Tujina

Arafat še vedno obkoljen

Ramala/Kairo/Betlehem, 23. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelska vojska že peti dan oblega Arafatovo rezidenco v Ramali. Zaradi ameriškega posredovanja so Izraelci prekinili sistematično rušenje, kljub temu pa še vedno zahtevajo 20 Palestincev, osumljenih terorizma.

Izraelski vojaki v Ramali skrbijo tudi za suvenire
Izraelski vojaki v Ramali skrbijo tudi za suvenire FOTO: Reuters

Prvo izraelsko-palestinsko srečanje, namenjeno odpravi obleganja rezidence palestinskega voditelja Jaserja Arafata v Ramali, je spodletelo, je po posvetu z Arafatom dejal Sajeb Erekat, prvi palestinski predstavnik, ki so mu izraelske oblasti od začetka obleganja dovolile vstop v Arafatovo rezidenco. "Med srečanjem smo od izraelske strani zahtevali, da takoj prekine z nasiljem in obleganjem ter se umakne iz območja Arafatove rezidence," je še pojasnil Erekat.

Sicer se v zadnji stavbi brez vode in elektrike nahaja Arafat in kakih 250 njegovih sodelavcev. Med njimi je tudi vodja varnostne službe na Zahodnem bregu, general Taufik Tiraui, vodja njegovih posebnih sil Mahmud Damra in poveljnika Arafatove osebne straže Force 17 Kaled Šauiši.

Protesti v Betlehemu

"Razmere so nevarne, vendar je naše ljudstvo lahko kos vsem nevarnostim," je poudaril Arafat in dodal: "Šli bomo nad Jeruzalem in eden od naših otrok bo na obzidje mesta obesil palestinsko zastavo. Smo veliko ljudstvo, ki ga ne more nihče podjarmiti."

V Betlehemu se je medtem zbralo približno 3000 Palestincev, ki protestirajo proti izraelskemu nasilju v Ramali. Arafat je protestnike iz svojega urada v Ramali nagovoril po telefonu. Dejal je, da je njegovo ljudstvo poznalo že hujše razmere, pa mu je tudi iz njih uspelo priti.

Velika Britanija zaskrbljena nad položajem v Ramali

Britanski zunanji minister Jack Straw je izjavil, da izraelska operacija v Ramali ni upravičena in ne bo rešila nasilja. Od britanskega veleposlanika v Izraelu je zahteval, naj izraelski vladi sporoči, da je britanska vlada nad dogajanjem zaskrbljena.

Sodeč po izjavah britanskega zunanjega ministra Strawa je London postal koncem četrtega dneva rušenja v Ramali zaskrbljen
Sodeč po izjavah britanskega zunanjega ministra Strawa je London postal koncem četrtega dneva rušenja v Ramali zaskrbljen FOTO: Reuters

Medtem so stalni predstavniki držav članic Arabske lige, ki so se sestali v Kairu, mednarodno skupnost pozvali, naj pomaga Palestincem in njihovemu voditelju. Mednarodno skupnost in vse sile, ki si prizadevajo za mir, so v skupnem sporočilu pozvali, naj končajo blokado proti palestinskemu ljudstvu in obleganje Arafata.

Bodo Arafata kljub vsemu izgnali?

Izraelska vlada je v zvezi z nadaljnjimi ukrepi glede Arafatove rezidence neenotna. Desničarski minister za okolje Zahi Hanegbi je dejal, da operacija Vprašanje časa še ni končana in da bo Arafat deportiran. Izraelski zunanji minister Šimon Peres pa nasprotuje izgonu palestinskega voditelja, saj bi po njegovem mnenju takšen korak prispeval le k Arafatovi vnovični okrepitvi.

Kaže, da se Izrael še ni odločil o usodi palestinskega voditelja
Kaže, da se Izrael še ni odločil o usodi palestinskega voditelja FOTO: Reuters

Izraelsko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je drugemu človeku Palestinske osvobodilne organizacije Mahmudu Abasu dovolilo udeležbo na pogajanjih s palestinskimi predstavniki v Ramali in posebne skupine izraelske vlade o vprašanju zasedbe Arafatove rezidence. Zavrnili pa so prošnjo posebnega odposlanca Evropske unije za Bližnji vzhod Miguela Moratinosa, da bi se ločeno srečal z Arafatom in izraelskim premierom Arielom Šaronom in poskušal najti rešitev za krizo v Ramali.