Tujina

'Bush je skrenil s poti'

Washington, 29. 05. 2008 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

'Bush je skrenil s poti v času, ko je bila država pred vojno, ki je bila vojna po izbiri,' obtožuje predsednika njegov nekdanji tiskovni predstavnik.

McClellanova knjiga je kritična do predsednika Busha.
McClellanova knjiga je kritična do predsednika Busha. FOTO: Reuters

Nekdanji tiskovni predstavnik Bele hiše Scott McClellan je v knjigi z naslovom "Kaj se je zgodilo: Znotraj Busheve Bele hiše in washingtonske kulture zavajanja" potrdil obtožbe kritikov, da je bil vrh administracije odločen začeti vojno proti Iraku ne glede na grožnjo. Dodaja še, da je bila Bela hiša v večni kampanji manipuliranja medijev v korist Busha.

Knjiga bi morala iziti šele prihodnji teden, vendar je spletna stran "Politico" prišla do nje v washingtonski knjigarni in v torek zvečer objavila odlomke, v sredo pa so o tem že poročali vsi mediji.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino je dejala, da se ameriški predsednik George Bush nanjo verjetno ne bo odzval, ker ima veliko drugega dela, dodala pa, da so nekdanji McClellanovi sodelavci začudeni nad trditvami v knjigi. Kot kaže, je do preobrata pri njem prišlo v času škandala izdaje identitete tajne agentke CIA Valerie Plame, soproge veleposlanika Josepha Wilsona, ki je kritiziral odločitev za vojno proti Iraku.

Grožnje z orožjem le propaganda

McClellan trdi, da so bile domnevne grožnje z orožjem za množično uničevanje propaganda, ki so ji ameriški mediji preveč zlahka nasedli. Pravi razlog za vojno pa naj bi bilo to, da je bil Bush prepričan v pravilnost širjenja demokracije po Bližnjem vzhodu s silo. Bush je sicer ta razlog začel navajati kasneje, ko se je izkazalo, da Irak ni imel orožja za množično uničevanje.

Knjigo je napisal doslej zvesti sodelavec predsednika Georgea Busha, ki je prišel z njim iz Teksasa. McClellan je bil v Washingtonu najprej namestnik tiskovnega predstavnika Bele hiše Arija Fleischerja, nato pa je od julija 2003 do aprila 2006 sam prevzel Fleischerjevo delovno mesto. Aprila je odstopil oz. so ga odstavili s položaja tiskovnega predstavnika Bele hiše.

Ko je veleposlanik Wilson objavil svoje kritike, se je začela kampanja za uničenje njegovega ugleda. Nekdanji Bushev politični strateg Karl Rove in nekdanji šef kabineta podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja Lewis Libby sta se, po besedah McClellana, v času preiskave izdaje identitete Valerie Plamen dogovarjala za zaprtimi vrati in mu lagala, da z zadevo nimata nič.

Tudi Rove je po objavi odlomkov iz knjige izrazil začudenje nad obtožbami in sprašuje, zakaj McClellan tega ni povedal prej. Po besedah nekdanjega protiterorističnega koordinatorja Bele hiše Dicka Clarkea je odgovor jasen: v tem primeru bi moral namreč McClellan odstopiti.

'Vojna ni bila nujna'

McClellan je prišel v Washington, kot piše v knjigi, poln idealizma in pričakovanj, saj je zaupal Bushu, ki ga sicer opisuje pohvalno. Vendar pa predsednika obtožuje, da je kasneje skrenil s poti in iskrenosti ter poštenosti v času, ko je bila država pred vojno, ki ni bila nujna, ampak vojna po izbiri. McClellan je prepričan, da je bila to resna strateška napaka.

Busha sicer hvali kot zabavnega človeka z velikimi političnimi sposobnostmi, vendar tudi kot človeka, ki je zmožen neverjetne stopnje samozavajanja in ki ni pripravljen priznati napak. McClellan opisuje tudi odzive Bele hiše na orkan Katrina in pravi, da so bili večino prvega tedna po razdejanju v stanju zanikanja dejstev.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
29. 05. 2008 23.03
Ja in kje si ti pisda bil takrat, da si gobec drzal? Zakaj se pa nisi takrat oglasil? Raje je bil tiho in dopustil vso to klanje in okupacijo. Si isto govno posrano. Preziram Busha in bushovce, ampak najbolj pa preziram tiste ljudi, ki so skupaj z njim šmirali, pa bli tiho, sedaj pa ko mu itak potece drugi mandat, pa izda knjigo in je kao požrl znanost vesolja.
tovarišinajuriš
29. 05. 2008 16.12
Kar se pa naslova tiče:SKRENU JE ON SPAMETI
tovarišinajuriš
29. 05. 2008 15.47
To vemo mi,ki živimo na vasi,že dolgo.V dobi informatike,pa se temu sedaj najbolje obveščeni čudijo. Potem pa bo kot v Nemčiji po drugi vojni:"mi nismo nič vedeli".HINAVCI IN MORILCI!!!Janšisti in ruplisti jim pa v rit lezejo in še nas bi radi potegnili not. NO PASARAN !!!!!!
Andreja Sun
29. 05. 2008 13.18
opica zmešna hinavska brezobrazna brezsrčna!
izbruh@gmail.com
29. 05. 2008 12.21
Vojna v Iraku je stala že blizu 1000 MILIJARD dolarjev! In ta denar ni kar nekam odšel, ampak so ga zaslužila določena podjetja, od proizvajalcev orožja in opreme, do "varnostnih" podjetij, dobaviteljev, prevoznikov in vseh drugih, ki so bili dovolj blizu koritu. Torej je motivov za vojno "1000 milijard"!
ptuj123
29. 05. 2008 11.27
ja saj to ni nic novega. saj ameriški prebivalci so najbolj manipulirani ljudje na svetu!!! tudi slovenci smo čedalje bolj!!!