Tujina

Bajuk kritičen do Wolfowitza

Washington, 15. 04. 2007 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančni minister Andrej Bajuk je v Washingtonu ocenil, da je Afera Wolfowitz resna zadeva.

Bajuk je dejal, da so se obtožbe pokazale za resnične in postavlja se vprašanje zmožnosti predsednika, da vodi Svetovno banko.
Bajuk je dejal, da so se obtožbe pokazale za resnične in postavlja se vprašanje zmožnosti predsednika, da vodi Svetovno banko. FOTO: POP TV

Slovenski finančni minister Andrej Bajuk, ki se v Washingtonu udeležuje spomladanskih zasedanj Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, je v pogovoru s slovenskimi mediji v ZDA ocenil, da je škandal predsednika Svetovne banke Paula Wolfowitza zelo resna zadeva. Bajuk je med drugim dejal, da so podatki o nadaljevanju svetovne gospodarske rasti zelo dobra novica ter napovedal, da bodo v nedeljo na razvojnem odboru IMF in Svetovne banke govorili tudi o odpravljanju revščine.

Letošnja spomladanska zasedanja IMF in Svetovne banke potekajo v senci škandala predsednika banke Paula Wolfowitza, ki je še pred prihodom na čelo finančne ustanove svoji ljubici, uslužbenki banke, priskrbel višjo plačo in povišanje. Bela hiša nekdanjemu namestniku obrambnega ministra ZDA, ki velja za enega od glavnih režiserjev vojne proti Iraku, stoji ob strani, odzivi evropskih politikov pa so bolj zadržani.

Bajuk meni, da bi se moral predsednik sam odločiti, ali lahko še naprej opravlja svoje delo
Bajuk meni, da bi se moral predsednik sam odločiti, ali lahko še naprej opravlja svoje delo FOTO: Reuters

Bajuk je dejal, da so se obtožbe pokazale za resnične in postavlja se vprašanje verodostojnosti ter zmožnosti predsednika, da vodi Svetovno banko. Bajuk dvomi, da bi lahko Wolfowitz še naprej opravljal svoje delo, čeprav pa priznava, da ne ve, kako se bo ta zadeva, ki je zaskrbljujoča, iztekla. Slovenski finančni minister sicer meni, da bi se moral predsednik sam odločiti, ali lahko še naprej opravlja svoje delo tako, kot se od njega pričakuje.

Dobre ocene za Slovenijo

Slovenija je letos v poročilu IMF o svetovnih gospodarskih gibanjih prvič doslej uvrščena med razvita gospodarstva, natančneje med države območja evra. Bajuk je ocenil, da je bila leta 2003 sprejeta odločitev za prevzem valute evro pametna in pozitivna, uspeh Slovenije pa je posledica večletnega dela in uspeh celotne družbe. Zato je Bajuk optimističen tudi glede prihodnosti, ne glede na težave, ki so sedaj dolgoročne narave, kot je staranje prebivalstva, ki zahteva spremembo pokojninskega sistema.

Bajuk je spomnil, da je Slovenija v okvirju Svetovne banke donatorska država, čeprav je tudi "klient" glede tehnične pomoči, ki poteka preko Centra za razvoj financ v Ljubljani. Ta center je po ministrovih besedah pomembna ustanova, ki Sloveniji omogoča, da pomaga drugim državam nekdanje Jugoslavije, čeprav pa je takšna tehnična pomoč dobrodošla tudi znotraj Slovenije pri javnih financah.

Sestanki brez guvernerja

Bajuk meni, da bi se morali vsi zavzemati za spremembe, ki bodo bolj ustrezale realnosti, vendar ni enostavno, ker imajo države neke ustaljene pozicije. Za Slovenijo naj to ne bi bil problem, ker je razmeroma majhna država in ji lahko spremembe le koristijo. Do neke končne rešitve naj bi morda prišlo jeseni.

Slovenska delegacija se tokrat prvič udeležuje spomladanskih zasedanj brez guvernerja centralne banke in Bajuk je izrazil pričakovanje, da bo predsednik države kmalu uresničil svojo ustavno dolžnost in predlagal kandidata za položaj. Ne glede na to, pa je dejal, da ni večjih težav, ker dela opravlja vršilec dolžnosti in na bilateralnih pogovorih v Washingtonu tega menda ni nihče niti opazil.

Ena od pomembnih tem tokratnih zasedanj so tudi spremembe glede glasovalnih pravic oziroma vplivu posameznih članic na odločanje mednarodnih finančnih ustanov, pri čemer se države v razvoju zavzemajo za več vpliva. Bajuk je dejal, da je struktura lastništva ustanov še vedno tista iz 60. let, čeprav je danes gospodarska realnost zelo drugačna.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
15. 04. 2007 17.43
Bajukove izjave so kontraverzne in neresnicne. Ce pogledamo nazaj je bilo vedno tako. Zakaj? Obstoja nekaj tolmacenj o tem: pomanjkanje znanja, sprenevedanje, lazi.... Ce zelite vedeti resnico je jasna, kontra od njegove izjave. Brez zlobe a tesko je, ce je tak clovek financni minister. Vedno je bil nekje med zalujocimi, danes pa je na polozaju, za katerega mnogi razumejo, ni sposoben. Lepo je ce dobis taksno sluzbo, a ce si realen je tesko, ko pa sam nisi kos zadevi. Iz tega sklepam da izvirajo njegove sporne izjave.