Tujina

680 ton eksploziva na ladji

Atene, 23. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Posebne enote grške policije so v nedeljo ustavile ladjo, na kateri so našli 680 ton eksploziva. Ladja, ki je plula pod zastavo Komorskih otokov, je bila namenjena v Sudan, posadko pa so aretirali.

Tovorno ladjo Baltic Sky so v nedeljo zvečer odkrili v Jonskem morju, nato pa so jo patruljni čolni grške obalne straže spremili v pristanišče Astakos na zahodu Grčije. Poleg 680 ton eksploziva vrste TNT je bilo na njej tudi 8 tisoč detonatorjev, sedem članov posadke – med njimi pet ukrajinskih državljanov - pa so aretirali.

Grška obalna straža naj bi posredovala potem, ko so jo na ladjo opozorile tuje obveščevalne službe, med njimi tudi ameriške. Na kraju dogodka so bili tudi pripadniki protiterorističnih enot grške policije.

Ladjo so grške oblasti podrobneje spremljale že pet dni, neko albansko pristanišče je zapustila 27. aprila, 12. maja so eksploziv naložili v tunizijskem pristanišču Gabes, od takrat pa so jo opazili tudi v bližini turške obale.

Kot je povedal grški minister za pomorsko trgovino George Anomeritis, je ladja pot začela v Tuniziji in je bila namenjena v Kartum v Sudanu. To naj bi izhajalo iz dokumentov, ki so jih odkrili na krovu ladje. Kot je dodal, je bil eksploziv namenjen družbi Integrated chemicals and development, katere edini naslov je bil poštni nabiralnik in ki po prvih ugotovitvah preiskave sploh ne obstaja. Na vprašanje o morebitnem terorističnem ozadju, je grški minister le odgovoril, da je preiskava še v teku.

Lastnik ladje, ki je plula pod zastavo Komorskih otokov, je podjetje Alpha Shipping Inc. s sedežem na Marshallovih otokih.