Tujina

Gadafijeve sile spremenile taktiko

Ankara/Carigrad, 08. 04. 2011 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
29

Turčija je predstavila mirovni načrt za Libijo, ki med drugim predvideva prekinitev spopadov in umik Gadafijevih sil. Libija se je na turški predlog že pozitivno odzvala, v državo pa so se napotili preiskovalci ZN za človekove pravice.

Gadafijeve sile so spremenile taktiko, kar bo upornikom otežilo možnosti s silo ob pomoči zahodnih letal doseči odhod Gadafija z oblasti. Zračnim napadom se Gadafijevi vojaki sedaj izogibajo tako, da večinoma operirajo v civilnih vozilih, zaradi česar jih je iz zraka nemogoče ločiti od upornikov. Poleg tega se zatekajo k uporabi živih ščitov, tanke pa parkirajo poleg šol in mošej, poroča avstrijski ORF.

Libijske vladne čete so danes napredovale proti vzhodnemu okrožju Misrate, kar je sprožilo ulične spopade z uporniki. Predstavnik upornikov je sporočil, da so zaradi spopadov prebivalci zbežali z območja. ''Poskušali so napredovati in vstopiti v mesto z vzhodne strani, z gosto poseljenega območja. Uporniki so se jim zoperstavili in spopadi se nadaljujejo,'' je povedal predstavnik upornikov Hasan al-Misrati.

''Uporniki so odrezali ceste od Tripolija do štirih območij. Na ceste so postavili velike zabojnike, polne peska in kamenja. Na tak način jim je uspelo zaustaviti strele ostrostrelcev in osvoboditi nekaj stavb,'' je dodal.

Libija
Libija FOTO: Reuters

''Odbili smo napad z vzhoda in Gadafijeve sile potisnili nazaj,'' je pozno zvečer po telefonu agenciji Reuters povedal upornik Hasan al Misrati.

Drugi upornik Gemal Salem pa je povedal, da so uporniki uničili spodnja nadstropja nebotičnika, v katerem se skrivajo ostrostrelci, ki so zaradi tega ujeti v zgradbi. ''Zdaj so popolnoma blokirani. Oblegani so v stavbi. Okrepitve ne morejo do njih, oni pa ne morejo iz stavbe,'' je dejal Salem.

V Libijo odhajajo preiskovalci

Preiskovalci ZN za človekove pravice bodo še ta mesec odšli v Libijo, kjer bodo začeli preiskovati domnevne kršitve, ki so jih storile sile, zveste Moamerju Gadafiju, in uporniki, ki ga poskušajo strmoglaviti.

Libijska milica, vdana Gadafiju
Libijska milica, vdana Gadafiju FOTO: Reuters

Neodvisna tričlanska komisija za preiskavo, ki jo vodi ameriški strokovnjak za vojne zločine Šerif Basjuni, je zavrnila razkritje natančnega časovnega razporeda potovanja, vendar je sporočila, da se bo ustavila v Egiptu in Tuniziji. "Odšli bomo v Libijo, tako na vzhodni kot na zahodni del države," je povedal Basjuni na novinarski konferenci v Ženevi. "Preiskava mora biti poštena, nepristranska in neodvisna. To je tisto, kar želimo narediti."

47-članski Svet ZN za človekove pravice je konec februarja soglasno sprejel odločitev o napotitvi preiskovalne misije, ki bo preiskala domnevne kršitve človekovih pravic v Libiji. V skupini sta poleg Egipčana Basjunija še jordanska odvetnica Asma Kader in Kanadčan Philippe Kirsch.

Nato: Ne bomo se opravičili

Zveza Nato se libijskim upornikom ne bo opravičila za četrtkov napad na njihove tanke, v katerem so bili ubiti štirje ljudje, ker zavezništvo ni vedelo, da imajo uporniki tudi tovrstna vozila.
Namestnik poveljnika Natovih operacij v Libiji, kontraadmiral Russell Harding, je dejal, da so razmere na terenu izjemno spremenljive in da do četrtka niso imeli informacij, da uporniki uporabljajo tudi tanke, zato se za napad ne bodo opravičili.

Libijski uponik in vojska - 12
Libijski uponik in vojska - 12 FOTO: Reuters

Poudaril je, da je naloga Nata zaščititi civiliste in da so težka oklepna vozila doslej uporabljale le sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, ter z njimi napadale civiliste.

