Slovenija

Zlorabe vojakinj ali pozornost?

Ljubljana, 07. 09. 2006 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister je prepričan, da gre sindikatu za vzbujanje pozornosti, sindikat pa se pritožuje nad (ne)odzivom.

Člani državnozborskega odbora za obrambo so obravnavali domnevne primere suma spolnega nadlegovanja in kršitev človekovih pravic v Slovenski vojski. Kot je povedal predsednik odbora Anton Anderlič (LDS), odbor ne more ugotavljati, ali je prišlo do spolnega nadlegovanja, temveč se lahko le seznani s problematiko in sprejme zaključke. Zaradi varstva osebnih podatkov je bil del seje zaprt za javnost.

Odbor bo razpravljal tudi o domnevnih primerih spolnega nadlegovanja vojakinj
Odbor bo razpravljal tudi o domnevnih primerih spolnega nadlegovanja vojakinj FOTO: Dare Čekeliš

Na koncu je odbor sprejel sklep, da se je seznanil z dokumentacijo sindikata o teh dejanjih in odgovorom ministrstva in zavrnil Anderličev predlog, da odbor na podlagi odgovora ministrstva, da linija poveljevanja ni delovala ustrezno, ker ni zaznala določenih problemov, od ministrstva zahteva pripravo ustreznega poročila glede dogajanj v 18. bataljonu RKBO v vojašnici v Kranju in tudi za druge enote, kjer se pojavljajo težave. Na tej podlagi pa bi ministrstvo sprejelo ustrezne ukrepe in o tem odboru poročalo v roku enega meseca.

Minister Erjavec je prepričan, da gre sindikatu zgolj za vzbujanje pozornosti
Minister Erjavec je prepričan, da gre sindikatu zgolj za vzbujanje pozornosti FOTO: Dare Čekeliš

Predsednica sveta sindikata vojske, obrambe in zaščite Mileva Štukelj je pojasnila, da sindikat ministrstvo že dalj časa opozarja na določene kršitve. Najbolj alarmantna zadeva je domnevno spolno nadlegovanje pripadnic SV, nato sledijo šikaniranje in kršenje njihovih pravic, je povedala. Zadevo smo želeli rešiti znotraj ministrstva, vendar odziva na prošnje za sprejem ni bilo, zato se je sindikat obrnil na vrhovnega poveljnika predsednika republike Janeza Drnovška, varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka in parlamentarni odbor za obrambo. Kot trdijo v sindikatu, jim pri skrbi za pravice zaposlenih vojakinj nikakor ne gre za vzbujanje publicitete.

Po drugi strani pa gre po mnenju obrambnega ministra Karla Erjavca sindikatu prav za vzbujanje pozornosti, saj še vedno nima podatka, kdo, kje in kdaj naj bi storil očitana dejanja. Minister tako še ni prejel prijave deklet o spolnem nadlegovanju. Povedal je, da je za domnevno spolno nadlegovanje izvedel v začetku marca, nato pa je od pristojnih zahteval, naj preučijo te navedbe. Nikjer ni bilo zaslediti domnevnega spolnega nadlegovanja, je povedal Erjavec. Le s potrebnimi podatki, bomo lahko zadevo preiskovali, je še dodal minister.

Erjavec je članom odbora še povedal, da gre za zelo hude obtožbe, zato se se zadeva razlikuje od ostalih zadev kršitev discipline. Posebno pozornost posvečamo ženskam, je zatrdil minister in dodal, da je posledica takšne politike zelo veliko pripadnic v SV, in sicer nekaj več kot 15 odstotkov.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

