Slovenija

Že druga referendumska pobuda invalidov

Ljubljana, 24. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Sveta invalidskih organizacij Slovenije Boris Šuštaršič je predsedniku DZ Borutu Pahorju predal pobudo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o predlogu zakona o invalidskih organizacijah.

Pahor je ob današnji predaji podpisov izrazil mnenje, da referendum ni pravi način za reševanje nesoglasij med invalidskimi organizacijami, "poslancem pa bi bilo o zakonu veliko laže odločati, če bi bilo glede tega med invalidskimi organizacijami doseženo neko soglasje".

Dogovor o pobudi za razpis referenduma je bil sprejet na seji SIOS v torek, 21. maja, referendumsko vprašanje pa naj bi se glasilo: "Ali naj se z zakonom o invalidskih organizacijah uredi kriterije za reprezentativnost tako, kakor je predlagano v besedilu predloga zakona o invalidskih organizacijah za drugo obravnavo?"

Odločitev za referendumsko pobudo je po Šuštaršičevih besedah nastala izključno zaradi referendumske pobude YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa, ki ji sicer ne odrekajo legitimnosti, vendar se v referendumskem vprašanju "spotikajo ob reprezentativnost invalidskih organizacij, ki je povsem neproblematična". Kot je znano, so predstavniki YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa pred dobrim tednom predali svojo pobudo za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o predlogu zakona o invalidskih organizacijah Pahorju. Pahor je za začetek zbiranja podpisov v podporo njihovi zahtevi določil 20. maj, zadnji dan roka za zbiranje podpisov pa je sreda, 3. julij. Njihovo referendumsko vprašanje se glasi: "Ali naj se s predlaganim zakonom o invalidskih organizacijah uredi vprašanje reprezentativnosti invalidskih organizacij drugače, kot je predlagano, in sicer tako, da se pri določitvi reprezentativnosti invalidskih organizacij ne upoštevata naslednja kriterija: enaka vrsta invalidnosti in družbeni status?".

Boris Šuštaršič: Referendumska pobuda je nastala izključno zaradi referendumske pobude YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa
Boris Šuštaršič: Referendumska pobuda je nastala izključno zaradi referendumske pobude YHD - Društva za teorijo in kulturo hendikepa FOTO: POP TV

Pobuda društva YHD se nanaša na tisti člen zakona, ki govori o reprezentativnosti invalidskih organizacij na podlagi istovrstnosti invalidnosti in družbenega statusa njenih članov. Zakon v takšni obliki po njihovem mnenju ne bo v ničemer izboljšal položaja posameznikov, saj najprej določa kdo so in kaj bodo počele invalidske organizacije, s čimer se posameznikom že vnaprej onemogoča izbira in oblikovanje storitev, ki bi jim omogočale neodvisno in enakopravno življenje. Moti jih predvsem "stara težnja" v omenjenem predlogu zakona, da bi se tradicionalne invalidske organizacije definirale na podlagi medicinske diagnoze oz. invalidov "z enako vrsto invalidnosti". Poleg tega se je omenjeni zakon po mnenju društva pripravil predvsem na pobudo "tradicionalnih invalidskih organizacij", združenih v SIOS, ki želijo z njim ohraniti obstoječi monopolni in privilegirani položaj. Društva, združena v SIOS, naj bi bila namreč tudi prejemniki največjega deleža sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

SIOS, ki je bil sicer sprejet v Evropski invalidski Forum s statusom opazovalca za Republiko Slovenijo do njene polnopravne vključitve v EU, povezuje 16 nacionalnih slovenskih invalidskih organizacij. Po njihovih zagotovilih predstavljajo več kot 100.000 interesno organiziranih invalidov - oz. 97 odstotkov slovenskih invalidov -, ki naj bi pri oblikovanju zakonskega besedila izrekli podporo predlogu vladnega zakona o invalidskih organizacijah.

Predsednik DZ je poudaril, da se bo pri odločitvi o nadaljnji usodi SIOS-ove pobude - o morebitni določitvi roka za začetek zbiranja potrebnih podpisov volivk in volivcev za zahtevo za razpis referenduma - v celoti oprl na stališče parlamentarne pravne službe, podpise pa bo posredoval v presojo tudi ministrstvu za notranje zadeve. Dodal je, da bo pobudnike o tem obvestil v zakonskem roku treh dni.