Tujina

Bobetko ni sposoben za sojenje

Zagreb, 28. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zagrebško sodišče je ugotovilo, da upokojeni general Janko Bobetko ni sposoben sodelovati v sodnem procesu in ga zato ne morejo izročiti Haagu. Hrvaška vlada je namreč septembra prejela obtožnico zoper Bobetka, zaradi njegove vpletenosti v operaciji Medački džep leta 1993.

Upokojeni general zaradi slabega zdravje ne more na sojenje v Haag
Upokojeni general zaradi slabega zdravje ne more na sojenje v Haag FOTO: Reuters

Da je Bobetko nesposoben sodelovati na sojenju, je na zahtevo zagrebškega županijskega sodišča potrdila posebna strokovna komisija zagrebške medicinske fakultete. Strokovna komisija je v svojem poročilu o zdravstvenem stanju generala Bobetka zapisala, da bi sodelovanje na sojenju in druge psihofizične obremenitve lahko privedle do občutnega poslabšanja Bobetkovega zdravstvenega stanja in celo usodnih posledic.

Komisija je o svojih ugotovitvah obvestila tudi hrvaško vlado, ki je 14. novembra pravosodnim organom naložila, naj odločijo, ali je 83-letni Bobetko, ki je zaradi težav s srcem v bolnišnici, sposoben sodelovati v procesu pred haaškim sodiščem.

Zaradi slabega zdravstvenega stanja upokojenega generala za zdaj ni mogoče ustreči zahtevi haaškega sodišča po izročitvi obtoženca, je v današnjem sporočilu še zapisalo zagrebško sodišče.

Haaško sodišče je sestavilo obtožnico zoper Bobetka zaradi njegove vloge v operaciji Medački džep, med katero je leta 1993 umrlo okoli sto hrvaških Srbov. General Bobetko je bil tedaj poveljnik generalštaba hrvaške vojske.