Zavezniška letala so v četrtek napadla konvoj vozil med mestoma Brega in Adždabija, kjer že več dni potekajo spopadi med Gadafijevimi silami in uporniki. Pozneje se je izkazalo, da je šlo za konvoj upornikov. V napadu je bilo uničenih več vozil, ubiti pa so bili najmanj štirje ljudje. To je bil že drugi incident v manj kot tednu dni, v katerem so Natova letala pomotoma napadla upornike.

Turčija predstavila mirovni načrt za Libijo

Na četrtkovi novinarski konferenci v Ankari je turški premier Recep Tayyip Erdogan dejal, da bi morali v Libiji nemudoma razglasiti prekinitev spopadov, Gadafijeve sile pa bi morale prenehati oblegati mesta in se umakniti, vzpostaviti bi morali humanitarni koridor za pomoč Libijcem, v državi pa bi se moral začeti proces demokratičnih sprememb. Osrednjo vlogo pri iskanju rešitve naj bi imel posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov za Libijo Abdelilah al Hatib.

Uporniki v Bregi
Uporniki v Bregi FOTO: Reuters

"Vedno bomo na strani bratskega libijskega naroda," je še dejal premier Turčije, ki je sprva nasprotoval ideji o vojaški akciji v Libiji, zdaj pa sodeluje pri uveljavljanju prepovedi območja poletov in vodi humanitarno pomoč za Libijo.

V Libiji so se na Erdoganov načrt že pozitivno odzvali. Vodja libijskega nacionalnega sveta Mustafa Abdul Džalil je za arabsko televizijo Al Jazeera dejal, da so libijski uporniki pripravljeni sprejeti Erdoganov predlog, če bo Gadafi skupaj z družino zapustil državo. Na predlog turškega premierja se je pozitivno odzval tudi uradni Tripoli, a o podrobnostih odziva tuje tiskovne agencije ne poročajo.

O turškem predlogu naj bi prihodnji teden v Katarju razpravljala skupina držav, ki vodi mednarodno posredovanje v Libiji. V skupini, ki naj bi se po napovedih britanskega zunanjega ministrstva sestala v sredo, so evropske države, ZDA, bližnjevzhodni zavezniki in številne mednarodne organizacije.

Nove sankcije proti predstavnikom Gadafijevega režima

Združene države so napovedale nove sankcije proti članom režima Moamerja Gadafija. Premoženje bodo zamrznili libijskemu premierju, ministroma za nafto in finance, Gadafijevemu vodji osebja in direktorju notranje varnosti.

