolžnosti, vendar le neformalno", je dejal Chavez, ki se je v četrtek zvečer v Caracasu srečal s Castrovim odposlancem.

"Informacije, ki se pojavljajo, njegova pisma in njegov glas po telefonu, kažejo na velik napredek v njegovem zdravju" je dejal Chavez, ki je Castra, med njegovim okrevanjem po julijski operaciji, že večkrat obiskal. Od operacije se je Castro pojavljal le na posnetkih, vendar pa je v zadnjih tednih objavil tri članke, v katerih je kritiziral ameriškega predsednika Georgea Busha in tako pokazal, da še naprej spremlja aktualno svetovno politiko.

Bolivijski predsednik in tesni zaveznik Castra, Evo Morales, je medtem namignil, da bi se lahko Castro prvič po operaciji javno pojavil na srečanju Kube, Venezuele, Bolivije in Nikaragve v okviru Bolivarske alternative za Ameriki (ALBA), ki naj bi bilo ta mesec v Havani. Vendar pa je venezuelski veleposlanik na Kubi Ali Rodriguez vse skupaj postavil pod vprašaj, ko je v petek dejal, da bo srečanje ALBA potekalo med 27. in 29. aprilom v Caracasu. "Predsednik Morales je le izrazil željo in upanje, ki ga vsi delimo," je dejal Rodriguez.

Prav tako pa je Castrov zdravstven napredek komentiral kubanski zunanji minister Perez Roque, ki je dejal, da je njegov šef vse bolj telesno močan, da redno telovadi in da sodeluje v procesih odločanja. 80-letni Castro je sicer po operaciji črevesja julija lani oblast predal svojemu bratu 75-letnemu Raulu Castru in tako prvič od prevzema oblasti leta 1959 vzvode oblasti prepustil nekomu drugemu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.