Tujina

Begunci končno dočakali pomoč

Bejrut, 22. 05. 2007 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Begunci, ujeti v spopade med libanonskimi varnostnimi silami in vojsko, so po treh dneh dočakali pomoč.

V begunskih taboriščih v Libanonu živi okoli 400.000 Palestincev, polovica med njimi v 12 zanemarjenih taboriščih, ki so v skladu s skoraj 40-letnim dogovorom s Palestinci izven nadzora libanonske vlade.

Libanonske sile, ki se na severu države spopadajo s skrajno skupino Fatah al Islam, so že tretji dan zapored bombardirale palestinsko begunsko taborišče Nahr al Bared v bližini Tripolija, kjer naj bi se skrivali skrajneži. Topniško, tankovsko in strelno orožje je sicer popoldne za kratek čas utihnilo, tako da so tovornjaki s pomočjo za begunce, ki so ujeti v smrtonosne spopadem, lahko pripeljali v taborišče, nato pa so se spopadi spet razplamteli.

V Libanonu so izbruhnili najhujši notranji spopadi po državljanski vojni
V Libanonu so izbruhnili najhujši notranji spopadi po državljanski vojni FOTO: Reuters

Dostava pomoči ni potekala brez težav, saj se je moralo več tovornjakov Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) zaradi obstreljevanja umakniti, preden so razdelili pakete s pomočjo.

Po podatkih palestinskih virov je več tisoč ljudi zapustilo begunsko taborišče, kjer so spopadi najhujši.

Eksplozija v Bejrutu

V muslimanskem predelu Bejruta je v ponedeljek zvečer odjeknila eksplozija, v kateri je bilo po zadnjih podatkih najmanj 10 ranjenih. Po prvih podatkih policije je eksplodiral avtomobil bomba v bližini nakupovalnega središča. Kdo je odgovoren za napad, še ni znano. Fatah al Islam je vpletenost v eksplozijo zanikal. Eksplozija bombe je v Bejrutu odjeknila tudi v nedeljo zvečer in takrat terjala smrtno žrtev.

Bombni napad v Bejrutu
Bombni napad v Bejrutu FOTO: Reuters

V treh dneh najhujših notranjih spopadov v Libanonu od državljanske vojne v letih 1975 do 1990 je umrlo najmanj 81 ljudi, med njimi 22 skrajnežev, 32 vojakov in 27 civilistov.

Fatah svari pred razmahom nasilja

Zmerno palestinsko gibanje palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, Fatah, je medtem posvarilo pred upori v palestinskih begunskih taboriščih v Libanonu, če bo libanonska vojska nadaljevala z obstreljevanjem. "Če se bo obstreljevanje taborišča Nahr al Bared nadaljevalo, bo prišlo do upora v vseh taboriščih v Libanonu," je dejal Sultan Abul Ajnajn iz bližnjega taborišča Bedavi in dodal, da "noben Palestinec ali palestinska skupina v Libanonu ne bo dovolila pokola Palestincev kot kolektivnega kaznovanja, kar se dogaja v Nahr al Baredu".

K ustavitvi spopadov je pozval tudi visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, ki je v okviru turneje po Bližnjem vzhodu obiskal Libanon.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.