Tujina

Al Kaida bo še napadala

Kairo/Dubai/Rim, 23. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Teroristična organizacija Al Kaida načrtuje nove napade na ameriške cilje. Vest je sporočil Sulejman Abu Geit, ki je še zatrdil, da sta bin Laden in mula Omar živa in zdrava. Prevzel je še odgovornost za napad na tunizijsko sinagogo aprila.

Al Kaida je prevzela odgovornost za napad v Tuniziji
Al Kaida je prevzela odgovornost za napad v Tuniziji FOTO: POP TV

Teroristična organizacija Al Kaida po poročanju arabske televizije Al Džazira načrtuje ponovne napade na ameriške cilje. Kot je v noči na nedeljo poročala Al Džazira, je tiskovni predstavnik Al Kaide Sulejman Abu Geit po magnetofonskem traku spet zagrozil ZDA. "Dokler bodo ZDA izvajale nepravično in enostransko politiko proti muslimanskemu svetu, jih bomo napadali povsod po svetu. Amerika pozna resničnost naših besed, saj smo sposobni izpeljati grožnje, ki jih bomo v naslednji dneh in mesecih uresničili," je sporočil Abu Geit.

Dejal je tudi, da sta glavni osumljenec za teroristične napade na ZDA 11. septembra lani Osama bin Laden in talibanski voditelj mula Omar živa in zdrava. Živ pa je tudi vodja teroristične mreže Ajman el Zavahri. Zatrdil je še, da ameriška protiteroristična kampanja ni poškodovala mreže Al Kaida, saj jo je preživelo 98 odstotkov mreže. "Zagotoviti želim muslimanskemu svetu, da je šejk Osama bin Laden zdrav, ter da govorice o njegovi bolezni in ranah, ki jih je dobil na gori Tora Bora, niso resnične. To bo videti v intervjuu, ki se ga bo dalo kmalu videti na televiziji.

Geit je še dejal, da so z napadi na ZDA "dosegli veliko zgodovinsko zmago, zlomili hrbet Američanom in največji svetovni sili", poudaril pa je še, da se je vojna komaj dobro začela.

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je sicer že v petek posvaril pred nevarnostjo terorističnih napadov na judovske cilje v ZDA in tujini, ki naj bi jih domnevni teroristi izvedli s pomočjo tovornjakov cistern. Po navedbah FBI naj bi bile še posebej ogrožene sinagoge in šole. Potrdil je, da bodo ZDA še naprej napadali: "Potrjujem napovedi ameriških uradnikov, da bomo izvedli napade na Ameriko.".

Abu Geit je v imenu Al Kaide obenem tudi prevzel odgovornost za napad na sinagogo na tunizijskem otoku Džerba 11. aprila, v katerem je umrlo 21 ljudi. Pojasnil je, da je napad izvedel pripadnik Al Kaide, ki se ni strinjal s tem, "da se njegovi bratje v Palestini pobijajo, medtem ko se judje sprehajajo naokrog, zabavajo in svobodno opravljajo svoje obrede". Gre za prvi primer, ko je tako pomemben predstavnik Al Kaide priznal odgovornost za napad za eksplozijo na Džerbi. Ni znano, kdaj je bil posnetek narejen, niti kje.

Italija zavrnila vesti o morebitnem napadu

Policija v Bologni na severu Italije je zanikala vesti o tem, da je obstajala nevarnost terorističnega napada na tamkajšnjo cerkev. Italijanski časnik Corriere della Sera je namreč v današnji izdaji poročal, da je neki Libijec, ki je bil pred tremi tedni zaradi posedovanja ponarejenih dokumentov aretiran v Londonu, načrtoval napad na cerkev San Petronio v središču Bologne.

Moški, star okoli trideset let, naj bi bil povezan s teroristično organizacijo Al Kaida in drugimi fundamentalističnimi skupinami. Po poročanju italijanskega časnika, ki se sklicuje na milanske odvetnike, naj bi živel v Milanu, večkrat pa je potoval med Belgijo, Nizozemsko in Veliko Britanijo.

Cerkev San Petronio naj bi bila izbrana za cilj napada zato, kjer je v njej shranjena srednjeveška freska, na kateri so upodobljene peklenske muke Mohameda, je še zapisal Corriere della Sera. Načrt je februarja s pomočjo prisluškovanja telefonskim pogovorom nekaterih osumljencev razkrila italijanska protiteroristična policija. Policija v Bologni je zatem zanikala, da naj bi vedela za kakšen načrtovan napad na omenjeno cerkev. Potrdila pa je, da so lansko poletje okrepili nadzor nad cerkvijo, potem ko so islamske skupine zahtevale odstranitev sporne freske, ki jo je pred okoli 600 leti naslikal slikar Giovanni da Modena. Domnevali so namreč, da bi umetnina lahko bila uničena, a ne s strani teroristov, je pojasnila policija. Italijanska policija je sicer že lani aretirala več oseb, ki naj bi bili povezani z Al Kaido.