Slovenija

Zloraba vojakinj?

Ljubljana, 01. 09. 2006 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dve vojakinji v vojašnici Kranj naj bi bili spolno zlorabljeni. Domnevnega kršitelja so premestili, njiju pa ovadili.

Poslanka LDS Majda Širca je na predsednico komisije DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Majdo Potrata naslovila predlog za razširitev dnevnega reda naslednje seje komisije s točko, namenjeno razpravi o domnevnih kršitvah pravic pripadnic Slovenske vojske (SV). Zato se je odločila zaradi informacij o domnevnih primerih suma spolnega nadlegovanja in kršitev človekovih pravic dveh pripadnic SV ter suma kršitve vojaške discipline z elementi kaznivega dejanja.

Dve vojakinji v vojašnici Kranj naj bi bili spolno zlorabljeni (simbolična fotografija)
Dve vojakinji v vojašnici Kranj naj bi bili spolno zlorabljeni (simbolična fotografija) FOTO: Dare Čekeliš

Kot navaja, je Sindikat vojske, obrambe in zaščite odboru za obrambo posredoval obširno dokumentacijo, v kateri je opisan primer suma omenjenih kršitev in (ne)ustreznost ukrepanja višje nadrejenih vojaških oseb. Omenjena dokumentacija je bila že spomladi poslana tudi vodstvu SV, ministru za obrambo, vrhovnemu poveljniku SV in varuhu človekovih pravic.

Odbor za obrambo, ki bo gradivo obravnaval na seji v četrtek, 7. septembra, oziroma isti dan, ko je sklicana tudi seja komisije za peticije, je medtem v zvezi s tem pridobil mnenje ministrstva za obrambo. To je med drugim zapisalo, da je bilo izvedeno dodatno usposabljanje s področja poznavanja predpisov in medsebojnih odnosov, poleg tega pa so bili opredeljeni tudi podrobni postopki uradnih in osebnih pogovorov.

Kriva ovadba?

Kot so pojasnili v poslanski skupini LDS, gre za dve pripadnici iz 18. bataljon RKBO v vojašnici v Kranju. V odgovoru ministrstva za obrambo je med drugim tudi navedeno, da je bil domnevni kršitelj premeščen, zoper drugega njemu nadrejenega pa je bil uveden disciplinski postopek. Ob tem preiskava ni potrdila sum storitve kaznivega dejanja spolnega nadlegovanja, po usmeritvah okrožnega državnega tožilstva pa je bila zoper obe vojakinji podana kazenska ovadba zaradi krive ovadbe.

Kot v predlogu razširitve dnevnega reda komisije za peticije navaja poslanka Majda Širca, obstoječi sistem za odpravo nepravilnosti in za preprečevanje kršitev človekovih pravic in spolnega nadlegovanja ni brez napak in je kot tak potreben obravnave in dodelave. Zato predlaga razširitev dnevnega reda seje komisije z omenjeno točko, saj meni, da se mora komisija seznaniti s primerom in ga obravnavati kot zainteresirano delovno telo.

Komisija bi po njenem mnenju morala sprejeti ustrezne sklepe, ki bi zagotovili preprečitev podobnih primerov in ki bi obenem vlado zavezali k sprejetju dodatnih preventivnih ukrepov, ki naj v prihodnje preprečijo tovrstne kršitve človekovih pravic. Namen predlagane obravnave je tudi preveriti, ali so v SV vzpostavljeni ustrezni in učinkoviti mehanizmi neodvisnega nadzora nad delom poveljujočih.

