Tujina

'Bojkotirajte volitve!'

Beograd, 13. 09. 2007 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbska vlada je pozvala kosovske Srbe k bojkotu parlamentarnih volitev, ki so razpisane za 17. november.

Srbska vlada je kosovske Srbe pozvala, naj se ne udeležijo novembrskih parlamentarnih volitev na Kosovu. "Po izčrpnih pogovorih s predsednikom Borisom Tadićem, ki v celoti podpira stališče vlade, se je vlada odločila, da Srbom priporoči, naj se ne udeležijo volitev, razpisanih za 17. november," je sporočila srbska vlada.

Podoben poziv je na kosovske Srbe v sredo naslovil tudi srbski predsednik Tadić. "Ne moremo podpreti udeležbe Srbov na teh volitvah," je dejal Tadić v Lizboni po pogovorih s portugalskim premierom in predsedujočim EU Josejem Socratesem.

Srbska vlada je tudi sporočila, da bo s Tadićem nadaljevala posvetovanja o lokalnih volitvah, ki jih je UNMIK razpisal skupaj s parlamentarnimi. Tadić je v sredo glede lokalnih volitev dejal, da naj bi Beograd odločitev sprejel še danes.

Status Kosova

Potem ko Varnostnemu svetu Združenih narodov po več poskusih ni uspelo sprejeti rešitve za prihodnji status Kosova na podlagi načrta posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija, ki predvideva nadzorovano neodvisnost, je VS ZN vprašanje predal kontaktni skupini za Kosovo. Ta se je odločila, da pripravo vnovičnih pogajanj med Beogradom in Prištino zaupal ožji ekipi, sestavljeni iz predstavnikov ZDA, Rusije in EU.

Pogajalska trojka, v kateri so predstavnik EU Wolfgang Ischinger, ameriški predstavnik Frank Wisner in predstavnik Rusije Aleksander Bozan-Harčenko, se je na prvih ločenih pogovorih s predstavniki Beograda in Prištine sestala na Dunaju 30. avgusta, generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu pa naj bi o napredku pogajanj poročala najkasneje 10. decembra.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ikaVelja
13. 09. 2007 19.58
Tole vse skup bi najbolje komentiral s citatom: ALO BRE! Ej! Koji vam je K..... -Mile vs. Tranzicija
Uroš S.
13. 09. 2007 19.00
Srbija v primeru enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova v pokrajino lahko osem let po umiku v skladu z dogovorom z Natom iz 9. junija 1999 znova namestila svoje sile. Med možnimi 16 ukrepi je navedel tudi "zapiranje meja in trgovinski embargo". "V primeru enostranske razglasitve neodvisnosti ta dogovor ne bo več veljal. Brez sporazuma iz Kumanova se lahko naša vojska vrne brez pravnih ovir. Lahko prečka administrativno mejo in odide kamorkoli na Kosovu brez kakršnihkoli pravnih težav," je še dejal Proroković za New York Times.