Tujina

Bombaši vadili pred napadi

London, 20. 09. 2005 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Samomorilci, ki so se 7. julija razstrelili v Londonu, so si teden dni pred napadi ogledovali podzemne postaje.


Vodja britanske protiteroristične organizacije Peter Clarke je povedal, da so kamere pokazale, da so trije od štirih bombašev, ki so obiskali London 28. junija letos, skoraj štiri ure potovali po Londonu. “Po vsej verjetnosti so se ta dan razgledovali. Vemo, da je to del teroristične metodologije,” je povedal Clarke.

V napadih, ki so jih samomorilci načrtvovali nekaj tednov prej, je umrlo 52 ljudi
V napadih, ki so jih samomorilci načrtvovali nekaj tednov prej, je umrlo 52 ljudi FOTO: Reuters
Policija je do posnetkov prišla na podlagi vozovnic za vlak, ki jih je našla med ostanki napadov na vlake londonske podzemne železnice in avtobus mestnega prometa.

Povedal je še, da so trije samomorilci potovali z vlakom iz Lutna in prispeli na postajo Kings Cross v Londonu malo pred deveto uro zjutraj. Nato so jih kamere ujele na podzemni postaji na ulici Baker Street in kasneje malo pred 13. uro znova na postaji Kings Cross. Dva od njih sta nosila nahrbtnika, ni pa kazalo na to, da bi bile v njih bombe. Prav tako sta bili v avtu, s katerim je trojica potovala v Luton na dan napadov, pod sedeži v nahrbtnikih skriti dve bombi, je še povedal Clarke. Ni pa kazalo na to, da je v napadih sodeloval še peti bombaš, ki pa se ni pojavil.

Po napadih v britanski prestolnici so močno poostrili varnostne ukrepe
Po napadih v britanski prestolnici so močno poostrili varnostne ukrepe FOTO: Reuters

Štirje britanski muslimani - šlo naj bi za Mohammeda Siddiqueja Khana, Shahzada Tanweerja, Hasiba Hussaina in Germaineja Lindsaya – so se tako 7. julija na treh podzemnih postajah in avtobusni postaji razstrelili z bombami, ki so jih skrili v nahrbtnike in pri tem ubili 52 ljudi.

Clarke je še dodal, da še vedno ni jasno, kakšno povezavo z mednarodnimi organizacijami so imeli samomorilci, vendar pa pravi, da so bili napadi načrtovani nekaj časa. “Ne bi me presenetilo, če se teroristični napadi ne bi načrtovali vsaj nekaj mesecev vnaprej,” še dodaja.

Al Kaida prevzela odgovornost

Drugi mož teroristične mreže Al Kaida, Egipčan Ajman al Zavahiri, je prevzel odgovornost za napade v Londonu 7. julija, v katerih je bilo ubitih 52 ljudi.

V sporočilu na videoposnetku, ki ga je objavlila arabska televizija Al Džazira, je dejal, da je Al Kaida imela "čast" izvesti napade. Napadi na London so bili naslovljeni "na britansko križarsko aroganco in ameriško križarsko agresijo na islamski svet v zadnjih sto letih", je povedal.

Za Veliko Britanijo je dejal, da je kriva "zgodovinskega zločina osnovanja izraleske države in nadaljnih zločinov v Afganistanu in Iraku".

Kritiziral je tudi britanske načrte, da zaradi ogrožanja nacionalne varnosti izžene jordanskega klerika Abu Katada in devet drugih tujih državljanov. Nova protiteroristična zakonodaja kaže "vzvišen kolonialni obraz Velike Britanije" je še dejal.

Al Kaida je že v začetku meseca prevzela odgovornost za napade v Londonu. Al Zavahiri je takrat zagrozil z novimi napadi v Evropi.