knes
07. 09. 2006 22.38
jaka37, tocno tako. nice od spodnjih 'lincarjev' pa ne pomisli na psihicne tezave cloveka, ki je po krivem obdolzen. Dokler ni dokazana krivda naj se cloveka ne obravnava kot krivega. Poleg tega govorimo o 'nadlegovanju', nadlegovanje pa je ze to, da imas na ozadju monitorja prilimano nago zensko. Se strinjam da morda katero moti in da naj se to odpravi, vendar ima tudi obdolzeni svoje pravice in govoriti o nekaksnih 'posiljevalcih' pac ni korektno
jaka37
07. 09. 2006 18.29
Če se je to res zgodilo je potrebno ukrepati, žal pa je tako, da vse pogosteje ženske uprizorijo tako zadevo, da bi dosegle nek cilj. Policija ima kar nekaj podatkov o lažnih prijavah posilstev, o tem so pisali tudi časopisi. Vse pogosteje ima človek občutek, da želijo na tak način doseči večjo zaščito in privilegij žensk v vojski. Feminizem ne pozna meja. Preiskava ni potrdila dejanja. Če pa se izkaže za obratno, je potrebno storilce strogo kaznovati.
knes
07. 09. 2006 16.13
xes, se enkrat - poglej si proracun in ugotovil(a) bos, da je prakticno ves denar namenjen a) placam drzavnih usluzbencev, b) kmetom, c) socialnim transferjem in pokojninam. Vojski gre 2%, napovedano je zmanjsanje na 1,87%. In se pri tem gre vsaj pri nalozbah za denar, ki ga v veliki meri dobijo razlicna podjetja (denimo Sistemska tehnika brez drzavnega - vojaskage - denarja sploh ni sposobna preziveti). Sprasujem se tudi kdo nas bo po mnenju tebe in podobnih branil v naslednji vojni, ki na tem podrocju izbruhne vsakih nekaj desetletij (15 let je minilo od zadnje, torej bo nova prav kmalu). Glede vrtcev pa upam, da si dojel(a) moj cinizem - ob danasnji volji mladih (vkljucno z mano) po ne-imetju familije je bolje vlagati v domove ostarelih. Tudi ti so, mimogrede, (ze zdaj) prepolni.
Zakaj povzročitelji molčijo o nasilju? Ker so prepričani, da niso storili ničesar napačnega, tako se zavarujejo pred posledicami. V ženski vojakinji vidijo manjvredno bitje, v njej vidijo krivca za svoj neuspeh in za nezadovoljstvo. Nasilje nad žensko jim pomaga ustvariti fantazije o svoji identiteti - tako dobijo dokaz, da imajo moč nad drugo osebo. Prinaša jim tudi sprostitev in užitek. Žal tudi gospod minister njihova dejanja že vnaprej minimalizira - mogoče se je celo sindikat izmislil? Kaj pa vojakinji - je kdo pomislil, da sta utrpeli hude duševne travme. Te ne izginejo kar čez noč. Upali sta povedati, kaj pa mnoge, ki pridejo za njima?
xes
07. 09. 2006 14.36
Knes: Zakaj rabimo vrtce? Kar nekaj vrtcev po sloveniji se ubada s prostorsko stisko. Nekateri med njimi (tudi ljubljanski) si pomagajo z dislociranimi enotami, ki se nahajajo po raznih stanovanjskih blokih (ustrezno preurejenih stanovanjih). Kaj to pomeni za kvaliteto bivanja otrok si lahko predstavljas sam (ni zunanjega igrisca z igrali, peskovnika, ...) hrup ki moti stanovalce. Upam da to odgovori na tvoje vprasanje kar se vrtcev tice. Ce poenostavim: Zato ker so (vsaj nekateri) prepolni.. zato se jih rabi. Sicer pa lahko vsake tolko preberes v dnevnem casopisju, da se je zrusil kak strop v neki telovadnici ali pa soli v nekem odrocnem kraju za katerega itak pol slovenije ne ve kje se nahaja. Tudi ce si pogledas opremljenost teh osnovnih/srednjih sol, opreme v njihovih kabinetih, racunalniske ucilnice in podobno se vcasih zamislis, ce nisi slucajno v kaksnem tehnicnem muzeju. In ko pogledas koliko denarja bo drzava zmetala za te oklepnike, pristejes se njihovo vzdrzevanje, ki cisto spotoma, sploh ni poceni, v naslednjih 10 letih se (vsaj jaz se) vprasas ali ne bi mogoce ta denar lahko bolje porabili kje drugje.
knes
07. 09. 2006 13.45
xes, daj... spet en, ki cudi neverjetno potrebo, da opozarja na premajhno 'socialnost' nase drzave. poglej si cemu in komu so v veliki vecini namenjena sredstva v proracunu. vojski 2% - in se to se bo v prihodnje kar krepko zmanjsalo. malo za salo, ceprav ne povsem - povej se cemu neki rabimo vrtce? ok, mogoce domove za ostarele, to ze - teh bomo v bodoce rabili res obilo, vrtci so pa cista izguba denarja ;)
xes
07. 09. 2006 13.03
Namesto da bi gradili sole, vrtce, stanovanja za mlade druzine in vlagali nekaj v nase okolje za boljsi jutri kupujemo orozje... pametno, ni kaj! Ko ostane desetglava druzina brez strehe nad glavo je na sosedih in bliznjih skrb za pomoc, to nasih politikov ne zanima.... sam da se bomo spet lahko konkretno zapufali za nekaj cesar absolutno ne rabimo!
andrej.rajh@ibe.si
07. 09. 2006 12.42
V kolikor pa upoštevamo, da bo naša država odplačevala stare kredite z najemanjem novih(ugodnejših) se pa ta cifra še poveča in presega 100 mlrd. SIT....Zmeraj bolj se bomo zadolževali (sicer pod ugodnejšimi pogoji) in več bomo dolžni...
andrej.rajh@ibe.si
07. 09. 2006 12.38
Vzeti 64 mlrd. SIT na kredit z odplačilno dobo 15 let stane cca. 94 mlrd. SIT...Tako da podatki držijo...Vsakdo si lahko naredi izračun na spletni banki...
lenchi@klepetulja.com
07. 09. 2006 12.24
Kar se cene oklepnikov tiče... jasno je bilo, da bodo "kupljeni" po višji ceni, saj je tudi jasno, da bo šla razlika skoraj sigurno kateremu od organizatorjev nakupa-prodaje v žep... Tako pač je pri prodaji orožja: če kupec vidi da imaš denar in da določeno stvar HOČEŠ imeti, ti malo zviša ceno, ti ki pa itak razpolagaš z denarjem VSEH državljanov, se ti pa itak jebe in to stvar za višjo ceno vzameš, zraven pa dodaš še svojo provizijo... Welcome to real life!
krtkoen
07. 09. 2006 11.14
"... preiskava ni potrdila suma ..." torej moramo tudi tokrat počakati, da pride do končnega dejanja, posilstva?