Tujina

'Američani lažejo'

Bagdad, 22. 12. 2005 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Nekdanji iraški diktator Sadam Husein je ameriško zanikanje o njegovem mučenju v priporu označil za veliko laž.

So Američana Huseina mučili?
So Američana Huseina mučili? FOTO: Reuters

Na posebnem sodišču v Bagdadu se z zaslišanjem prič tožilstva nadaljuje sojenje nekdanjemu iraškemu voditelju Sadamu Huseinu, ki mu s še sedmimi soobtoženimi sodijo zaradi pokola 143 šiitov v vasi Dudžail leta 1982. Husein je tudi tokrat vztrajal pri trditvi, da so ga Američani v priporu tepli in mučili. Zanikanje Washingtona je označil za laž.

Bivši iraški diktator je včeraj zatrdil, da so ga ameriške sile v priporu teple po vsem telesu in da so sledi - ki jih sicer ni pokazal - še vedno vidne. Ameriški predstavniki so te trditve kot povsem neosnovane odločno zanikali. Glavni tožilec Džafar al Musavi pa je napovedal, da bodo v primeru potrditve Huseinovih trditev njegovo varovanje prevzele iraške sile.

Husein je danes vztrajal pri trditvah o mučenju in poudaril, da Američanom ne gre verjeti, kar dokazuje tudi njihova trditev pred napadom na Irak, da ima orožje za množično uničevanje. "V Beli hiši so lažnivci, prvovrstni lažnivci na svetu," je dejal. Nekatere poškodbe, ki jih je dobil med mučenjem, so se po njegovih besedah celile kar osem mesecev, videle pa so jih najmanj tri ameriške zdravniške ekipe.

To je dejal, potem ko je navzkrižno izprašal prvo današnjo pričo, ki je za zaveso in ob spremenjenem glasu pričala, kako so takrat - ko je bila stara osem let - mučili več njegovih svojcev v omenjeni vasi ter naraščanju nasilja nad vaščani v mesecih po poskusu atentata na Huseina. Obramba je pri tem ugotovila, da mučenjem ni bil priča in da ni videl trupel ter da je bil z mučenji in poboji seznanjen le iz pripovedi. Husein je pri tem protestiral, ker je priča tožilstva nekdo, ki je bil v času domnevnih zločinov mladoleten.

Tudi polbrat Hasan trdi, da so ga mučili

Husein in njegovi pomočniki v sodni dvorani
Husein in njegovi pomočniki v sodni dvorani FOTO: Reuters
Več deset skupin iraških sunitov in šiitov je združilo moči, da bi dosegli zavrnitev začasnih izidov parlamentarnih volitev, ki so v Iraku potekale 15. decembra. Ob tem so v sporočilu za javnost zagrozile z bojkotom novega parlamenta, če njihovih pritožb o volilnih poneverbah ne bodo primerno obravnavali.

Huseinov polbrat in svetovalec Barzan Ibrahim Hasan, ki je prav tako med obtoženci in je bil med poboji v vasi Dudžail vodja obveščevalne službe, je zatrdil, da so tudi njega med zaslišanji v priporu pretepali in mučili, ni pa povedal, ali je šlo za iraške ali ameriške vojake. Ob tem je tožilce obtožil, da so bili člani Huseinove bivše vladajoče stranke Baas. Zaradi te "neresnične in žaljive trditve" je eden od pomočnikov glavnega tožilca zagrozil z odstopom, predsedujoči sodnemu senatu pa tega ni dovolil.

Nato je glavni sodnik Rizgar Mohamed Amin odredil zaprto obravnavo, ker ga je Huseinov polbrat in domnevni sostorilec Barzan Ibrahim al Tikriti prosil, če lahko z njim govori na samem.

Kasneje so sporočili, da se bo sojenje Huseinu in njegovim pomočnikom nadaljevalo 24. januarja 2006.

Obtožnica: Pokol šiitov

Nekdanjemu iraškemu diktatorju in njegovim sedmim sodelavcem, med katerimi je tudi nekdanji iraški podpredsednik Taha Jasin Ramadan, sodijo za pokol 143 prebivalcev šiitske vasi Dudžail leta 1982, saj je to edini primer, za katerega so zaključili preiskavo. Osmerici v zvezi z dogodki v omenjeni vasi 60 kilometrov severno od Bagdada očitajo "usmrtitev 143 državljanov, odvzem svobode 399 družinam ter uničenje domov in zemlje". V tem kraju je bil Husein tarča poskusa atentata, maščeval pa se je s pobojem večine prebivalcev.