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
09. 04. 2011 00.25
@misija1 Hja, a za pokol v raćku so tudi krivi srbski policisti, kajne?Amerika je tam samo iskala povod za letalske napade na srbijo.Če bi bil vsaj malce na tekočem(in ne iz MSMedijev), bi vedel, da so mariskatero stvar na balkanu zakuhali tvoji preljubi imeričani.revolucija leta 2000 v srbiji, ki je odnesla miloševiča? delo Cie. barvne revolucije po bivših ruskih republikah? delo cie , z pomočjo sorosovega sklada in pa ostalih "foundation" skladov ameriške obveševalne klike.Soros,rockefeller,cia...To ti ne pove ničesar kajne? ravno tkao je bila osamosvojitev kosova čisto naključna kajne? kaj pa vsi tisti rudniki, ki so kot po čudežu malce po osamosvojitvi prešli v večinsko last tujih megakorporacij? kaj pa misliš ZAKAj bi radi spravili ukrajino in belorusijo v EU ali pa vsaj NATO? da odrežejo rusijo od evrope(itak rusija izvozi nekako 60% vsega plina in nafte v evropo), poleg tega pa še preprečijo preveliko gospdoarsko povezovanje med rusijo in kitajsko. pa sploh ne bom več tu razpravljal, ker je škoda izgubljati čas z razlaganjem nekomu ki ma tako trdno prepričanje kot siti. @platon A se ti da še kar z njim kregati' a ni škoda energije za tako brezvezne prepire? Saj sam veš da imaš prav, pa tudi drugi (vsaj zgleda tako) se strinjajo s tvojim pogledom.naj vztraja pri sovjem če hoče.resnica ga bo slej ko prej "obsijala", in verjamem da ne bo prijetna.
Misija1
08. 04. 2011 23.47
@Platon23: Ce kdo zali potem si to ti, drugace pa dvomim da je lahko se slabse kot Srbiji, saj so na podnu Evropskih drzav. Mogoce je pred njimi se Kosovo ampak tudi to se zna spremenit, skratka vojna katero so si zakuhali, jih je pahnila tja kjer so zdaj. Krivdo pa pripisujejo vsem drugim razn sebi, saj oni niso nic storili, sej pravim, 70 mrtvih teritorijalcev v Sloveniji je ocitno po Srbskem prepricanju napravilo samomor. Mogoce pa smo se streljali s Hrvati. Ne vem samo od kod tistih par 1000 mrtvih hrvaskih branilcev, verjetno tudi tu Srbi niso imeli nic prstov vmes, verjetno smo jih mi.
ljx
08. 04. 2011 23.45
Afriko bojo razcepl na več interesnih delov,tko kot pogačo ko se trga z več različnimi rokami.
Misija1
08. 04. 2011 20.13
@ Platon23: ja prav imas, Slovenija bo kmalu na slabsem kot Srbija. Ovcka to ti razlaga ata? Mogoce mama? ker dejstvo ostaja, Srbija si je z vojno zakuhala prakticno najnizji BDP v Evropi, zraven Bosne seveda. To je to kar imate. zdaj pa vrli sinovi priseljencev srbskega porekla, hitro mi dajte minuse da mi dokazete da imam prav !!
Misija1
08. 04. 2011 20.12
@ Ehalilo1: Bravo fant, zmagas. Turcija dela f-16 samo in SAMO po nacrtih in PLACANIM pravicam Ameriki. Toliko o tem kako so sami sposobni napravit letalo tega tipa. Ko smo pa ze pri tem letalu, so ze "zunaj" novejsa in boljsa, katerih Turcija se lep cas ne bo videla. Res ne vem ali mislis resno s tem komentarjem ali se salis, namrec, brez tehnologije posredovane Turciji, bi bila slednja malce drugje kot je zdaj. Mislim pa da je vsakemu jasno da nobena drzava svoje trenutno TOP tehonlogije ne bo posredovala NIKOMUR. Ce razumes poanto.
19slovenija91
08. 04. 2011 19.11
ko berem vaše komentarje..., no predstauljajte se da bi en z libije hvalu po internetu delo naše vlade... kaj bi mu rekli??? bodi tiho k nimaš pojma!!!
krainburger
08. 04. 2011 19.09
".....poudaril je, da je naloga Nata zaščititi civiliste in da so težka oklepna vozila doslej uporabljale le sile, zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, ter z njimi napadale civiliste...." američani vsem oboroženim civilistom rečejo teroristi. ena redkih izjem je libija!
KlubPravilnoPretepenihŽena
08. 04. 2011 19.09