Hkrati pa želi poslanka ob napovedanih spremembah zakona o obrambi in novega zakona o službi v SV spodbuditi čim širšo razpravo tudi o pravicah in položaju zaposlenih v SV. Nenazadnje pa je po njenih navedbah pomembno tudi, da se čim prej razjasnijo okoliščine konkretnih primerov.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mani@masicom.net
15. 09. 2006 15.30
nadaljevanje... Četrtič; uriniranje s tovornjaka na podrejene (v njihovi smeri, proti njim,
mani@masicom.net
15. 09. 2006 15.22
Sem ženska. In sem v službi domovine. In sem zadovoljna. In, če me kdo "nadleguje", je to le v tolikšni meri, kot si dopuščam sama. Konkretnega primera in vpletenih ne poznam. Največ sedaj s televizije, pa kakšnega notranjega trača, ki pa mu ne posvečam prevelike pozornosti. Niti nisem ta, ki bom sodila, če so postopki peljani korektno. Bi pa k primeru pridodala komentar. Prvič; postopki pri rokovanju z orožjem, še posebej pred, med in po streljanju, so tako natančno opredeljeni, da se sprašujem, če služim kakšni drugi domovini. Drugič; dekleti pripovedujeta o vsaj dvajsetih navzočih. Če bi kdo "streljal"na mojo kolegico, bi verjetno zagnala cel halo, pa verjetno tudi vseh ostalih devetnajst. Konec koncev bi se bala tudi za svojo rit, ki bi lahko bila naslednjič na vrsti. Tretjič; SV deluje v misijah in verjetno temu primerno svoje enote tudi uri. Če se dvajsetim postopki v urjenju ne zdijo sporni (nikjer ni bilo zaslediti, da se od navzočih razen teh dveh vojakinj pritožuje še kdo), morda samo ti dve dekleti živita v prepričanju, da jih bodo poslali na tuje bojišče prodajat vijolice. Četrtič; uriniranje s tovornjaka na podrejene (v njihovi smeri, proti njim,
goddess
04. 09. 2006 10.49
Spoštovani Weber: torej, če se nekdo počuti ogroženega na delovnem mestu, naj prosim izvoli poiskati drugo službo? In ne, da bi pristojnii poskusili razrešiti zakaj se nekdo počuti ogroženega? Way to go! res super ta vaša logika...
vbccbcvbc
02. 09. 2006 22.55
chiquita, prav imate!
chiquita@volja.net
02. 09. 2006 22.39
a ni tole namenjeno komentiranju člankov in odgovorom na vprašanja, ne pa osebnim prerekanjem?!?!
Marko Weber
02. 09. 2006 11.50
Spoštovani Albertinum! Zelo sem vesel da sva prešla na Vi! Vaših "napačnih" vejic, nimam namena šteti.Preberite si še enkrat kaj sem napisal! Napisal sem:"a vojakinje imajo pravico izstopiti in si najti drugo službo, če se v tej, počutijo ogrožene!" Koga sem podil v drugo službo? Prizadetim voznikom kombijev, se opravičujem za primerjavo z možganskimi kirurgi!
albertinum@excite.com
02. 09. 2006 11.29
Marko Weber, če vas prav razumem, trdite, da gre za domneven primer nadlegovanja, ki ni bil niti dokazan, niti ovržen. Ker ne vemo, za kaj gre, zakaj potem podite ženske v drugo službo? Zakaj npr. niste spodili moških (domnevnih nadlegovalcev) v drugo službo? Kar se tiče očitka, da sem na pol pismen, vam sporočam, da je v vašem prvem prispevku v treh vrsticah kar sedem slovničnih napak, od tega so štiri napačne vejice. Kombi vozim samo občasno za lastne potrebe.
Marko Weber
02. 09. 2006 10.38
Albertinum! Niste me prav razumel! Gre za "domnevni primer suma spolnega nadlegovanja", ki ni bil dokazan! Stvari si razlagate po svoje! Pa še nekaj! Od kdaj se napol pismeni vozniki kombijev ukvarjate z možgansko kirurgijo?
albertinum@excite.com
02. 09. 2006 09.30
Marko Weber, če te prav razumem, naj si ženske, ki jih spolno ali drugače nadlegujejo poiščejo drugo službo? Torej ti v odnosu posiljevalec-žrtev predlagaš, naj žrtev zgubi službo, o posiljevalcih pa ne bi govoril, saj kaj pa naj ubogi reveži naredijo, ko se ženske tako zapeljivo sprehajajo pred njimi? Zate imam samo še eno besedo: LOBOTOMIJA.
Marko Weber
02. 09. 2006 09.02
Ja,thors 100! Solidno plačo v SV, si je treba zaslužiti tako ali drugače! To da je SV, sestavljena iz kadrov pretežno "agrarne pre- teklosti je znano, a vojakinje imajo pravico izstopiti in si najti drugo službo, če se v tej, počutijo ogrožene!
thors100@yahoo.com
02. 09. 2006 00.10
Očitno hodijo nekateri zdraviti komplekse v to službo. Ne vem zakaj mora biti žrtev spolnega in hkrati psihičnega maltretiranja še dodatno kaznovana in s tem zaznamovana? V SV je dosti deklet ki prenašajo takšen način maltretiranja in ga ne prijavijo ravno zaradi sankcij ki sledijo in bojijo se za svojo službo. Največji problem SV je v tem da hodijo ljudje po večini v to službo reševati svoj socialni status ne pa da bi hoteli biti vojaki. Takšni v vojski nimajo kaj iskati. ALO g.ERJAVEC SMO V 21.STOLETJU IN TAKŠNA VOJSKA BI NAS NAJ ZASTOPALA V TUJINI NA MISIJAH. Res me zanima kaj bi storili če bi se to zgodilo na misiji? Tam so vojaki pozabljeni od države in SV. Prepuščeni so sami sebi. Očitno se problemi v SV kakor vidim rešujejo tako da tistega ki je prizadet še bolj prizadanete. BRAVO KR TAKO NAPREJ PA BOSTE DALEČ PRIŠLI. ME ZANIMA KAJ BI NAREDILI g. Erjavec ČE BI SE TO ZGODILO VAŠI ŽENI?
doki007@email.si
01. 09. 2006 23.08
očitno smo vojska industrije otrok....
doki007@email.si
01. 09. 2006 19.38
g. Erjavc kakšana je to vojska, ki ima tolk časa da se lahko tut spolno izobražuje,... mal v razmislek...!! ----ekonomista----