Tujina

23 mrtvih v snežnih metežih

Oklahoma City, 11. 12. 2007 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nenadna ohladitev s sneženjem je v osrednjem delu ZDA doslej zahtevala najmanj 23 življenj.

Največ težav je sneg povzročil na cestah.
Največ težav je sneg povzročil na cestah. FOTO: Reuters

Osrednji del ZDA se od preteklega konca tedna sooča s hudim snežnim metežem. Zaradi debele plasti ledu na električnem omrežju je v Oklahomi in Missouriju brez elektrike ostalo več kot 600.000 domov in podjetij, snežni metež pa je zahteval tudi življenja 23 ljudi.

15 ljudi je umrlo v prometnih nesrečah na avtocestah, kjer težave povzroča spolzko cestišče. Najhujša nesreča se je zgodila na avtocesti Interstate 40, v kateri je bilo udeleženih 11 vozil, umrle pa so štiri osebe.

Dve osebi sta umrli zaradi vej, ki so se zlomile pod pritiskom snega in ledu.
Dve osebi sta umrli zaradi vej, ki so se zlomile pod pritiskom snega in ledu. FOTO: Reuters

V celotni Oklahomi in delih Kansasa so razglasili izredne razmere. Po ulicah glavnega mesta ameriške zvezne države Oklahoma Cityju odmeva pokanje vej dreves, ki se vdajajo pod težo ledu in snega. Dve osebi sta umrli, ko ju je veja pokopala pod seboj. „Znašli smo se v težkih razmerah in potrebovali bomo najmanj teden dni, da vrnemo elektriko v vsa gospodinjstva. Trenutno je tako, kot bi bili sredi vojne,“ je povedal predstavnik civilne zaščite.

Meteorologi so opozorilo pred snežnim metežem objavili tudi za zvezne države Kansas, Nebrasko, Iowo in Illinois. Zaradi snežnega meteža so morali na čikaškem mednarodnem letališču O'Hare v ponedeljek odpovedati približno 200 poletov, predvsem zaradi ledene piste, na letališču Midway pa so odpovedali le nekaj deset poletov. Mednarodno letališče v Tulsi je deset ur ostalo brez elektrike, v tem času prav tako ni bilo poletov.

Meterologi tudi za naslednje dni napovedujejo nizke temperature.
Meterologi tudi za naslednje dni napovedujejo nizke temperature. FOTO: Reuters

Zaradi obilnega sneženja so v Oklahomi zaprli več šol, veliko bolnišnic pa deluje s pomočjo generatorjev, ki jih pošiljajo tudi iz Teksasa, od koder na prizadeta območja pošiljajo tudi ustekleničeno vodo. Tudi za prihodnje dni je vremenska napoved slaba. „Temperature bodo še naprej nizke, kar pomeni, da se bo še naprej kopičil led, ki bo lomil veje,“ je povedala meteorologinja Noelle Runyan.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofrutekk
11. 12. 2007 19.49
No coms bomo vidl kok tvoj 6 čut kej deluje=) Resno me zanima... Od kje ti te informacije če smem prašat?
coms
11. 12. 2007 18.36
No čez 3 tedne pa pričakujmo pri nas tako sneženje, boste videli.
malipandit@email.si
11. 12. 2007 17.29
kako pa zdaj to? a ni da je globalno segrevanje? od kje pa zdaj naenkrat mraz?