pa ce so evropejci znali organizirati vojno proti gadaphiju v nekaj dneh in celo predvidevajo da bo hitro koncano" itak"kako to da niso predvideli beguncev na lampeduzi ki so trenutno v demokraticni drzavi ampak pod milim nebom v bistvu vejo kaj treba narediti v afriki a na enemu otoku se pa zgubijo
KlubPravilnoPretepenihŽena
08. 04. 2011 18.59
ka6e te casi pocasi minevajo ko amerika izvaza orozje, iran bo do leta 2020 neodvisen v vojaski industriji tako kot turcija ki trenutno 50% kapacitete proizvede sama vkljucno z F16 fighter za informacijo turcija ima bolj moderno mornarico od rusije v kateri uporabljajo lasersko tehnologijo home made, to vse te svetovne sile boli vkljucno z nemcijo ki izvaza najvec orozja v evropi in slutijo svoj poraz ki je neizbezen to potrjujejo katastrofalne evropske bilance
odbogaposlan
08. 04. 2011 18.02
gadafi vam bo dal vetra!
Platon23
08. 04. 2011 17.38
Ca6e08.04.2011, 17:180 In janez6b kje piše da so američani prodajali kemijsko orožje Iraq-u, zgleda da ne znaš angleško, ker piše da vse kar so dobili so dobili kemikalije, ki so jih po vsej verjetnosti dobili za čisto drugi namen kot pa so bile uporabljene. Lepo pa ti tudi piše na weakileaksu, da je večinoma orožja prišlo iz držav ki niso bile naklonjene ZDA, in prav lepo piše izjava vodilnega za marketing v srbski tovarni "Prva iskra" da je večino orožja bilo prodanih na BV, iraq sirija, iran,.... Ta tovarna je bila tudi prva tarča NATO letalskih napadov med jugoslovansko vojno!!! Ne vem zakaj nikoli ne pišete čez Sovjetsko zvezo današnjo Rusijo ki je država ki je do sedaj izvozila največ orožja vključno z atomsko bombo oz. njenimi načrti! Ni kriv un ki uvaža kriv je un ki uporablja, kar se je pa pokazalo nad Kurdi v Iraku!!!! AHAHA pa ti si res TESLO aja samo kemikalije so dobill uf hvala za razlago! UUU kaj če bi dala ZDA Iranu samo plutonij kar tako malo da ga potresejo na vrtu:) haha vrhunec naivnosti in še česa drugega! Če pa neveš kaj je Jugoslavija proizvajala od orožja in kaj je prodajala pa tud tvoj problem tu gre za navadno orožje pištole, puške ne pa za KEMIČNO in BIOLOŠKO orožje! Zakaj bi bljuval čez Rusijo? So že odvrgli kakšno atomsko bombo na civiliste??? Ne to je storila samo ZDA!! Za tvoje medijsko oprane možgane verjetno več kot upravičeno so pač širili demokracijo in svobodo;) še 1x NIMAŠ pojma! Si se vprašal zakaj so dokumenti WikiLeaks prišli v javnost ravno ob tem času kot so? Ne neveš pa ti tudi ni treba ker nisi vreden tega! Veš te podatki ki jih je dal WikiLeaks ven so nam že zdavno jasni seveda tistim ki preverjamo prave informacije tebi in tebi podobnim pa pridejo v obliki WikiLeaksa da pripravijo ves svet na to kar sledi! O celo prebral si si da je Husein napadel kurde si si tudi pogledal kdaj se je začela zalivska vojna:) mogoče je v imenu Američanov testiral biološko orožje na ljudeh hmmmm neeee :)
nikhrast
08. 04. 2011 17.18
Težko delo bodo imeli, norca se težko spravi v norišnico, tja pa sigurno spada Gadhafi.
Ca6e
08. 04. 2011 17.18
In janez6b kje piše da so američani prodajali kemijsko orožje Iraq-u, zgleda da ne znaš angleško, ker piše da vse kar so dobili so dobili kemikalije, ki so jih po vsej verjetnosti dobili za čisto drugi namen kot pa so bile uporabljene. Lepo pa ti tudi piše na weakileaksu, da je večinoma orožja prišlo iz držav ki niso bile naklonjene ZDA, in prav lepo piše izjava vodilnega za marketing v srbski tovarni "Prva iskra" da je večino orožja bilo prodanih na BV, iraq sirija, iran,.... Ta tovarna je bila tudi prva tarča NATO letalskih napadov med jugoslovansko vojno!!! Ne vem zakaj nikoli ne pišete čez Sovjetsko zvezo današnjo Rusijo ki je država ki je do sedaj izvozila največ orožja vključno z atomsko bombo oz. njenimi načrti! Ni kriv un ki uvaža kriv je un ki uporablja, kar se je pa pokazalo nad Kurdi v Iraku!!!!
BogatunLOL
08. 04. 2011 17.15
