Tujina

Abas sprejel mesto palestinskega premiera

Ramala/Moskva/Berlin/Washington, 19. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mahmud Abas, generalni sekretar izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije (PLO), je sprejel položaj palestinskega premiera. Abas, ki je bil vrsto let Arafatova desna roka, ima zdaj pet tednov časa, da oblikuje svojo vlado.

Jaser Arafat in Mahmud Abas
Jaser Arafat in Mahmud Abas FOTO: Reuters

Abas je znan kot nasprotnik palestinskih samomorilskih napadov na cilje v Izraelu in ima dobre odnose z ameriškimi in izraelskimi predstavniki.

Palestinski voditelj, ki se je dolgo upiral imenovanju premiera, se bo zdaj prvič soočil z delitvijo oblasti. Tako se je uklonil mednarodnim pritiskom. Zlasti ZDA in Izrael, pa tudi Evropska unija, so namreč zahtevali zmanjšanje Arafatove moči, saj po njihovem mnenju ni storil dovolj za zaustavitev nasilja.

Palestinski parlament je v torek zjutraj skoraj soglasno sprejel zakon, ki določa pristojnosti novega palestinskega premiera, Arafat pa je nato omenjeni zakon tudi podpisal.

Pozdravi ob Abasovem imenovanju

Imenovanje Abasa na položaj palestinskega premiera je pomemben korak in napredek, je ocenil tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer. Spomnil je, da je ameriški predsednik George Bush že junija lani opozoril, da je "ena od najpomembnejših etap do vzpostavitve ugodnih okoliščin za mir med Izraelci in Palestinci notranja reforma palestinskih oblasti".

Tudi rusko zunanje ministrstvo je pozdravilo imenovanje Abasa na položaj premiera. Abasovo imenovanje "je omogočilo dobre pogoje za vnovični začetek mirovnega procesa po smernicah, ki jih je določila bližnjevzhodna četverica", ki jo sestavljajo ZDA, EU, ZN in Rusija, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Nemški kancler Gerhard Schröder je Abasu poslal telegram s čestitkami za imenovanje na položaj prihodnjega premiera palestinskih oblasti in njegovo imenovanje označil kot "pomemben korak" proti demokratični in neodvisni palestinski državi. Abasu je zaželel veliko sreče in uspehov pri reševanju nalog, ki ga čakajo, in zagotovil, da si bo nemška vlada še naprej prizadevala za mirno rešitev bližnjevzhodnega spora.