Slovenija

Znova o upokojevanju

Ljubljana, 11. 06. 2007 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Socialni partnerji nadaljujejo pogajanja. Pahorja pa skrbi, da se je vlada odrekla modernizaciji pokojninskega sistema.

Socialne partnerje po pokojninskem čakajo še tri neodprta poglavja: zagotavljanje enakih možnosti in spoštovanje različnost, pravna varnost ter družbena odgovornost podjetij. Neusklajeno pa ostaja še plačno poglavje.

Socialni partnerji - delodajalci, sindikati in vlada - so na današnjih pogajanjih o novem socialnem sporazumu odprli poglavje o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Pogajanja so izkoristili za splošno razpravo o pokojninskem sistemu in glavnih smernicah načrtovane pokojninske reforme. Vladne zamisli je pogajalcem predstavil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Marko Štrovs.

"Ministrica za delo Marjeta Cotman je predlog novele o pokojninskem in invalidskem zavarovanju umaknila z dnevnega reda seje ekonomsko socialnega sveta, zato smo današnja usklajevanja izkoristil za splošno razpravo," je po pogajanjih pojasnil vodja ožje vladne pogajalske skupine Dušan Krajnik.

Kot je po usklajevanjih sporazuma pred 14 dnevi dejal Krajnik, bi se znalo pri pokojninskem poglavju zaplesti. "Ne toliko zaradi vsebine, ampak zato, ker se končujejo pogajanja o pokojninskem zakonu, ki je delček tega sporazuma," je povedal.

Sekretar je sindikatom in delodajalcem predstavil vladna videnja reforme, poglede Evropske komisije, razmere v EU, spregovorili so o sedanjih gospodarskih razmerah v Sloveniji, o tem, kdaj se začnejo zaposlovati mladi, itd. "Tudi Evropa ima težave s prepoznim zaposlovanjem, ne le Slovenija," je dejal Krajnik.

Vlada bo do konca tedna pripravila predlog besedila pokojninskega poglavja, tudi na podlagi stališč, ki so jih danes izrazili predstavniki sindikatov in delodajalcev. Prihodnji ponedeljek bodo tako socialni partnerji nadaljevali z obravnavo pokojninskega poglavja, odprli pa naj bi še poglavji o zagotavljanju enakih možnosti in spoštovanju različnosti in pravni varnosti.

Pahor: Vlada se odreka modernizaciji
Pahor meni, da je čas za novo medgeneracijsko pogodbo
Pahor meni, da je čas za novo medgeneracijsko pogodbo FOTO: Dare Čekeliš
Dolgoročne projekcije kažejo zaskrbljujočo situacijo v Sloveniji, pa je opozoril poslanec SD, nekdanji predsednik vlade in tudi nekdanji minister za delo Anton Rop. Po njegovem mnenju je bil sicer predlog novele "dobronameren, vendar ni bil pripravljen ustrezno, ni bil usklajen s socialnimi parterji ter ni upošteval številnih pripomb, ki so poznane v slovenski strokovni javnosti".

Umik predloga novele pokojninskega zakona je po mnenju predsednika SD Boruta Pahorja lahko znak, da se vlada odreka nadaljnji modernizaciji pokojninskega sistema v tem mandatu. "V SD takšno morebitno odločitev štejemo za napačno in slabo," je dejal. Stranka se zaveda, da je to izredno občutljivo vprašanje, vendar je tudi dejstvo, da vse manj zaposlenih dela za vse več upokojenih, je dodal. Pahor zato meni, da je treba problem reševati sproti, usklajeno s socialnimi partnerji, ne pa ga odlagati.

Ob tem je opozoril, da je treba pri spremembah pokojninskega sistema poleg interesa in pričakovanja starejših generacij upoštevati tudi interes in pričakovanja mlajše generacije. "Neka nova medgeneracijska pogodba je
očitno potrebna,"
je prepričan Pahor.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej Rojc
11. 06. 2007 18.51
pa daj kosir_maks :) GONI SE že nekam ...
kosir_maks
11. 06. 2007 18.48
Za Barbiko je modernizacija pokojninske reforme to , da se oklesti penzije , borčevske penzije pa oklesti na polovico ! Ja barbi ja kaj pa delaš ! Očitno se mu fecla ! Še sreča, da imamo desničarje na ablasti . Dokler bodo oni na oblasti bodo šle penzije gor !
kosir_maks
11. 06. 2007 17.54
Poglejte kaj vam pripravlja Barbika za alternativno opcijo ! Penzije bi rad oklestu ! Takih pa mi ne rabimo ! JJ brani vašo kupno moč penzioneri ! HURAAA za Janšo !