Da se ne boste kregal.... Pred enbargom za IRAK so bile glavni dobavitelji FRANCIJA IN USA.... Na oblasti je ŽE BIL HUSEIN, vendar je takrat igral figuro zahoda v borbi z IRANOM!!!
bnam 2707
08. 04. 2011 16.31
Zakuhali so državljansko vojno ,podobno kot v Iraqu.Zdaj se bo to vleklo leta in leta in vsak dan bo na tapeti koliko jih bo padlo z ene druge ali tretje strani.
BogatunLOL
08. 04. 2011 16.28
Namestnik poveljnika Natovih operacij v Libiji, kontraadmiral Russell Harding je dejal, da so razmere na terenu izjemno spremenljive in da do četrtka niso imeli informacij, da uporniki uporabljajo tudi tanke, zato se za napad ne bodo opravičili. A pol tile od NATA nič TV ne gledajo? Njihovi izvidniki in navigatoriji pa so očitno na dopustu, al pa so dezertiral in prestopil h Gadafiju... IZJAVA NEVREDNA KONTRAADMIRALA.. NOBENE STROKOVNOSTI...
Platon23
08. 04. 2011 15.45
misija..... hahaha prižgi si tv tam govorijo vse kar si ti želiš slišati:) Aja zdej sta že Slo in Hrvaška proizvedle 70% sm mislu da je samo sami mi proizvedli 80% sicer pa se na vaše podatke ne gre zanašati če navajate da se je vojna začela 10 let prej kot v resnici vsaj po besedah Ca6e:) Kdo je pa za vojno v Libiji kriv po tem takem če mi nismo mogli bit krivi za vojno na svojem ozemlju tudi Libijci ne morejo bit odgovorni za vojno v Libiji bravo super razmišlanje še ena cvetka;) Upam da se zavedaš kaj kuhajo naši VRLI politiki mislim da ne bomo še na 10x slabšem položaju kot Srbi in Bošnjaki upam da boš tudi ti prebegnil kam zaradi situacije ki se BO zgodila pa bodo nate zviška gledal in pometovali;) raje se vrni v Libijo tja v puščavo tja tudi spadaš! Bi ti rekel da si KMET vendar bi s tem užalil kmeta ki uporablja kmečko logiko katere ti nisi sposoben še 3 urce pa bo dnevnik MEEEEE
Misija1
08. 04. 2011 15.15
@Platon23: Vsaka drzava je imela tocno svoj razlog zaradi katerega se je zelela odcepit - Slovenija je glede na svojo velikost davala v proracun YU cca. 30 procentov. Nas pa je 2 milijona, se pravi dejansko bi naj davali 10 procentov, se to ne, glede na to da je bila populacija YU vec kot 20 milijonov. Se pa zdaj vidi kdo je bil tisti z razvito ekonomijo, Srbija v razsulu. Hrvaska in Slovenija sta davali v ex YU vec kot 70 procentov proracuna. Imas pa prav, kot si rekel - Srbija je zdaj kje je, na dnu. Ljudje nimajo za burek, nimajo za prezivetje. Vse zaradi pohlepa in vojne katero so zakuhali njihovi vrli politiki.
Misija1
08. 04. 2011 15.11
@Platon23: O hahaha ta pa je dorbra, se pravi smo za vojno v Sloveniji krivi kar mi Slovenci. In Hrvati ter Bosanci za vojno na svojem ozemlju. Ja sej tako razmisljate vsi Srbi katerih starsi so prebegli na bolje. Vojna je nastala izkljucno zaradi SRBSKE agresije na sosede, katere so se zelele odcepiti. Kar je bila pravica vseke izmed njih. VSAKE!
Platon23
08. 04. 2011 15.10
Platon23 08.04.2011, 10:25 Iraq je dobil Kemično in biološko orožje iz jugoslavije in ne Amrike leta 81, ker takrat jse je odvijala prva zalivska vojna zato ker je Iraq napdel Kuwait!!! HAHAHAHAH TI SI MALO PREBERI še dejstev ne veš! Zalivska vojna se je začela avgusta leta 1990!!! Tako da nevem kako je Jugoslavija leta 81 dala kemično in biološko orožje Iraku hahaha???! nevem poglej si sestanek Rumsfelda in Huseina kjer so sklenili da bodo oborožili Iarak jaz nevem ki tvoje smeti poberaš vendar jih vsaj preveri še posebej LETNICE! Od kje tebi da je Slovenija prinesla 80% denarja jugia HAHA saj nisi resen!!! Povsod so nam zaprta vrata vsem navadnim ljudem tako da nimaš pojma kaj se dogaja za njimi jaz pobiram drobtinice informacij ki so na razpolago ti pa trobiš tisto kar si videl po TV-ju Nimaš pojma zakaj je Juga propadla in kako so bili ljudje pripeljani do take nastrojenosti da je počilo NIMAŠ pojma komu pa gre sedaj naš denar?? malo si preberi LIZBONSKO pogodbo pa ne sami na wikipediji!