Tujina

Bush prepričuje svoje

Washington, 11. 07. 2007 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
11

Bush vztraja pri sedanji strategiji vojne v Iraku. Predlog demokratov o umiku pa podpira vedno več republikancev.

George Bush je zavrnil pozive k umiku iz Iraka
George Bush je zavrnil pozive k umiku iz Iraka FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush je v torek v Clevelandu zavrnil vse močnejše pozive ameriške javnosti in politikov v Washingtonu za začetek umika vojske iz Iraka. Senat je začel razpravo o proračunu Pentagona za leto 2008 s predlogi za različne oblike umika, sedanjo politiko do Iraka vztrajno podpira manj kot 30 odstotkov Američanov, vendar pa se Bush ne da in znova grozi z vetom na vsak zakon, ki bo določal datum umika, preden bodo svoje povedali vojaški poveljniki na terenu do 15. septembra.

Takrat mora kongresu o poteku strategije povečanja števila ameriških vojakov poročati poveljnik enot v Iraku general David Petraeus. Bush je zbranim Američanom razlagal, da Američani pričakujejo, da pridejo vojaki domov in povedo, kako potekajo vojaške operacije in tako tudi bo. Bush je moral spregovoriti o tej temi, saj vse več republikancev v senatu zapušča barko iraške strategije in razmišlja o podpori umiku, predvsem tisti, ki bodo morali naslednje leto pred volivce.

Demokrati predlagajo, da se ameriška vojska iz Iraka umakne najpozneje do aprila prihodnje leto.
Demokrati predlagajo, da se ameriška vojska iz Iraka umakne najpozneje do aprila prihodnje leto. FOTO: Reuters

V torek se jim je povsem nepričakovano pridružil tudi dosedanji trden zagovornik predsednika Kit Bond iz Missourija, ki je kritiziral slabo povojno strategijo. Bond je dejal, da predsednik nosi glavno odgovornost, da se niso pripravili na vstajo v Iraku po koncu vojne. V senatu se pripravljajo na glasovanje o dveh glavnih predlogih. Predlog demokrata Carla Levina zahteva umik ameriških bojnih enot iz Iraka do aprila 2008. Glasovalo se bo tudi o predlogu Iraške študijske skupine, ki govori o umiku vseh bojnih brigad do marca 2008.

Zaenkrat še ni dovolj glasov, da bi demokrati presegli zagrožen predsednikov veto, vendar pa upajo, da bo v naslednjih dneh na njihovo stran stopilo več republikancev. Med njimi so za zdaj senatorka iz države Maine Olympia Snowe, ki se ji zdi, da se položaj ne izboljšuje, senator Gordon Smith iz Oregona in republikanska senatorka Elizabeth Dole iz Severne Karoline, ki je v torek pristopila k skupini približno desetih republikanskih kolegov, kot so Richard Lugar iz Indiane, John Warner iz Virginije, Pete Domenici iz Nove Mehike in George Voinovich iz Ohia, ki menijo, da bi morali leta 2008 vsaj začeti umik ameriške vojske iz Iraka.

Sedanjo politiko do Iraka podpira manj kot 30 odstotkov Američanov
Sedanjo politiko do Iraka podpira manj kot 30 odstotkov Američanov FOTO: Reuters

Bush ima še dovolj podpore v senatorjih, kot je neodvisni Joe Lieberman iz Connecticuta, ki je dejal, da se v Iraku kar žanjejo uspehi, le v Washingtonu se politiki bojijo anket javnega mnenja. Proti umikanju enot je še naprej tudi predsedniški kandidat republikancev senator John McCain iz Arizone.

