Tujina

Astronavta opravila zadnji sprehod

Washington, 25. 11. 2008 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriška astronavta sta v okviru misije Endeavour opravila zadnji sprehod na Mednarodni vesoljski postaji. Raketoplan bo v nedeljo pristal na Zemlji.

Astronavta sta popravila rotacijsko napravo solarne antene, ki se je zatikala.
Astronavta sta popravila rotacijsko napravo solarne antene, ki se je zatikala. FOTO: Reuters

Nasa sporoča, da sta ameriška astronavta Steve Bowen in Shane Kimbrough uspešno opravila četrti, zadnji sprehod v okviru misije raketoplana Endeavour, namenjene izboljšanju razmer za bivanje na Mednarodni vesoljski postaji. Misija bo zato, da bodo lahko popravili enoto za procesiranje urina, sicer trajala en dan dlje, Endeavour se bo tako s postaje odpravil v petek in se vrnil na Zemljo v nedeljo.

250 milijonov dolarjev vredna naprava, ki predeluje urin, pot in odpadno vodo v pitno vodo, je ključna za načrtovano podvojitev nastanitvenih zmožnosti postaje, saj bo z njo mogoče reciklirati 6,8 tone odpadnih voda, kolikor jih na postaji pridelajo vsako leto.

Izstrelitev raketoplana Endeavour
Izstrelitev raketoplana Endeavour FOTO: Reuters

Astronavti so v okviru te misije namestili tudi zamrzovalnik in pečico za znanstvene poizkuse, dve novi spalni enoti, opremo za telovadbo, še eno stranišče ter dve novi pečici in hladilnik za pripravo hrane.

Glavni cilj astronavtov je podvojiti sposobnosti namestitev s sedanjih treh članov posadke na šest. Mednarodna vesoljska postaja bo imela tako po novem skupaj pet spalnic, dve stranišči in dve kuhinji.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
26. 11. 2008 00.34
Mah 100.000$ vrednega orodja bo zgorelo v orbiti