Tujina

Berlusconijevi kolegi ustanovili koruptivno tajno ložo

Rim, 13. 07. 2010 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijansko tožilstvo je tri vidne člane premierjeve stranke obtožilo korupcije in ustanovitve tajne lože, s pomočjo katere naj bi na koruptiven način vplivali na pomembne politične odločitve.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO: Reuters

Državno tožilstvo v Rimu je tri vidne člane stranke premiera Silvia Berlusconija Ljudstvo svobode (PdL) obtožilo korupcije in ustanovitve tajne lože. S tem naj bi se dokopali do vpliva pri pomembnih političnih odločitvah in procesih. V nov korupcijski škandal, ki se plete okoli Berlusconijeve PdL, naj bi bili tokrat vpleteni poslanec Marcello Dell'Utri, koordinator stranke Denis Verdini in državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Nicola Cosentino. Kot poročajo italijanski mediji, so preiskavo sprožile govorice o podkupninah pri gradnji kompleksa vetrnih elektrarn na Sardiniji.

Tožilstvo se je nato v teku preiskavE dokopalo do podatkov, da so omenjeni predstavniki PdL ustanovili nekakšno tajno ložo, s pomočjo katere naj bi se infiltrirali v različne visoke družbene kroge in poskušali na različne bolj ali manj koruptivne načine vplivati na pomembne politične odločitve. Vsa stvar naj bi po navedbah italijanskih medijev precej spominjala na prostozidarske lože.

Le zadnji v vrsti škandalov

Gre le za zadnjega v vrsti škandalov iz krogov okoli premierja Berlusconija. Ta se poleg tega sooča z neprestanimi nesoglasji s predsednikom italijanske poslanske zbornice Gianfrancom Finijem, ki prav tako prihaja iz vrst PdL. Nesoglasja so italijansko vladno koalicijo dodatno oslabila, zato Berlusconi že razmišlja, da bi koalicijo okrepil z nekdaj zavezniškimi Krščanskimi demokrati (UDC).

S tem si Berlusconi želi zagotoviti obstoj desnosredinske vlade, v primeru, da bi se Fini in njegovi podporniki odcepili od PdL in oblikovali lastno stranko. Kljub vsemu pa si je italijanski premier s svojimi načrti o širitvi vladne koalicije že nakopal jezo druge koalicijske stranke, Severne lige.

Predstavniki slednje so poudarili, da Italija ne sme izgubljati časa in mora nadaljevati z izvajanjem prepotrebnih reform.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
14. 07. 2010 09.09
Zakaj pa o slovenski pasji loži nič več ne zapišete?
ninja.subversion
13. 07. 2010 19.18
P2 = Propaganda Due
zahod.west
13. 07. 2010 18.38
me takoj brišejo........
zahod.west No tu imaš veliko priliko, da ti napišeš kar veš. Dej no pametnjakovič, pokaži jaj*ca.
slovenac3
13. 07. 2010 17.45
Nič novega, to se že ve najmanj 10 let. Saj mu nobeden ne more do živega -saj je tajkun - a pri nas je kaj drugače s tajkuni ???
zahod.west
13. 07. 2010 17.35
o zapaterovih svinjarijah pa je še vedno prepovedno pisati.........
carpathian
13. 07. 2010 17.20
mafija, sej pravm :D