Tujina

Boj proti drogam

Bruselj, 13. 08. 2006 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V EU je več kot dva milijona odvisnikov od trdih drog, v državah članicah zaradi uživanja mamil umre 8000 ljudi.

Po podatkih Bruslja je v Evropski uniji več kot dva milijona odvisnikov od trdih drog, vsako leto pa v državah članicah zaradi prekomernega uživanja mamil umre 8000 ljudi, večinoma mladih. Zaskrbljujoča je tudi pogostost virusa HIV in hepatitisa C med odvisniki. Da bi zajezila trend naraščanja uporabe prepovedanih drog, je Evropska komisija nedavno sprejela zeleno knjigo, v kateri je napovedala strategijo za zmanjšanje povpraševanja in ponudbe drog v Evropi.

Dekle kadi marihuano
Dekle kadi marihuano FOTO: Reuters

Najbolj razširjena droga v Evropski uniji je kanabis, ki ga po podatkih Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) uživa 12 milijonov Evropejcev, od tega vsak dan tri milijone ljudi. Po razširjenosti uporabe kanabisu sledijo ekstazi in druge sintetične droge. V nekaterih državah članicah ekstazi redno uživa tudi do osem odstotkov mladih. Vse bolj razširjena droga v Evropi po podatkih EMCDDA postaja kokain, ki ga redno uporablja 1,5 milijona Evropejcev. Kokain je že uporabilo okoli devet milijonov oziroma tri odstotke odraslih Evropejcev.

Evropski center za spremljanje drog s sedežem v Lizboni opozarja, da je eden glavnih razlogov za smrt med mladimi v EU smrt zaradi prevelikega odmerka mamil. Zaradi prekomernega uživanja drog v Evropi vsako leto umre 8000 ljudi, ob upoštevanju neprijavljenih smrtnih primerov ter posrednih smrti zaradi drog - na primer aidsa, nasilja in nesreč - pa bi bila ta številka še trikrat višja. To število pa bi se v prihodnjih letih lahko drastično povečalo, če ne bodo sprejeti potrebni ukrepi.

Joint
Joint FOTO: Dare Čekeliš

V okviru prizadevanj za zmanjševanje uporabe drog ter zmanjšanje škodljivih zdravstvenih in socialnih posledic, ki jih povzročata uporaba in trgovina s prepovedanimi drogami, je Evropska unija decembra 2004 sprejela strategijo za boj proti drogam v obdobju 2005-2015, katere del je tudi akcijski načrt za boj proti drogam za obdobje 2005-2008.

Ob letošnjem mednarodnem dnevu boja proti uživanju drog in nezakonitem trgovanju z njimi je Bruselj potrdil svojo zavezanost mednarodnemu boju proti drogam in podporo tretjim državami pri reševanju tega problema. Komisija je sprejela zeleno knjigo, s katero želi sprožiti dialog med institucijami EU in civilno družbo - predvsem mladimi in organizacijami, ki se ukvarjajo s to problematiko.

Akcijski načrt boja EU proti drogam za obdobje 2005-2008 je osredotočen na štiri temeljne cilje: na zmanjševanje povpraševanja in ponudbe, na vključevanje državljanov v oblikovanje politike boja proti drogam, na upoštevanje soodvisnosti pomanjkanja ekonomskih in socialnih priložnosti in marginalizacije ter uporabe in odvisnosti od drog ter na pomoč državam zunaj EU.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mrbeanmladen@yahoo.co.uk
14. 08. 2006 12.25
Travco kadim in vam kar povem, da so zadne čase nekaj travce ujel in je cena zrasla. men ni za kaj več-tršega (sintetika ipd.), v bistvu sem zelo proti heroinu, kokainu ipd., ker sem že malo starejši in se zavedam škodljivosti..., mladi se pa ne (oz. jih briga za zdravje) in so za ISTI DENAR pri heroinu cel teden zadeti, travco bi pa v enem večeru skadili. Zato je tud kokain zadne čase prva droga v Z Evropi, nežne travce pa ni oz. JE PREDRAGA in je za bogate (npr. princ Harry). Bolj kot se drogo prepoveduje, bolj bogatijo mafija in mamilarski baroni; če bi bila travca legalizirana, je nebi kadil, kot ne kadim cigaret (en joint pa rajš skadim kot eno pivo popijem)! Pa še to: travca na vrtu ob solati zraste - lepo domače, ostalo pride po čudnih poteh iz bananarepublik!