Senat o vojni v Iraku razpravlja prav danes, Bush pa skuša 'svoje' republikance prepričati v podporo trenutni iraški strategiji tudi z obiskom svetovalca za nacionalno varnost Stephena Hadleyja, ki naj bi pojasnil razloge za nadaljevanje ameriške misije v Iraku.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
13. 07. 2007 14.38
Roman, če se umaknejo iz Iraka, Irtak lahko razpade kar hitro, res je. Ampak po drugi strani, tudi če se NE umaknejo, lahko Irak razpade. Malo bolj počasi. Iraška vlada obstaja samo de iure, de facto nima nobene moči.
Romuel
11. 07. 2007 16.27
ja dejte mal pomislite, če bi se vsi vojaki umaknal iz iraka ne samo ameriški, tam bi nastal kaos anarhija, nek red pa mora bit lepo vas prosim, Bush že ve kaj dela, zdaj ne more enostavno vojske umaknit iz Iraka..dejte ste hecni
pkorosec
11. 07. 2007 10.49
Zanimivo za neko dezelo, ki se gre demokracijo, vlado ljudstva. Folk zahteva eno, najvisji predstavnik ljudstva pa drugo. Res lepa demokracija dezele, ki ta pojem zlorablja za širjenje svojih imperialisticnih lovk. Kar se pa ameriskega folka tice, pa dam priznanje kvecjemu 5-im procentom nasprotnikov vojne. Ti so ze od vsega zacetka nasprotovali tej vojni in so bili zaradi tega doma tudi ozigosani kot izdajalci in rdečkarji, ter so jih pozivali naj se odselijo k Osami Bin Ladnu in Sadamu Huseinu. Ko je Bush zacenjal svojo gonjo proti Iraku na podlagi zrežiranih laži je bila podpora njegovi politiki med ljudstvom skorajda rekordna. Ko je par mescov po zacetku vojne na letalonosilki razglasil zmago, je bila velika vecina folka v deliriju. Sedaj ko je cas pokazal, da so imeli prav redki nasprotniki vojne in tisti treznezi, ki so napovedovali ravno to kar se dogaja, sedaj pa so kao proti vojni. Kar hocem povedat je to, da je vecina americanov totalnih idiotov, ki niso sposobni se nauciti lekcij iz svoje zgodovine, zato predvidevam da bodo ZDA pod naslednjim predsednikom ali predsednico spet šli v neko imperialisticno vojno pod lažnimi razlogi in vse to s občim privoljenjem lastnega ljudstva ... vse dokler ne bodo domov zacele prihajati vrecke lastnih vojakov in se bo črtala socialna varnost zaradi vojnih izdatkov, medtem ko se bo naftni in orožarski lobi vedno bolj redil.
M.U.K.
11. 07. 2007 10.45
Techhop. Kolegijalno ti svetujem,da tega ne pišeš po forumu.
Rejjšn
11. 07. 2007 10.37
ne vem ne vem,en atentat bi bilo potrebno še na njega izpeljat ;)
mcgregorslo@hotmail.com
11. 07. 2007 09.57
Se strinjam z Bostjanom. Drgač pa je demokracija samo višja oz. drugačna oblika diktature.
anzi_mahackala
11. 07. 2007 09.43
haha kaksen naslov. :) Bush noce iz Iraka :D
M.U.K.
11. 07. 2007 09.17
Britanci, Američani in židje hočejo kontrolirat Bagdad do konca 2012. Poseben položaj ima na zemlji (zemljepisna širina in dolžina). Vse ostalo je pesek v oči.
kritika@email.si
11. 07. 2007 08.56
Ja seveda da noče iz Iraka, če hoče maksimalno izkoristiti naftno bogastvo dokler ima še mandat predsednika. To, da ga več kot 70 odstotkov Američanov ne podpira več, ga očitno nič ne moti. Ja in to je ta tako opevana demokracija...
mikis@mail386.com
11. 07. 2007 08.39
Joj, ka ko je svet naiven Bush je šel v Irak zato, da to deželo vključi v ZDA in si na zastavo prišije še eno zvezdico. Problem je samo v tem, da domačinov o tem ni nič vprašal. Zdaj se pa ti butasti Iračani še upirajo in nočejo sprejeti sistema najbolj demokratične države na svetu. Bedaki neumni.
bostjan_safaric
11. 07. 2007 08.01
Zakaj pa bi šli iz Iraka? Če so rinili tja, zdaj naj krvavijo. Prej niso imeli nobene trdne podlage za napad (tekoča pa je bila - nafta), zdaj pa bi radi šli ven. Dokler ne uredijo razmer (kar ne bo nikoli) naj so tam. Če grejo zdaj ven, pa naj Bushu sodijo zaradi zločinov nad lastnimi vojaki, saj jih je potem brez veze poslal v smrt že več kot 2000, civilistov pa je verjetno umrlo že več kot pod Sadamom v 25 letih. Proti ZDA pa uvesti embargo in jih gospodarsko uničiti, saj delajo le sranje po svetu.