Tujina

Beograd ne ve, kje je Mladić

Beograd, 27. 12. 2005 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Srbski notranji minister je zanikal govorice, da se vlada pogaja z enim najbolj iskanih haaških osumljencev.

Mladić ni tako blizu zapora, kot so poročali mediji, trdi srbski notranji minister
Mladić ni tako blizu zapora, kot so poročali mediji, trdi srbski notranji minister FOTO: Reuters

Srbski notranji minister Dragan Jocić trdi, da je vlada v Beogradu sicer dobila pomembne podatke o generalu Ratku Mladiću, vendar pa ti niso dovolj, da bi lahko ugotovili, kje se osumljenec za vojne zločine v Bosni in Hercegovini skriva.

S tem je posredno zanikal navedbe, da se vlada v Beogradu pogaja z Mladićem o predaji. Z novico pa je najverjetneje razočaral tudi haaško tožilko Carlo del Ponte, ki je od srbskih oblasti zahtevala, naj do konca meseca predajo oba najbolj iskana haaška osumljenca, poleg Ratka Mladića še nekdanjega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića.

Jocić je pred parlamentarno komisijo dejal, da obstajajo “realne možnosti, da se osumljenci za vojne zločine skrivajo v Srbiji”. “Vendar pa so to izkušeni vojaki, ljudje, ki so v zelo težkih razmerah preživeli vojno, in vedo, kako naj se skrijejo,” je še dodal.

Mediji so v zadnjih dneh poročali, da je srbska policija odkrila Mladićeve pomagače ter da se z njim pogajajo o predaji. Po teh navedbah naj bi obtoženi general v zameno zahteval, naj njegove pomagače oprostijo vseh obtožb ter družini omogočijo dovolj denarja za preživetje.

SORODNI ČLANKI